Αν έχεις βρεθεί ποτέ να σκουπίζεις πανικόβλητη λίγο πριν έρθουν οι φίλοι ή να προσπαθείς να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα ενώ ήδη βράζει το νερό για τα μακαρόνια, τότε ίσως χρειάζεσαι κάτι λιγότερο ηρωικό και πιο ρεαλιστικό. Το μικροκαθάρισμα, ή αλλιώς η μέθοδος του «λίγο κάθε μέρα», είναι αυτό ακριβώς που υπόσχεται: να κρατάς το σπίτι σου σε μια σταθερή κατάσταση καθαριότητας χωρίς να νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις γενική κάθε Σάββατο. Είναι πιο πολύ τρόπος ζωής παρά τεχνική καθαριότητας και, ναι, ταιριάζει τέλεια σε μαμάδες, πολυάσχολους, τεμπέληδες και όλους τους ενδιάμεσους.
Καθάρισε όσο περιμένεις τον καφέ σου
Η μέθοδός αυτή βασίζεται στο εξής απλό: αξιοποίησε τις «νεκρές» στιγμές της ημέρας για να κάνεις μικρά ξεκαθαρίσματα. Όσο ο βραστήρας δουλεύει ή περιμένεις να ζεσταθεί το φαγητό, ρίξε μια ματιά στον πάγκο της κουζίνας. Ένα σπρέι και ένα πανάκι αρκούν για να δώσεις ζωή στον χώρο σου. Αν έχει πέσει κάτι στο πάτωμα, πέρασέ το με ένα υγρό πανάκι καθαρισμού ή μια βρεγμένη πετσέτα. Αντί να χαζεύεις το κινητό για 3 λεπτά, κάνε ένα μικρό θαύμα. Το αποτέλεσμα είναι διπλό: και ηρεμείς βλέποντας καθαριότητα γύρω σου και αποφεύγεις τις μεγάλες καθαριότητες που μαζεύονται και σε βαραίνουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πεντάλεπτο πριν πέσεις για ύπνο
Αυτό που κάνεις το βράδυ πριν κοιμηθείς καθορίζει το πώς θα ξυπνήσεις. Όχι μόνο στη διάθεση, αλλά και στην τάξη του σπιτιού. Πριν πας για ύπνο, αφιέρωσε πέντε λεπτά στο να διπλώσεις μια κουβέρτα, να βάλεις τα απομεινάρια της μέρας στη θέση τους και να καθαρίσεις τον νεροχύτη από πιάτα που σε κοιτάνε με παράπονο. Είναι λίγο, δεν πονάει και σου χαρίζει ένα ήσυχο πρωινό χωρίς το άγχος ότι θα ξυπνήσεις μέσα στην ακαταστασία. Και κάτι ακόμα: αν έχεις παιδιά, θα σε ευγνωμονούν κι εκείνα. Ένα ήρεμο ξεκίνημα το πρωί επηρεάζει όλη την οικογένεια.
Μετά το φαγητό, μην το αφήνεις για μετά
Μετά το φαγητό το μόνο που θες είναι να αράξεις, αλλά τα ψίχουλα και τα ξεχασμένα μακαρόνια κάτω από το τραπέζι δεν πρόκειται να φύγουν από μόνα τους. Αν τα αφήσεις για αργότερα, απλώς θα πολλαπλασιαστούν. Δύο λεπτά με το σκουπάκι ή την ηλεκτρική σκούπα αρκούν για να καθαρίσεις. Πέρασε τους πάγκους, ρίξε μια ματιά κάτω από τις καρέκλες και –αν έχεις όρεξη– άδειασε και το πλυντήριο πιάτων. Έτσι, το σπίτι παραμένει σε μια σχετική τάξη και δε βρίσκεσαι να πατάς τρίμματα την ώρα που πας να φτιάξεις καφέ το πρωί. Αυτές οι μικρές επεμβάσεις είναι που κάνουν τη διαφορά.
Οργάνωσε το χάος πριν χτυπήσει το κουδούνι
Το micro-cleaning είναι σύμμαχος και στο πανικόβλητο “έρχεται κόσμος” mode. Μην προσπαθείς να γυαλίσεις τα πάντα. Εστίασε στα σημεία που κάνουν τη διαφορά. Η είσοδος είναι η πρώτη εντύπωση, οπότε μάζεψε παπούτσια και τσάντες, τίναξε το χαλάκι και βάλε κάτι ευχάριστο στο μάτι, όπως ένα κερί ή ένα βάζο. Στο μπάνιο άλλαξε πετσέτες, καθάρισε γρήγορα το νιπτήρα και ρίξε λίγο αρωματικό χώρου. Μην ξεχνάς τα μαξιλάρια και τις κουρτίνες: ένα ψέκασμα με σπρέι υφασμάτων ή αερισμός με ανοιχτά παράθυρα και είσαι έτοιμη να πεις “πέραστε” χωρίς να απολογείσαι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δε χρειάζεται να αφιερώσεις ώρες ή να κυκλοφορείς με πανί στο χέρι για να έχεις ένα καθαρό και ήρεμο σπίτι. Το micro-cleaning είναι μια νοοτροπία που σου επιτρέπει να εντάξεις την τάξη στην καθημερινότητα χωρίς να θυσιάζεις τον χρόνο ή την ενέργειά σου. Λίγα λεπτά τη σωστή στιγμή, μερικές έξυπνες κινήσεις και μια μικρή δόση συνείδησης είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά. Και πίστεψέ με, το να ζεις σε έναν χώρο που δεν σου προκαλεί στρες είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.