Ένας ακόμη οπτικός θρίαμβος από την Prada που “αποθέωσε” την αρχιτεκτονική καινοτομία

Άλλο ένα fashion show της Prada έφτασε στο τέλος του, λαμβάνοντας όπως ήταν αναμενόμενο διθυραμβικές κριτικές. Πιο συγκεκριμένα, ο κορυφαίος οίκος παρουσίασε στο πλαίσιο του Milan Fashion Week την συλλογή του για την σεζόν Spring/Summer 2019 και επέλεξε ως location για τις ανάγκες του catwalk έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς χώρους του Ιδρύματος Prada (Fondazione Prada), ο οποίος ονομάζεται Deposito. Για την διαμόρφωση της αχανούς επιβλητικής αίθουσας, ο οίκος “στρατολόγησε” την δημιουργική ομάδα AMO, δηλαδή το ερευνητικό και σχεδιαστικό studio της αρχιτεκτονικής εταιρίας OMA, με την οποία συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια για το design των runways του.

Πιστή στην αισθητική που μας έχει συνηθίσει στα προηγούμενα δύο shows που ανέλαβε να διακοσμήσει, εκείνο της ανδρικής συλλογής ρούχων για τη σεζόν FW 2018 και έπειτα για την collection ανδρικών ρούχων Spring Summer 2019, η ομάδα AMO έσπευσε να εξοπλίσει τον χώρο του Deposito με πλείστες αρχιτεκτονικές, γεωμετρικές και μαθηματικές αναφορές. Ο τρόπος που διαμορφώθηκε η αίθουσα “υπακούει” στον πειραματικό χαρακτήρα που είδαμε και το περασμένο καλοκαίρι να κοσμεί το κτίριο Via Fogazzaro για την ανδρική συλλογή, μιας και δημιούρησε ξανά ένα “πλέγμα” βασισμένο στο καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων. Μέσα από αυτή τη “στοίχιση” οριοθετήθηκαν οι χώροι των θεατών, αλλά και οι διάδρομοι των catwalks. Οι θεατές κλήθηκαν να καθίσουν στα εμβληματικά διάφανα φουσκωτά σκαμπό που πρωτοσχεδιάστηκαν από τον κορυφαίο Δανό designer Verner Panton κατά την δεκαετία του ’60, που επιλέχθηκαν από κοινού από τα δύο brands, ώστε να δώσουν μία “contemporary χροιά, ελαφρότητα και διαφάνεια” στην εικόνα του χώρου.

“Μέσα από μια σειρά αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, ο σχεδιασμός του χώρου για το show βρίσκει νέες μεταφράσεις για το κλασικό ‘χωροταξικό ρεπερτόριο’ του θεάτρου, με την πλατεία, τις κερκίδες και τον εξώστη, και τα χρησιμοποιεί για να ενεργοποιήσει την αίθουσα για τις ανάγκες τοι fashion event. Αυτά τα στοιχεία προσφέρουν στο κοινό διαφορετικούς τρόπους να ζήσουν την εμπειρία, ενώ αυτομάτως καθορίζουν την περίμετρο του χώρου, δίνοντας το έναυσμα για έναν διάλογο με τον βιομηχανικό χαρακτήρα του Deposito” διαβάζουμε στην επεξηγηματική σημείωση του οίκου σχετικά με το design που επιλέχθηκε για το catwalk.

Read More

And More