Ο Tjeerd Veenhoven δημιουργεί χαλιά από φύλλα φοινικόδεντρου και είναι όσο ιδιαίτερα φαντάζουν

Κινούμενη για άλλη μια φορά στους ρυθμούς του οικολογικού design, θα σου μιλήσω για τα νέα vegan χαλιά από την Ολλανδία! Προφανώς, διαβάζοντας τον προσδιορισμό vegan για ένα αντικείμενο όπως το χαλί, θα γεννιούνται κάποια ερωτήματα στο μυαλό σου. Γι’ αυτό, λοιπόν, σπεύδω να λύσω κάθε απορία σου! Βλέπεις, ο Ολλανδός σχεδιαστής Tjeerd Veenhoven αποφάσισε να δημιουργήσει μία συλλογή χαλιών κατασκευασμένη αποκλειστικά από ένα υλικό που προέρχεται από φύλλα φοίνικα. Μάλιστα, το φυτικό και vegan αυτό υλικό είναι η βιώσιμη απάντηση στο παραδοσιακό δέρμα που προέρχεται από τα ζώα.

Για την δημιουργία των χαλιών, λεπτές λωρίδες του φυτικού υλικού πλέκονται μεταξύ τους με το χέρι και έπειτα κόβονται ανάλογα με το σχέδιο και το μέγεθος που θα έχει το εκάστοτε χαλί. Μάλιστα, όλες οι ατέλειες που ενδεχομένως προκύπτουν κατά την διαδικασία της παραγωγής διατηρούνται ακριβώς όπως είναι, ώστε κάθε κομμάτι της συλλογής για να χαρακτηρίζεται από την μοναδικότητα, αλλά και να διαθέτει ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο pattern!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Veenhoven άρχισε να πειραματίζεται με το δέρμα που παράγεται από τον φοίνικα, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την περιέργειά του για τις φυσικές ίνες από τα φύλλα των δέντρων. Έτσι, προχώρησε στην μελέτη τους που κατέληξε στην δημιουργία των οργανικών χαλιών του. “Στην έρευνα του υλικού, ανακάλυψα πως πρόκειται για μια εύθραυστη πρώτη ύλη, χωρίς μεγάλη χρηστική ικανότητα. Ωστόσο, αν το μαλακώσεις με ένα ειδικό διάλυμα γλυκερίνης και νερού, μπορείς να το κάνεις μαλακό και ευχάριστο στην αφή” εξηγεί ο σχεδιαστής.

Πέρα, όμως, από τα εξεζητημένα χαλιά που παράγει το studio του Veenhoven, ο ίδιος ελπίζει ότι θα αποκτήσει μεγάλη εμπορική αξία και το ίδιο το καινοτόμο υλικό που κατασκεύασε. Άλλωστε, πλέον είναι μεγάλη τάση η στροφή της βιομηχανικής παραγωγής σε φυσικά εναλλακτικά υλικά που θα αντικαταστήσουν τις έως τώρα ευρέως γνωστές και καθόλου οικολογικές πρώτες ύλες.

Read More

And More