Σε λίγο καιρό θα μπορείς να νοικιάζεις τα αγαπημένα σου έπιπλα, αντί να τα αγοράζεις

Τον Αύγουστο εγκαινίασε το πρώτο κατάστημά της στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, όπου το 20% των μεταφορών επίπλων γίνεται με ηλεκτρικά τρίκυκλα για την μείωση των ρύπων. Στις αρχές του Φεβρουαρίου άνοιξε το πιο ενεργειακά αυτόνομο και περιβαλλοντικά βιώσιμο mega store της στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου. Επιπλέον, λειτουργεί ήδη το πρόγραμμα ανταλλαγής (ανακύκλωσης) επίπλων στο κατάστημα του Εδιμβούργου, ενώ το ίδιο σύστημα θα μπει σε λειτουργία τον Ιούνιο και στην Γλασκόβη. Ο λόγος για την IKEA, που μόλις ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει και ένα νέο πρόγραμμα ενοικίασης επίπλων, ως μέρος της προσπάθειάς της να ακολουθήσει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας μέσω της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων.

Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στην Ελβετία, ενώ σε πρώτη φάση θα αφορά μόνο την εργασιακή επίπλωση, όπως είναι τα γραφεία και οι τροχήλατες καρέκλες. “Βλέπουμε πως υπάρχει μεγάλη δυναμική στην δυνατότητα των καταναλωτών να παίζουν ενεργό ρόλο στην πραγμάτωση της κυκλικής οικονομίας και μπορούμε να διευκολύνουμε αυτή την κίνηση αναπτύσσοντας ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο σε σχέση με τον τρόπο που το κοινό αποκτά, φροντίζει και έπειτα δίνει στον επόμενο τα προϊόντα” εξηγεί η σουηδική εταιρία.

Παρ’ ό,τι το πρόγραμμα ξεκινά με τα έπιπλα γραφείου, το διάσημο brand δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το πρόγραμμα ενοικίασης και σε άλλες κατηγορίες, όπως είναι ο εξοπλισμός της κουζίνας, αλλά και άλλα προϊόντα. Άλλωστε, στόχος της εταιρίας είναι να επιτύχει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και να μειώσει τα απόβλητα της βιομηχανίας, πωλώντας προϊόντα που μπορούν να επιδιορθωθούν, να ανακυκλωθούν και να ξαναδιατεθούν προς πώληση.

Read More

And More