Ο αφροφουτουρισμός βρήκε την ιδανική απεικόνισή του στο act του The Weeknd για το Coachella!

Το αισθητικό κίνημα του αφροφουτουρισμού μοιάζει να αποτελεί τη νέα μεγάλη τάση στους κόλπους της σύγχρονης τέχνης και του design, καταλαμβάνοντας μεγάλη μερίδα της φετινής θεματολογίας του Milan Design Week, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε πως διάφορες εκφάνσεις του βρίσκουν τη θέση τους στο χώρο των Τεχνών και του θεάματος. Μία από αυτές τις “μεταφράσεις” του ιδιαιτέρως εντυπωσιακού πολιτιστικού ρεύματος είδαμε να παίρνει “σάρκα και οστά” και στην εμφάνιση του The Weeknd το περασμένο Σαββατοκύριακο στο μουσικό φεστιβάλ Coachella! Το stage design της συναυλίας του Καναδού μουσικού πραγματοποιήθηκε από τη Βρετανή σχεδιάστρια και σκηνογράφο Es Devlin, η οποία έχει υπάρξει υπεύθυνη για την εικόνα πολλών live από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, αλλά και για high end θεατρικές παραστάσεις! Και κάπως έτσι, το afrofuturism μεσουράνησε στο act του The Weeknd, με ένα τεράστιο γλυπτό (εννέα μέτρων) με τη μορφή προσώπου να κυριαρχεί στη σκηνή!

Το stage set, που θα επαναληφθεί και την ερχόμενη Παρασκευή (20 Απριλίου), ακολουθεί την πρόσφατη συμμετοχή του μουσικού στο soundtrack της ταινίας Black Panther, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο μέρος και για την πρόσφατη “αναζωογόνηση” του afrofuturism! Άλλωστε, ο ίδιος ο The Weeknd (κατά κόσμον Abel Tesfaye) ζήτησε από την Devlin να δημιουργήσει ένα αφροφουτουριστικό γλυπτό για την εμφάνισή του. Κατ’ επέκταση, η σχεδιάστρια αποφάσισε να κατασκευάσει μία υπερμεγέθη μάσκα από το πρόσωπο του τραγουδιστή, η οποία φέρει ένα τεράστιο σημάδι.

“Εδώ και αρκετό καιρό με ενδιαφέρει η πρακτική της απεικόνισης στις συναυλίες, κυρίως μέσω της δημιουργίας alter ego για τον εκάστοτε καλλιτέχνη, με τη μορφή μιας περσόνας, μιας μάσκας ή ακόμη και με μακιγιάζ” εξηγεί η Es Devlin και συνεχίζει: “Εδώ, η αφροφουτουριστική αισθητική και το δικό μου project της ‘pop απεικόνισης’ βρήκαν κοινό έδαφος με τη μορφή μιας τεράστιας σημαδεμένης μάσκας-γλυπτού”.

Για την έναρξη του show, η μάσκα χωρίζει στα δύο ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται η “πληγή”, για να εμφανιστεί από μέσα της ο The Weeknd. Ωστόσο, ακόμη περισσότερη ένταση προστίθεται κατά τη διάρκεια του performance, καθώς οι προτζέκτορες και οι φωτισμοί προβάλλουν πάνω στην επιφάνεια της μάσκας διαφορετικές συνθέσεις και εικόνες, εναλλάσσοντας συνεχώς το αισθητικό αποτέλεσμα!

Read More

And More