Ναι, υπάρχουν παραστάσεις για το περιβάλλον! Οι “Τέσσερις Εποχές” είναι αυτό ακριβώς

Αν υπάρχει ένα πράγμα που αγαπώ είναι να παρακολουθώ θεατρικές παραστάσεις. Να μαθαίνω για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μου, να ψάχνω και να ρωτάω όσους έχουν ήδη δει αυτό που επιθυμώ για να έχω μία πρώτη εκτίμηση. Η όλη διαδικασία κινητοποιεί τον εαυτό μου και κάθε καλή παράσταση με αναζωογονεί.

Αυτή την εβδομάδα, στην Agenda μου θα βρεις τις “Τέσσερις Εποχές” του Αντόνιο Βιβάλντι στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια δημιουργική συνέργεια και συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Lidl Ελλάς με στόχο να συνδέσουν με πρωτότυπο τρόπο την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης με τον πολιτισμό και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, αλλά και να προσκαλέσουν σε δράση κυρίως την επόμενη γενιά.  Τι λες, τώρα, να σου πω δύο λόγια για την υπόθεση της παράστασης;

Μέσα από το κλασσικό πλέον έργο του Βιβάλντι, θα γνωρίσεις καλύτερα τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο ζουν τη δική τους ζωή με ένταση και πάθος, αδιαφορώντας σταδιακά για οτιδήποτε άλλο. Ποια εποχή θα αναδειχθεί καλύτερη; Ποια έχει τα περισσότερα θετικά; Ποια θα είναι ο νικητής σε αυτό το παιχνίδι ανταγωνισμού και έντασης;

Όπως καταλαβαίνεις, το (χαρακτηρισμένο από κριτικούς και κοινό) αριστούργημα υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου. Βασικός κορμός της παράστασης είναι η ιδέα της ανακύκλωσης, αφού θέματα, όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η υπεύθυνη χρήση των πόρων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται με έναν πιο παιγνιώδη (αλλά καθόλου επουσιώδη) τρόπο.

Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό βασίζεται και η συνεργασία με τη Lidl Ελλάς. Το ότι και οι δύο στοχεύουν στη σύνδεση του πολιτισμού με τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από μία καλλιτεχνική παράσταση είναι ο συνδετικός τους κρίκος.

Πίστεψε με, όταν παρακολουθήσεις τη συγκεκριμένη παράσταση θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν κάνεις ήδη αρκετά πράγματα για το περιβάλλον. Στη συνέχεια, θα προβληματιστείς με το μήνυμα της παράστασης και, εν τέλει, θα αναλάβεις δράση για έναν καθαρότερο και πιο πράσινο πλανήτη. Και όλα αυτά, ενώ τα μάτια σου θα έχουν ευχαριστηθεί ένα αριστούργημα αποδοσμένο με ιδιαίτερη μαεστρία από τους ηθοποιούς.

Μία ιδανική παράσταση για εσένα που θες να κάνεις την καλύτερη βόλτα με τα παιδιά σου. Η παράσταση απευθύνεται παιδιά από 6 έως 96 χρονών και υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

Για 32 παραστάσεις στις 11:00 το πρωί στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής!

Εγώ αυτό το Σαββατοκύριακο θα είμαι εκεί! Εσύ, ακόμα να κλείσεις το εισιτήριο σου;

Υ.Γ: Μετά την παράσταση, μπορείτε να επισκεφτείτε οικογενειακώς ένα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια μουσικής, μουσικού θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα οποία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2018 με χορηγό τη Lidl Ελλάς.

***Στη σκηνή την Άνοιξη ερμηνεύουν ο Αλέξης Βιδαλάκης και η Κατερίνα Μαυρογεώργη, το Καλοκαίρι ο Γιάννης Γιαννούλης και η Στέφη Πουλοπούλου, το Φθινόπωρο ο Θεοδόσης Κώνστας και η Εριφύλη Στεφανίδου και το Χειμώνα ο Αποστόλης Ψυχράμης.

Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου. Συνθέτης της παράστασης είναι ο Νίκος Γαλενιανός.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν).