5 διακοσμητικά λάθη που κάνεις χωρίς να το καταλάβεις + tips για να τα διορθώσεις

Ξέρεις εκείνη την πολύ συγκεκριμένη αίσθηση, που κάθεσαι στον καναπέ σου και κοιτάζεις το χώρο γύρω σου -έναν χώρο που βλέπεις και παρατηρείς σε καθημερινή βάση-, όταν ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι πως κάτι δεν πάει καλά; Και όμως, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα, αλλά σε εκατομμύρια κόσμου εκεί έξω που μπορεί να αντιλαμβάνονται πως κάτι έχει γίνει λάθος στη διακόσμησή τους, αλλά έχουν συνηθίσει τόσο πολύ την εικόνα, που τελικά μοιάζει σχεδόν αδύνατο να εντοπίσουν τα στοιχεία που “τους φταίνε”! Αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός πως ξεκινάμε να διαμορφώσουμε το interior design μας, έχοντας στο μυαλό μας μερικές ούτως ή άλλως λανθασμένες βάσεις, ενώ την ίδια στιγμή το ολοκληρώνουμε σταδιακά, προσθέτοντας λεπτομέρειες που ενδεχομένως να μην είναι και τόσο ταιριαστές. Ταυτόχρονα, το πέρασμα του χρόνου μπορεί να φέρει μικρές (ή και μεγαλύτερες) φθορές στη συνολική διάταξη του εκάστοτε σπιτιού, γεγονός που αντιλαμβανόμαστε πολύ αργότερα. Και τότε ερχόμαστε πάλι αντιμέτωποι με το ερώτημα: “Τι έκανα λάθος και πώς μπορώ να το διορθώσω;”.

Γι’ αυτό και παρακάτω σου έχω συγκεντρώσει τα πέντε σημαντικότερα λάθη που όλοι κάνουμε στη διακόσμησή μας, ώστε να καταφέρεις να τα διορθώσεις -εφόσον, υποθετικά, τα έχεις κάνει κι εσύ!

 

Επιλέγουμε μικρά χαλιά

Τα χαλιά, όπως οι κουρτίνες και ο φωτισμός, είναι τα πιο βασικά στοιχεία ενός δωματίου και μπορούν να αποτελέσουν κομβικά σημεία στη διακοσμητική μορφή που παίρνει τελικά ο χώρος. Ο κανόνας, λοιπόν, λέει πως τα χαλιά θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλα, ώστε όλα τα έπιπλα να ακουμπούν επάνω τους -έστω και μερικώς. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δημιουργεί “σφάλμα” στην οπτική ροή του χώρου. Επειδή, ωστόσο, ένα μεγάλο χαλί ενδέχεται να είναι και ακριβό, μπορείς να δουλέψεις το layering, τοποθετώντας το εντυπωσιακό, αλλά μικρό, κιλίμι σου πάνω από ένα μεγαλύτερο και ουδέτερο χαλί!

 

Διαλέγουμε υπερμεγέθη έπιπλα

Σαφώς και η άνεση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας σε ένα σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συνδυάζεται με την καλαισθησία. Παρ’ όλα αυτά, πολύ συχνά κάνουμε το λάθος να αγοράζουμε oversized έπιπλα, όπως ο καναπές και οι πολυθρόνες, θεωρώντας πως μόνο έτσι θα επιτύχουμε το επιθυμητό επίπεδο άνεσης στο σαλόνι. Αυτό, όμως, καταλήγει να υπερφορτώνει το χώρο με τεράστιους όγκους, που συνήθως δεν συνοδεύονται από… φινέτσα. Αντ’ αυτού, μπορούμε να εξοπλίσουμε το καθιστικό με πιο “διακριτικά” έπιπλα και σε μεγαλύτερο αριθμό, ώστε να είναι πάντα φιλόξενο και την ίδια στιγμή στιλάτο. Για παράδειγμα, ένα daybed -που είναι και μεγάλη διακοσμητική τάση- μπορεί να αντικαταστήσει τις πελώριες μπερζέρες που “κλείνουν” στο δωμάτιο.

 

Κρεμάμε τα κάδρα πολύ ψηλά -ή χαμηλά

Σε κάθε περίπτωση, τα κάδρα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με το βλέμμα μας. Το ίδιο ισχύει και με ένα oversized κάδρο, που μπορεί να καταλαμβάνει περισσότερη έκταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα το κεντράρουμε με το ύψος των ματιών μας. Και όμως, όλοι κάνουμε το ίδιο λάθος και δεν υπολογίζουμε το σωστό σημείο κρεμάσματος. Γι’ αυτό και όταν τα κρεμάμε πολύ ψηλά καταστρέφουμε τη συμμετρία του χώρου, ενώ όταν τα τοποθετούμε πολύ χαμηλά μειώνουμε το συνολικό ύψος του σπιτιού, δημιουργώντας μια στενάχωρη αίσθηση.

 

Διακοσμούμε με συνθέσεις επίπλων

Κάπου, κάπως, κάποτε, κάποιος θεώρησε πως είναι φοβερή ιδέα ο καναπές να ανήκει στην ίδια συλλογή με τις πολυθρόνες, το coffee table και την κονσόλα της τηλεόρασης. Σαν να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε να προσθέσει και την βιβλιοθήκη και μια συρταριέρα στη σύνθεση. Και έτσι ήρθε… το τέλος του κόσμου! Στην εποχή του contemporary design, με τις χίλιες δυο επιρροές από κάθε γωνιά της γης, το mix & match και η ανομοιομορφία είναι η πιο ενδιαφέρουσα, στιλάτη και καλαίσθητη διακοσμητική επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί, λοιπόν, να την “θυσιάσουμε” για κάτι κακόγουστο;

 

Τοποθετούμε λάθος τις κουρτίνες

Οι κουρτίνες δεν είναι μόνο ύφασμα, αλλά μια ολόκληρη γεωμετρική κατηγορία! Γι’ αυτό και μια κουρτίνα που είναι πιο κοντή από τον τοίχο (δεν πλησιάζει στο έδαφος) χαλάει όλη την εικόνα του χώρου. Με λίγα λόγια, θα πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου την απαραίτητη συμμετρία και να φροντίζεις οι κουρτίνες σου να απέχουν ελάχιστα από το πάτωμα. Για τον ίδιο λόγο, θα χρειαστεί να υπολογίσεις και το ύψος στο οποίο θα τοποθετήσεις το κουρτινόξυλο, δηλαδή όσο πιο κοντά στην οροφή και όχι κοντά στην αρχή του παραθύρου. Έτσι, θα καταφέρεις να δώσεις την αίσθηση ενός ψηλοτάβανου χώρου, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

Read More

And More