Στην μαγευτική Λέσβο με το Ούζο Πλωμάρι!

Δεν είχα επισκεφτεί έως τώρα τη Λέσβο, με αποτέλεσμα να “πετάξω” απ’ τη χαρά μου όταν κατέφθασε η πρόσκληση να ταξιδέψω στο νησί με το Ούζο Πλωμάρι! Το ραντεβού μας ήταν Δευτέρα πρωί στο Ελευθέριος Βενιζέλος και λίγες ώρες αργότερα βρισκόμουν στην… πατρίδα του ούζου.

Η Λέσβος είναι ένας τόπος με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή ούζου, ενώ το χωριό Πλωμάρι θεωρείται πατρίδα του φημισμένου ποτού. Ένα νησί προικισμένο με εύφορο έδαφος και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες από τη γη και τη θάλασσα. Οι κάτοικοι του Πλωμαρίου, ταξιδεμένοι κοσμοπολίτες, ναυτικοί και έμποροι, αποτελούσαν μία εύπορη τάξη που ήξερε να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Ο νησιώτικος χαρακτήρας τους έδεσε με το μυρωδάτο ποτό που τους “ταξίδευε” μακριά, όταν δεν σάλπαραν με τα καράβια τους.

Εμείς ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από τη όμορφη Μόλυβο και φυσικά με ένα γεύμα από τοπικές λιχουδιές, που συνοδευόταν από Ούζο Πλωμάρι. Το απόγευμα ανηφορίσαμε στο κάστρο για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα και μετά κάναμε τις βόλτες μας στα σοκάκια πριν το δείπνο στο λιμάνι! Εκεί μας περίμεναν ψαρικά και βέβαια το Ούζο Πλωμάρι, που εννοείται πως είναι η καλύτερη “παρέα” στους θαλασσινούς μεζέδες!

Την επόμενη μέρα πήγαμε στο αποστακτήριο για μια εκτενή και άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους που παράγεται το θρυλικό Ούζο Πλωμάρι. Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, βρίσκεται σε έναν ειδυλλιακό ελαιώνα στο γραφικό Πλωμάρι. Πρόσφατα, άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, προσκαλώντας τους λάτρεις του ούζου να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του και να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας και να μυηθούν στα μυστικά της απόσταξης: 18 μικροί, χειροποίητοι, χάλκινοι άμβυκες αποστάζουν την ίδια μοναδική μυστική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και τηρείται, πιστά, από το 1894. Τα καζάνια είναι χειροποίητα και φτιάχνονται από χαλκό από την ίδια οικογένεια χαλκουργών μέχρι και σήμερα.

Όραμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης είναι να αναδειχθεί το ούζο ως το ελληνικό ποτό που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης. Ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου είναι ανώτερης ποιότητας και καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι.

Πάνω από ένας αιώνας έχει περάσει και όλα παραμένουν ίδια, όπως τότε, γιατί η ποιότητα του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ήταν και είναι απόλυτη και μοναδική. Η εταιρία είναι 100% ελληνική και ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη που συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και τα βότανα. Σφραγίζεται στη φημισμένη συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό, προσφέροντας μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που μόνο τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης επιτυγχάνουν.

Μετά την ξενάγηση στο αποστακτήριο απολαύσαμε λίγο ακόμη ούζο Πλωμάρι, αλλά και το νέο προϊόν της εταιρείας, ούζο Άδολο, καθώς και μαστίχα, όλα συνδυασμένα με ντόπια προϊόντα. Έπειτα επισκεφτήκαμε το Πλωμάρι για ένα μεσημεριανό δίπλα στη θάλασσα με ψάρι και Ούζο Πλωμάρι και τέλος μία γρήγορη βόλτα στη γραφική Αγιάσο.

Οι μέρες μπορεί να ήταν λίγες, αλλά η εμπειρία αξέχαστη! Το ούζο Πλωμάρι μας ταξίδεψε με τον καλύτερο τρόπο στην πατρίδα του. αλλά κυρίως στον μαγικό γευστικό κόσμο του. Θα επιστρέψω σύντομα, αλλά μέχρι τότε… ραντεβού στον ήλιο με την καλύτερη παρέα, το Ούζο Πλωμάρι!

Read More

And More