Το εξοχικό σου είναι κάτι παραπάνω από “δεύτερη κατοικία”. Είναι ο χώρος που σε ξεκουράζει, σε επαναφορτίζει και σε φέρνει πιο κοντά στη φύση. Δεν πρέπει να σε αγχώνει ούτε να μοιάζει με άλλο ένα σπίτι που χρειάζεται συνεχώς συμμάζεμα και σφουγγάρισμα. Η σωστή διαμόρφωση το κάνει εύκολο στο καθάρισμα, λειτουργικό στην καθημερινή χρήση και αρμονικό με το περιβάλλον του. Χρειάζεσαι έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους, υλικά που αντέχουν και έπιπλα που δεν κρατούν σκόνη. Η διακόσμηση του εξοχικού δεν είναι μόνο θέμα στυλ – είναι ζήτημα πρακτικότητας και ψυχικής ηρεμίας. Είτε βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα είτε είναι χωμένο ανάμεσα σε πεύκα, υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που αξίζει να προσέξεις. Ας τα δούμε αναλυτικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παραθαλάσσιο εξοχικό: ελαφρύ, φωτεινό και ανθεκτικό
Το φως είναι το μεγάλο ατού στα παραθαλάσσια σπίτια. Γι’ αυτό και οι τοίχοι λειτουργούν σαν καμβάς: βάψε τους σε λευκό, εκρού ή πολύ ανοιχτό γαλάζιο. Αν θέλεις να προσθέσεις λίγο βάθος, μπορείς να χρωματίσεις έναν τοίχο στο φασκόμηλο ή τη μέντα, δίνουν φρεσκάδα χωρίς να βαραίνουν τον χώρο. Για τα έπιπλα, προτίμησε υλικά όπως το rattan, το teak ή το μέταλλο, που αντέχουν στην υγρασία και στη θαλασσινή αλμύρα. Στους εξωτερικούς χώρους, ιδανικές είναι οι καρέκλες από textilene – ένα ανθεκτικό, διάτρητο ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα και καθαρίζεται με το λάστιχο, ιδανικό για όταν πέφτουν επάνω τους μαγιό, αντηλιακά και άμμος. Τα υφάσματα στο εσωτερικό καλό είναι να είναι βαμβακερά ή λινά, σε φυσικούς ή θαλασσινούς τόνους, για να “αναπνέει” ο χώρος και να καθαρίζονται εύκολα.
Must-have διακοσμητικά για το παραθαλάσσιο εξοχικό:
- Ψάθινα καλάθια για πετσέτες και περιοδικά
- Κεραμικά σε αποχρώσεις του λευκού και του μπλε
- Φαναράκια για ρομαντικό φωτισμό τα βράδια
- Ένα μεγάλο καθρέφτη που “ανοίγει” τον χώρο και αντανακλά το φως
- Ξύλινα καραβάκια, σχοινιά, κοχύλια ή παλιές φωτογραφίες με θαλασσινά θέματα
Μην ξεχάσεις τις κουρτίνες: λευκές, διάφανες, να χορεύουν με το αεράκι.
