Ο καρκίνος του μαστού προλαμβάνεται!

Γράφει η Φλώρα Σταυρίδη, Παθολόγος – Ογκολόγος ΜD, MSc, MRCP, Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center.

Καρκίνος του μαστού. Τρεις μικρές λέξεις που φοβίζουν κάθε γυναίκα. Και όχι άδικα, αν σκεφθεί κανείς πως 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει το συγκεκριμένο είδος καρκίνου κάποια στιγμή της ζωής της. Παρόλο που οι γυναίκες δεν μπορούν να αντιστρέψουν τη γήρανση που είναι αναπόφευκτη (φύλο και ηλικία αποτελούν τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού)
ή να παρακάμψουν μία επιβαρυντική γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, μπορούν να κάνουν απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, να αυξήσουν τη σωματική τους άσκηση και να διακόψουν τις κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση πλούσιων σε λίπη και επεξεργασμένων τρόφιμα.

Είναι γνωστό ότι οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει επίσης την πιθανότητα και επανεμφάνισης του καρκίνου. Ενώ ο θηλασμός έχει φανεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά ή απέκτησαν παιδιά σε μεγάλη ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού στο μέλλον.

Άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η πρώιμη έναρξη της περιόδου και η καθυστέρηση έναρξης της εμμηνόπαυσης. Η λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο, όπως και το ιστορικό καρκίνου: Οι γυναίκες που έχουν νοσήσει έχουν 3-4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν και πάλι τη νόσο.

Τέλος, παράγοντα κινδύνου αποτελεί η πυκνότητα του μαστού. Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με εκείνες που έχουν λιγότερο πυκνό μαστό.

Πώς θα τον προλάβετε;

Με άσκηση. Η έλλειψη άσκησης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Βάλτε στόχο τα 150 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης την εβδομάδα ή τα 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας/ εβδομάδα. Με τη διατήρηση ενός καλού σωματικού βάρους. Με τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Οι γυναίκες που καταναλώνουν 2-3 ή περισσότερα ποτά ημερησίως έχουν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Βάλτε στόχο την κατανάλωση πέντε μερίδων λαχανικών και δύο μερίδων φρούτων ημερησίως. Αναζητήστε άπαχες πρωτεΐνες και αντικαταστήστε τα ζωικά λιπαρά με πολυακόρεστα λίπη.
Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μην παραλείπετε την ψηλάφηση του μαστού (αυτοεξέταση) και τη μαστογραφία, στη συχνότητα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), 9 στα 10 περιστατικά καρκίνου του μαστού προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής. Δεν μπορείς να αλλάξεις ούτε το φύλο, ούτε την ηλικία σου, ούτε το γενετικό σου υπόβαθρο, τροποποιώντας όμως συγκεκριμένες πτυχές της καθημερινότητάς σου, μπορείς να μειώσεις σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.