Trend setting: Αυτά είναι τα μεγάλα interior design trends που θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2018

Βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες πριν το “κλείσιμο” του 2017. Και μπορεί στην Ελλάδα να νομίζουμε πως είναι ακόμα καλοκαίρι (το θερμόμετρο δείχνει 26°C στο Μαρούσι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), αλλά στον υπόλοιπο κόσμο οι interior designers έχουν μπει για τα καλά σε… χειμερινό mood, όπως αρμόζει στην εποχή, και έχουν ξεκινήσει καιρό τώρα να μιλούν για τις μεγάλες τάσεις που θα επικρατήσουν στη διακόσμηση μέσα στην επόμενη χρονιά. Μάλιστα. Το 2018 είναι μια ανάσα μακριά και πλέον αρχίζει να γίνεται πιο ευδιάκριτο το διακοσμητικό πλάνο που θα δούμε να αποτυπώνεται στις προτιμήσεις και τα σπίτια μας! Φυσικά, το… χεράκι τους έχουν βάλει και οι μεγάλες εκθέσεις design που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, από το παριζιάνικο Maison & Objet και το καλιφορνέζικο WestEdge Design Fair, έως το λονδρέζικο London Design Festival και το καναδικό IDS Vancouver. Εκεί, άλλωστε, σημειώθηκαν και οι περισσότερες προτάσεις μέχρι στιγμής για όσα πρόκειται να δούμε μέσα στην επόμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αν κοιτάξεις συνολικά και σφαιρικά όσα trend forecasts έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, θα εντοπίσεις αρκετές ομοιότητες και συνέχειες με όσα έχουμε “αγκαλιάσει” και την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα, σίγουρα θα δεις και νέα πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως θα συνεχίσουν να υφίστανται και μέσα στο χειμώνα. Άλλωστε, όπως τονίζω πάντοτε, το σπίτι και το interior design είναι “ζωντανοί” οργανισμοί. Οι τάσεις αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, όπως φυσικά και η διάθεσή μας και οι ανάγκες μας, με αποτέλεσμα να είναι συχνή η ανανέωση των χώρων και του στυλ τους!

Παρ’ όλα αυτά, αν θέλεις να… κρατήσεις σημειώσεις και να χρησιμοποιήσεις αυτά τα “φημολογούμενα” trends ως οδηγούς για το χειμώνα που έρχεται, be my guest! Εννοείται πως αυτός είναι και ο ρόλος των εκάστοτε τάσεων: να σε βοηθήσουν να βρεις εκείνο που σου ταιριάζει και να τις χρησιμοποιήσεις ως έμπνευση!

Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω για να δεις ποια είναι τα κυριότερα ρεύματα στη διακόσμηση για το 2018, όπως διαμορφώνονται τη στιγμή… που μιλάμε!

Το σύγχρονο… tribal

Προφανώς και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη επιρροή από τις πιο εξωτικές και αφρικανικές παραδόσεις, από το animal skin και τη γούνα, μέχρι την ψάθα και το tribal pattern. Ίσως οφείλεται στην επάνοδο του boho, αλλά και την επικράτηση του moroccan, στυλ τα οποία το κοινό “αγκάλιασε” με την πρώτη ευκαιρία. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα δούμε πολλές αφρικανικές… μάσκες! Μάλιστα, συνδυασμένες με το contemporary design και τη σύγχρονη τέχνη, το tribla style αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και “προσωπικότητα”.

Τα τσιμεντένια αντικείμενα

Άλλη μία τάση που δεν είναι ολοκαίνουρια, αλλά η… μπογιά τους όχι μόνο περνάει ακόμα, αλλά ετοιμάζονται να κάνουν και θραύση! Ναι, τα τελευταία χρόνια το βιομηχανικό μπετόν έχει μπει δυναμικά στις ζωές και τα σπίτια μας, είτε υπηρετώντας το industrial design, είτε το πιο αλέγκρο και boho στυλ που σημειώνει επιτυχία. Και στις δύο περιπτώσεις, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα και λεπτομέρειες από τσιμέντο φαίνεται πως θα επικρατήσουν!

Τα αρχιτεκτονικά φωτιστικά

Γενικώς, από πέρυσι έχουμε δει πως τα κρεμαστά διακοσμητικά έχουν μπει στο “χάρτη” της διακόσμησης και έχουν αγαπηθεί από την interior κοινότητα. Από τα mobiles, λοιπόν, περνάμε στα φωτιστικά οροφής που “κρατούν” από αρχιτεκτονικές ή και καλλιτεχνικές ρίζες, με το σχεδιασμό τους να παραπέμπει περισσότερο σε έργο τέχνης, παρά σε χρηστικό και “απαραίτητο” φωτιστικό!

Τα κόκκινα έπιπλα

Να, μία απόχρωση που κάθε χρόνο ακούμε πως θα επικρατήσει, αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Φέτος, πάντως, οι designers υποστηρίζουν πως θα είναι “η χρονιά του” και μάλιστα τόσο στα πιο elegant, όσο και στα πιο comfy & cozy καθίσματα του σπιτιού. Από τους πορφυρούς βελούδινους καναπέδες, μέχρι τις αφράτες used πολυθρόνες, η γκάμα μπορεί να είναι μεγάλη!

Οι comfort αποχρώσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε για το ρεύμα του wabi-sabi (δες εδώ!) και πώς η απλότητα και η.. εγκατάλειψη της έννοιας της τελειότητας είναι η νέα μεγάλη τάση στο interior design. Και ιδού η απόδειξη πως η πρακτική της comforting ατέλειας εξαπλώνεται και στα color trends της χρονιάς. Οι “σπασμένες” αποχρώσεις, τα κενά στις χρωματικές επιφάνειες και τα χαλαρωτικά χρώματα θα έχουν την τιμητική τους μέσα στο 2018. Ας χαλαρώσουμε, λοιπόν, λίγο όλοι!

Τα oversized florals

Δεν ξεχνώ. Στο είχα πει και εδώ και εδώ πως τα υπερμεγέθη floral έχουν μεγάλο… σουξέ! Καιρός, λοιπόν, να τα “αγκαλιάσουμε” και να τα ενσωματώσουμε στη διακόσμησή μας, μιας και το βαρόμετρο του elegace δείχνει ξεκάθαρα προς αυτό το pattern! Είτε σε επιτοίχιες ταπετσαρίες, είτε σε πολυθρόνες, καρέκλες ή καναπέδες ή σε κουρτίνες, παπλωματοθήκες, ακόμη και σε posters, τα bigger than life florals θα είναι το μεγάλο trend της σεζόν!

Read More

And More