Baz Luhrmann: Η εκλεπτυσμένη μονοκατοικία του μαξιμαλιστικού κινηματογραφιστή

Εκείνος είναι ένας από τους πιο εκκεντρικούς διανοητές της κινηματογραφικής βιομηχανίας και ίσως ο μεγαλύτερος μαξιμαλιστής του σύγχρονου σινεμά. Εκείνη είναι μία από τις πιο εμπνευσμένες κινηματογραφικές ενδυματολόγους και σκηνογράφους. Οι δυο τους συνυπήρξαν σε τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, όπως τα Romeo + Juliet, Moulin Rouge και The Great Gatsby, τις οποίες εκείνος σκηνοθετούσε και εκείνη “έντυνε”, ενώ εκτελούσε και χρέη παραγωγού. Άλλωστε, οι δυο τους γνωρίστηκαν στο National Institute of Dramatic Art το 1988 και έκτοτε αποτελούν ζευγάρι και στην ζωή. Ο λόγος για τον μεγάλο οραματιστή Baz Luhrmann και την σύντροφό του, Catherine Martin, που αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες της εκλεπτυσμένης και πολυτελούς κατοικίας τους στην Νέα Υόρκη!

Το σπίτι τους, που χρονολογείται από το 1852, βρίσκεται στην γειτονιά του Stuyvesant Park στο Manhattan. Μάλιστα, για την ολοκλήρωση της τελικής εικόνας του είναι υπεύθυνη η Martin, η οποία ως σκηνογράφος ανέλαβε την διαμόρφωση του interior design. Γνωστή για την βαθιά έρευνα που κάνει πριν καταπιαστεί με οποιοδήποτε project, η Martin φρόντισε να συλλέξει ενδελεχείς πληροφορίες για την ιστορία, την κουλτούρα, την κοινωνική κατάσταση και τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής, προκειμένου να δημιουργήσει έναν χώρο ταιριαστό στον “κόσμο” που το περιβάλλει.

Κάπως έτσι, χρειάστηκαν τέσσερις μήνες μέχρι το ζευγάρι να φτάσει στο δικό του ιδεατό επίπεδο την μονοκατοικία του και να μετακομίσει εκεί, αφήνοντας πίσω του το εκπληκτικό διαμέρισμα του Greenwich Village που νοίκιαζε έως τότε. Φυσικά, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία αναστήλωσης και αναδιαμόρφωσης της κατοικίας, η Catherine χρειάστηκε να προχωρήσει σε 3D απεικονίσεις, μακέτες και μια επαγγελματικού επιπέδου παρουσίαση στον σύζυγό της, Baz Luhrmann, μέχρι εκείνος να δώσει το οριστικό OK για τις εργασίες. “Πρέπει να μπορώ να to επικοινωνήσω στον Baz με έναν τρόπο που μπορεί να αντιληφθεί ως σκηνοθέτης” λέει η ίδια για τον επί 30 χρόνια σύντροφό της.

Οι δυο τους μετακόμισαν στην Νέα Υόρκη το 2013, αφήνοντας πίσω τους το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων για την ταινία The Great Gatsby. Έκτοτε, έζησαν στο διαμέρισμά τους και όταν δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στην αγορά του, ξεκίνησε η αναζήτηση ενός χώρου που θα μπορούν να αποκαλούν “δικό τους”. Αυτός ο χώρος έμελλε να είναι η brownstone μονοκατοικία τους με το εντυπωσιακό αγγλο-ιταλικό αρχιτεκτονικό στυλ.

Οι θεατρικές επιρροές και ο μαξιμαλιστικός χαρακτήρας του ζευγαριού είναι στοιχεία έκδηλα σε όλο το interior design του σπιτιού του. Από την ατμοσφαιρική είσοδο με τις σκουρόχρωμες ταπετσαρίες και την επιβλητική ξύλινη σκάλα, στο αποκαλούμενο Green Room, που δεν είναι άλλο από το κεντρικό καθιστικό, οι αισθητικές καταβολές των δύο εμπνευσμένων δημιουργών είναι φανερές ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Μάλιστα, όλες οι επιτοίχιες ταπετσαρίες, αλλά και οι υφάνσεις των επίπλων είναι σχέδια που ανήκουν στην Catherine Martin!

And More