Εξοχικό στο βουνό: ζεστασιά, υφές και γήινα χρώματα
Τα εξοχικά στο βουνό ζητούν άλλου είδους φροντίδα. Εδώ κυριαρχεί η ανάγκη για ηρεμία, ζεστασιά αλλά και φυσική δροσιά – γιατί πολλοί τα επιλέγουν και το καλοκαίρι, για να ξεφύγουν από τη ζέστη της πόλης. Διάλεξε τοίχους σε αποχρώσεις του πηλού, του απαλού πράσινου, του γκρι ή της τερακότας. Αν αγαπάς τα σκούρα χρώματα, μπορείς να δοκιμάσεις έναν τοίχο σε navy blue ή σκούρο μουσταρδί. Έπιπλα ξύλινα, γερά και όχι πολύ βαριά οπτικά. Υφάσματα ζεστά, μάλλινα, και πολλά μαξιλάρια για αίσθηση “κουκλίστικης” θαλπωρής. Για το πάτωμα, διάλεξε χαλιά με χοντρή πλέξη ή κιλίμια που συγκρατούν τη ζέστη, αλλά αφαιρούνται εύκολα όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Οι κουρτίνες καλό είναι να είναι βαριές, όχι μόνο για τη θερμομόνωση αλλά και για να κρατούν τον χώρο δροσερό το μεσημέρι. Και τα καλοκαιρινά βράδια; Όταν κάθεσαι στην αυλή και ακούς τα τζιτζίκια, μια απαλή κουβερτούλα στους ώμους είναι ό,τι πρέπει – για τη ψύχρα αλλά και για την αίσθηση του “σπιτιού μέσα στη φύση”.
Must-have διακοσμητικά για το βουνό:
- Κεραμικά σε γήινα χρώματα ή χειροποίητα πιάτα στον τοίχο
- Πλεκτές κουβέρτες ριγμένες σε καναπέδες και πολυθρόνες
- Κεριά και φωτιστικά με ζεστό φως
- Ένα μεγάλο ξύλινο ρολόι τοίχου ή vintage ραδιόφωνο
- Ξύλινα κουτιά αποθήκευσης, και 1-2 φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν
Αν έχεις τζάκι, στόλισέ το με απλά αντικείμενα – ένα στρογγυλό καθρέφτη, λίγα βιβλία και ένα καλάθι με ξύλα ή κουβέρτες.
Έπιπλα με διπλή χρησιμότητα και χώρος που αναπνέει
Ό,τι διαλέξεις, φρόντισε να σε εξυπηρετεί. Δε χρειάζεται να γεμίσεις το σπίτι – χρειάζεται να κινείσαι άνετα. Επένδυσε σε καναπέ-κρεβάτι, παγκάκια με αποθηκευτικό χώρο και ραφιέρες αντί για κλειστές ντουλάπες. Αντί για πολλές καρέκλες, μπορείς να έχεις σκαμπό ή μαξιλάρες δαπέδου. Σκέψου και τη ζωή έξω: αν έχεις βεράντα ή αυλή, φτιάξε ένα σημείο με χαμηλά καθίσματα, ένα τραπέζι τύπου “καφενείου” και φωτιστικά με ηλιακή φόρτιση για τα καλοκαιρινά βράδια.
Λεπτομέρειες που κάνουν το εξοχικό να ξεχωρίζει
Ακόμα και λίγες καλά επιλεγμένες λεπτομέρειες δίνουν “ταυτότητα” στον χώρο. Αν έχεις παλιά έπιπλα, μη βιαστείς να τα πετάξεις – μπορείς να τα βάψεις σε απαλούς τόνους ή να τα αφήσεις φυσικά και να προσθέσεις νέα πόμολα. Τα φωτιστικά παίζουν τεράστιο ρόλο: βάλε θερμό φως, απέφυγε τους δυνατούς προβολείς και στόλισε με 2-3 επιτραπέζια. Για έξτρα χαρακτήρα, κρέμασε έναν πίνακα με τοπία της περιοχής ή φτιάξε μία μικρή “μίνι γκαλερί” με φωτογραφίες από τα καλοκαίρια σας.
Το μυστικό είναι να φτιάξεις ένα μέρος που δε σε κουράζει. Το εξοχικό δε χρειάζεται να είναι εντυπωσιακό – χρειάζεται να είναι αληθινό. Να χωράει στιγμές, φίλους, φαγητό πάνω στο τραπέζι χωρίς τραπεζομάντιλο και παιδικά παιχνίδια πεταμένα στο πάτωμα. Αν το φτιάξεις με αγάπη και με λογική, θα γίνει το μέρος που δεν θες να φύγεις ποτέ. Κι εκεί κρύβεται η ομορφιά του.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