Η συγκλονιστική αναδρομική έκθεση του εμβληματικού οίκου Dior άνοιξε τις πόρτες της

Στην ιστορία, την φιλοσοφία και τις αξίες ενός εμβληματικού οίκου μόδας “περιηγείται” η νέα αναδρομική έκθεση του Denver Art Museum που άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό στο Ντένβερ του Κολοράντο. Με τίτλο “Dior: From Paris to the World”, η έκθεση που επιμελήθηκε η αρχιτεκτονική εταιρία OMA και συγκεκριμένα από ο Shohei Shigematsu παρουσιάζει περισσότερα από 200 couture δημιουργίες, artworks και αντικείμενα, αξεσουάρ, κοσμήματα, φωτογραφίες, σκίτσα, βίντεο και επιπλέον αρχειακό υλικό που διατρέχουν την μεγαλειώδη πορεία περισσότερων από 70 ετών του οίκου Dior! Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των θεματικών και των πηγών έμπνευσης που απασχόλησαν το κορυφαίο fashion house, αλλά και τους creative directors που έχουν βρεθεί στο τιμόνι του, που “φιλοξενείται” ποτέ στις Η.Π.Α.

Η εκθαμβωτική Dior exhibition έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ταξίδι στον… χωροχρόνο, ερευνώντας την μακρά ιστορία του οίκου, που διακατέχεται από την ποικιλομορφία, την διαφορετικότητα και την δημιουργικότητα. Ο σχεδιασμός της OMA ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιεχόμενο του Μουσείου Τεχνών του Ντένβερ, παίρνοντας “ρυθμό” από την επένδυση του κτιρίου με τιτάνιο, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί οπτικές αντιθέσεις ανάμεσα στο στιβαρό, βιομηχανικό χαρακτήρα του μουσείου και τις οργανικές φόρμες του εκθεσιακού υλικού.

Η έκθεση εκτείνεται σε δύο πτέρυγες του Denver Art Museum, την Anschutz Gallery και την Martin & McCormick Gallery, γεγονός που της δίνει την δυνατότητα να εξελίσσεται οπτικά βάσει της διακριτής αισθητικής και κατασκευαστικής μορφής των δύο αιθουσών. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία μετουσιώνονται στην ροή της εκθεσιακής διαδρομής, καθώς μια σειρά από δωμάτια εξαπλώνονται και συνδέονται στο πλάνο της ιδιότυπης γκαλερί.

Στην πτέρυγα Anschutz, ένας “οργανικός” διάδρομος διασχίζει τα δωμάτια που θυμίζουν κύβους και που το καθένα φέρει αλουμινένιες επενδύσεις διαφορετικών πτυχώσεων και υφών, οι οποίες αντιστοιχούν σε διαφορετικές signature φόρμες του οίκου Dior. “Η ωμότητα του αλουμινίου δημιουργεί δραματική αντιπαράθεση με τις ‘απαλές’ καμπύλες και παρέχει μία ήπια και διακριτική αντανάκλαση των συνολικών μορφών και αποχρώσεων των ενδυμάτων” εξηγεί η σχεδιαστική ομάδα της OMA.

Ο ελικοειδής διάδρομος οδηγεί στην Martin & McCormick Gallery, η οποία έχει παραδοθεί στην θεματική “From Paris to the World”! Εκεί, το αλουμίνιο μεταλλάσσεται και από κάθετο σκηνικό γίνεται οριζόντιο, ενώ σχηματισμοί σε σχήμα πετάλου επενδύουν τους τοίχους της πτέρυγας δημιουργώντας μια καθηλωτική τοπογραφία. Ο διάδρομος συνεχίζεται στην συγκλονιστική αυτή “κοιλάδα”, όπου όλα τα ενδύματα υψηλής ραπτικής είναι ορατά μονάχα από ένα σημείο.

“Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται σε εκθέσεις μόδας κατέχουν εκ φύσεως ένα εγγύτερο σημείο σύνδεσης με τους επισκέπτες, εξαιτίας της εμπορικής διάστασης των ενδυμάτων, η οποία επιτρέπει στον κόσμο να περιεργαστεί την υψηλή ραπτική μέσω της φαντασίας του σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο” εξηγεί ο επιμελητής της έκθεσης, Shohei Shigematsu, και συνεχίζει: “Στόχος μας για την πρώτη αναδρομική έκθεση του οίκου Dior στις Η.Π.Α. ήταν να επικοινωνήσουμε την αφήγηση του brand με έναν προσιτό και επιδραστικό τρόπο. Αναζητώντας και καταγράφοντας πλήρως και συνολικά τις εμπνεύσεις και τις ιδέες και δίνοντάς τους ένταση μέσα από ένα χωροταξικό ταξίδι, αλλά και δημιουργώντας οπτικές αντιθέσεις”.

Η αναδρομική έκθεση “Dior: From Paris to the World” στο Denver Art Museum άνοιξε τις πόρτες της στις 19 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαρτίου 2019.

Read More

And More