Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του ονείρου. Αυτά είναι τα είδη σερβιρίσματος που θα το απογειώσουν!

Ξέρεις τι έχουμε σε έναν μήνα ακριβώς; Χριστούγεννα. Σαν να πέρασε γρήγορα ο καιρός; Ναι, το ίδιο ακριβώς συναίσθημα έχω και εγώ. Όμως, τα Χριστούγεννα, και όλα εκείνα που φέρνει η έλευση τους τα αγαπώ. Είναι αυτό το κλίμα αγάπης και χαράς που “φωτίζει” με μαγικό τρόπο τις ψυχές των ανθρώπων. Βλέπεις το στολισμένο σου σπίτι και όλες οι κακές σκέψεις απομακρύνονται.

Φυσικά, ως λάτρης της συγκεκριμένης εορτής, δε θα μπορούσα να μην αγαπώ τα στολίδια της, τα λαμπιόνια της, τα ντεκόρ της. Για μένα, Χριστούγεννα σημαίνουν ξενοιασιά, ξεκούραση, ζεστά βράδια και οικογενειακές στιγμές. Α, και φυσικά το καθιερωμένο (ξέρεις πολύ καλά πιο εννοώ) τραπέζι ανήμερα της εορτής. Συγγενείς, φίλοι, παιδιά μαζεύονται γύρω από το στρογγυλό τραπέζι και διηγούνται όλα όσα τους συνέβησαν τη χρονιά που μας πέρασε.

Μόνο που, φέτος, για εμένα η κατάσταση θα είναι λίγο διαφορετική. Επειδή το τραπέζι μας θα είναι πολύ μεγάλο (θα έρθουν μακρινοί συγγενείς από το εξωτερικό – φαντάσου), αποφάσισα να βοηθήσω τους γονείς μου και να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω καλά. Όχι, για καλό όλων, δε θα πλησιάσω την κουζίνα. Θα διακοσμήσω, όμως, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πάνω στο οποίο θα μοιραστούμε χαρές, γέλια, λύπες, συναισθήματα, στιγμές.

Τι χρειάζεσαι πρώτα – πρώτα σε ένα τραπέζι; Μα, φυσικά, το τραπεζομάντηλο. Λες να προτιμήσω κάτι κόκκινο; Είναι και το χρώμα του πάθους. Και τα Χριστούγεννα όλα τα συναισθήματα είναι στο.. κόκκινο. Από την άλλη, και το simple, but so classy, λευκό, κάπως “χτυπάει” τις πιο ευαίσθητες μου χορδές. Και, όπως, κάθε χρόνο, θα τις ακούσω. Minimal λευκό με κόκκινες αποχρώσεις και γραμμές είσαι ήδη στην Bucket List μου.

Αφού πήρα το βασικό μου ντεκόρ, λέω να συνεχίσω με τα μαχαιροπίρουνα. Ναι, έχω ήδη αρκετά στο σπίτι μου (πώς θα μπορούσα αλλιώς;), όμως, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ζητά κάτι πιο επίσημο. Αν και η αλήθεια είναι ότι ήμουν έτοιμος να πάρω τα χρυσά, λέω να κινηθώ σε πιο απλές, μεταλλικές αποχρώσεις. Εξάλλου, θα αρέσουν σε όλους και αυτό αρκεί. Πιάτα εννοείται λευκά. Αλλιώς, προβλέπω γκρίνια στο σπίτι. Χαρτοπετσέτες; Φυσικά, κόκκινες κάτω από τα μαχαιροπίρουνα και λευκές με Χριστουγεννιάτικα σχέδια στο τραπέζι.

Και τα φαγητά που θα τα βάλεις;” με ρωτάς. Σε αυτό το εκπληκτικό σκεύος σερβιρίσματος, που στο μυαλό μου θυμίζει πολυκατοικία, θα χωρέσουν όλα και ειδικά η ζεστή, κομμένη γαλοπούλα. Και αν σου φαίνεται μικρό, εμπιστεύσου με: θα χωρέσει μέχρι και τις σαλάτες.

Και, επειδή, το μάτι μου πέφτει πάντα στην παραμικρή λεπτομέρεια (είμαι απαιτητικός – στο έχω ξαναπεί), δε θα μπορούσα να αφήσω τίποτα στην τύχη του. Έτσι, επέλεξα την καλύτερη κανάτα. Εκείνη που φέρνει τα Χριστούγεννα μπροστά στην “πόρτα” σου. Με τις καρδούλες για ντεκόρ. Έντονο κόκκινο, για να εκφράσει την αγάπη και όλη την εορταστική διάθεση. Το βρήκα στα αγαπημένα μου καταστήματα ΙΚΕΑ, τον παράδεισο κάθε ατόμου που αγαπά τη διακόσμηση και την υψηλή αισθητική. Εμπνευσμένα από το σκανδιναβικό design, έχουν όλα όσα χρειάζεσαι, για να κάνεις το τραπέζι (και το σπίτι σου) ζεστό.

Εννοείται ότι θα κρατήσω χώρο στο… στομάχι μου για τα σπιτικά μπισκότα της γιαγιάς. Θα είμαι ειλικρινής απέναντι σου: Δεν περιμένω καν να φτάσουν τα Χριστούγεννα, αφού είναι το καλύτερο κέρασμα για τη γιορτή μου. Λέω, λοιπόν, να πάρω ένα άκρως Christmas κουτάκι, για να τα βάλω μέσα. Αυτό το λευκό με τα Χριστουγεννιάτικα δεντράκια λέω να το αποκτήσω. Και, μόλις, το έκανα.

Λίγο πριν ολοκληρώσω τις Χριστουγεννιάτικες μου αγορές, διαλέγω πεταχτά δύο σουπλά, (για να μη λερωθεί και το εκπληκτικό μου τραπεζομάντηλο) και είμαι έτοιμος να τα φορτώσω όλα στο αυτοκίνητο και να γυρίσω σπίτι μου.

Τσιν – τσιν τσουγκρίζω τα νέα μου ποτήρια (γιατί αποστολή εξετελέστη) και Καλά μας Χριστούγεννα!