Κουζίνα με mixed metals: Η top τάση του 2025 που ήρθε για να μείνει

Μέχρι χθες ήσουν πιστός σε ένα μόνο φινίρισμα. Ίσως χρυσό, ίσως inox, πάντως ομοιομορφία και τάξη. Αλλά τώρα κάτι έχει αλλάξει. Κάθε φορά που βλέπεις μια κουζίνα με συνδυασμένα μέταλλα, κάτι μέσα σου σκιρτά. Μην αγχώνεσαι, δεν είναι design κρίση. Είναι το μικρό ξύπνημα του στυλ σου που ζητάει κάτι πιο τολμηρό. Ναι, μπορείς να συνδυάσεις μπρούντζο με νίκελ και να μη μοιάζει με καταστροφή. Αντίθετα, μπορεί να δείχνει σαν κάτι που σχεδίασε interior designer που ξέρει τη δουλειά του. Μιλάμε για την τάση που βλέπουμε παντού το 2025 – και όχι άδικα. Δίνει προσωπικότητα, φινέτσα και κάνει την κουζίνα να ξεφεύγει από το προβλέψιμο.


Γιατί να ανακατέψεις τα μέταλλα;


Γιατί η μονοτονία έχει κουράσει. Όταν βάζεις μόνο ένα μέταλλο στην κουζίνα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δείχνει “flat”. Αντιθέτως, όταν συνδυάζεις δύο ή τρεις τόνους, ο χώρος αποκτά χαρακτήρα, βάθος και κάτι από το προσωπικό σου στίγμα. Ένα μπρούτζινο φωτιστικό πάνω από έναν μαύρο ματ απορροφητήρα δεν είναι απλά ένας συνδυασμός. Είναι διάλογος υφών και εποχών. Επιπλέον, σου δίνεται η δυνατότητα να ενσωματώσεις και πιο τολμηρά φινιρίσματα, χωρίς να χρειάζεται να τα απλώσεις παντού. Ένα πιο “trendy” στοιχείο, όπως ο μαύρος νιπτήρας, γίνεται πιο φιλικό όταν συνοδεύεται από κάτι πιο διαχρονικό, όπως το polished nickel.


Ποιοι συνδυασμοί μέταλλων λειτουργούν πραγματικά


Ο μπρούτζος με το polished nickel είναι σαν το λευκό πουκάμισο με το τζιν: κλασικό, ισορροπημένο και πάντα κομψό. Αν νιώθεις λίγο πιο περιπετειώδης, τόλμησε το μαύρο ματ με χρυσές λεπτομέρειες ή το χρώμιο με antique brass. Το μυστικό είναι να διαλέξεις δύο ή το πολύ τρεις τόνους. Όχι πέντε, όχι ό,τι περίσσεψε από το πατάρι. Θυμήσου, δεν φτιάχνεις παζλ, φτιάχνεις κουζίνα. Θέλεις ισορροπία, όχι τυχαίο ανακάτεμα. Καλό είναι κάθε “ομάδα” – ντουλάπια, φωτιστικά, βρύσες – να έχει τη δική της ταυτότητα, χωρίς να χάνεται ο συνολικός συντονισμός. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδευτείς – μπορείς απλώς να αλλάξεις τα πόμολα ή να ανανεώσεις ένα μόνο φωτιστικό για αρχή.


Τι να αποφύγεις για να μη γίνει το στυλ σου… ανακαίνιση του 2002


Όσο κι αν αγαπάς τη δημιουργικότητα, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο “έχω άποψη” και στο “μπήκε ο ηλεκτρολόγος, διάλεξε μόνος του”. Μην ανακατεύεις φινιρίσματα σε ηλεκτρικές συσκευές. Δεν χρειάζεται το πλυντήριο πιάτων σου να συμμετέχει στον διάλογο των μετάλλων. Άστο να κάνει τη δουλειά του και να περνά απαρατήρητο. Οι συσκευές λειτουργούν ως φόντο, όχι ως πρωταγωνιστές. Επίσης, φρόντισε τα φινιρίσματα να έχουν μια κοινή “γλώσσα”. Ματ με ματ, γυαλιστερό με γυαλιστερό. Η συνέπεια είναι αυτή που κάνει τον χώρο να φαίνεται δουλεμένος και όχι τυχαίος. Και μην ξεχνάς τον φωτισμό. Ο σωστός φωτισμός θα αναδείξει τις μεταλλικές αντιθέσεις χωρίς να τις “σκοτώσει”.


Η κουζίνα σου δε χρειάζεται να μοιάζει με showroom ή να ακολουθεί τυφλά τις τάσεις. Αντίθετα, μπορεί να μιλάει για σένα, για το γούστο σου, για το πώς μπλέκεις το παλιό με το καινούριο. Τα mixed metals δεν είναι απλώς μόδα. Είναι η απόδειξη ότι έχεις μάτι, ότι τολμάς, ότι φτιάχνεις ένα σπίτι που δεν είναι απλώς λειτουργικό, αλλά και πανέμορφο. Και στην τελική, αν τα κουμπώσεις σωστά, κανείς δε θα καταλάβει πως δεν είσαι designer. Κι αυτό, είναι επιτυχία. Άφησέ τα μέταλλα να τα πουν μεταξύ τους – εσύ απλώς δώσε τους το πλαίσιο.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock

Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Skoda Elroq

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164