Τρεις μεγάλες τάσεις στη διακόσμηση που προέρχονται από το σκανδιναβικό design

Ο μινιμαλισμός είναι τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη τάση στη διακόσμηση και αυτό είναι ένα μεγάλο statement. Ωστόσο, το minimal είναι μια αίσθηση και όχι μια αμιγώς αισθητική γραμμή. Τι εννοώ; Ότι πολύ απλά, μπορούμε να μεταφράσουμε τον μινιμαλισμό με εντελώς διαφορετικά διακοσμητικά στυλ, μιας και δεν περιορίζεται σε μία μόνο κατεύθυνση. Κάπως έτσι, έχουμε τον industrial μινιμαλισμό, τον futuristic μινιμαλισμό, τον Bauhaus μινιμαλισμό και ούτω καθεξής. Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτά τα διαφορετικά ρεύματα εντοπίζεται και το σκανδιναβικό design που όλοι λατρεύουμε. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός πως ασπάζεται τις αξίες του μινιμαλιστικού σχεδιασμού, όπως η αφαιρετικότητα και ο λειτουργισμός, ενώ την ίδια στιγμή θεσπίζει νέες, δικές του διαστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την πιο cozy και naturelle πλευρά της ζωής! Γι’ αυτό και πλέον έχει κυριαρχήσει τόσο στο interior design, όσο και στις καρδιές μας!

Το Scandinavian design, σε αντίθεση με το αποστειρωμένο περιβάλλον του “καθαρού” μινιμαλισμού, αγαπάει μεν τους λιτούς χώρους και την απελευθέρωσή τους από καθετί περιττό, όμως την ίδια στιγμή θέλει να φέρει τη ζεστασιά και τη σύγχρονη αισθητική σε αυτούς. Και αυτό το μοναδικό πάντρεμα είναι που κάνει αυτό το huge décor trend τόσο ξεχωριστό! Διότι, μπορούμε να ζούμε σε σπίτια με λιγότερη “φασαρία”, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειαζόμαστε τα… σημάδια ζωής!

Γι’ αυτό και σήμερα θα δούμε τρία από τα μεγαλύτερα trends που έχουν προκύψει από το Scandinavian design, μιας και σίγουρα θα θέλεις να τα εντάξεις στη διακόσμησή σου!

Το lagom

Είναι η νέα θεώρηση του κόσμου που έρχεται από τη Σουηδία και θυμίζει αρκετά το hygge που μας σύστησε η Δανία. Σύμφωνα με το “λώγκαμ”, όπως προφέρεται, οι χώροι του κάθε σπιτιού πρέπει να “υπηρετούν” την άνεση, τη ζεστασιά και την οικειότητα, όπως αυτές οι έννοιες ορίζονται από τον καθένα μας. Με λίγα λόγια, αυτό που μας λένε οι Σκανδιναβοί με το lagom είναι να διαμορφώνουμε τα σπίτια μας με τον (μινιμαλιστικό) τρόπο που αγαπάμε, χωρίς να υπακούμε αναγκαστικά σε κανόνες!

Οι ανοιχτοί αποθηκευτικοί χώροι

Ένας μινιμαλιστικός χώρος οφείλει να είναι και πολύ χρηστικός. Άλλωστε, έχει αποδεσμευτεί από τις περιττές προσθήκες και έχει κρατήσει μόνο τα απαραίτητα στοιχεία. Γι’ αυτό και η τάση του open storage έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη άνθιση στο Scandinavian design, αφού οι ανοιχτοί αποθηκευτικοί χώροι έχουν μετατραπεί σε απόλυτο statement piece της διακόσμησης!

Ο used δερμάτινος καναπές

Όπως είδαμε και εδώ, ο tan δερμάτινος καναπές είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της διακόσμησης αυτή την περίοδο. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαία αυτή η εξέλιξη, μιας και ο σκανδιναβικός σχεδιασμός λατρεύει το δέρμα και μάλιστα εκείνο με την παλαιωμένη υφή, που έχει φθαρεί με τον χρόνο. Και η tan απόχρωση τυγχάνει να αποτελεί την καλύτερη απεικόνιση αυτού του ρεύματος!

Read More

And More