Coffee table: Έξι κανόνες που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις το κατάλληλο τραπέζι για το σαλόνι σου

Κάποια πράγματα θεωρούνται απολύτως δεδομένα από όλους μας, όταν επιπλώνουμε ένα σπίτι: καναπές, τραπέζι, πολυθρόνα, έπιπλο τηλεόρασης και ούτω καθεξής. Και μπορεί στο μυαλό μας να φαίνονται όλα πολύ απλά, ωστόσο στην πραγματικότητα χρειάζεται να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο, σκέψη, ακόμη και μελέτη πριν εξοπλίσουμε πλήρως τον χώρο μας! Χωρίς να θέλω να σε πανικοβάλλω και να σου δημιουργήσω περισσότερα άγχη, πρέπει να σου μιλήσω για ένα πολύ συγκεκριμένο στοιχείο του σαλονιού σου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του, αλλά πολύ συχνά κάνουμε το λάθος να παραβλέπουμε πόσο σημαντικό είναι. Μιλάω για το αγαπημένο όλων μας coffee table, που δεν μπορεί να λείπει από κανένα σπίτι, αλλά συνήθως κάνουμε όχι μόνο λάθος χρήση του, αλλά και εντελώς λανθασμένη επιλογή στην αγορά του!

Γι’ αυτό και παρακάτω θα δούμε τους βασικούς κανόνες που ακολουθούν την επιλογή του κατάλληλου coffee table για κάθε είδος καθιστικού!

Rule #1: Το σωστό ύψος του τραπεζιού

Πόσες φορές έχεις συναντήσει στην πορεία σου ένα τραπέζι σαλονιού πολύ κοντό ή πολύ ψηλό για τον καναπέ στον οποίο αναφέρεται; Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως δεν υπάρχει πιο άβολο πράγμα από το λανθασμένο ύψος του coffee table! Γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να επιλέγεις το τραπέζι που έχει ίδιο ύψος ή είναι το πολύ δύο εκατοστά πιο χαμηλό από τα μαξιλάρια του καναπέ!

 

Rule #2: Το σωστό μήκος του τραπεζιού

 

Και έπειτα έχουμε το ζήτημα του κατάλληλου μήκους. Τι γίνεται όταν ένα τρίτο και ένα τέταρτο άτομο κάθεται στον καναπέ σου και μπροστά του αντιμετωπίζει το απόλυτο κενό; Πού θα ακουμπήσει το ποτήρι και το κινητό του; Επομένως, θα πρέπει πριν αγοράσεις το coffee table σου να έχεις πάρει… τα μέτρα του καναπέ! Ο γενικός κανόνας λέει πως το τραπέζι του σαλονιού πρέπει να έχει έκταση τα δύο τρίτα του μήκους του καναπέ. Δηλαδή, για έναν καναπέ δύο μέτρων θα προμηθευτείς ένα coffee table μήκους 1,30 μέτρων.

 

Rule #3: Το σωστό σχήμα του τραπεζιού

Εφόσον έχεις καταλήξει στο ύψος και το μήκος του coffee table, σειρά έχει το σχήμα του, δηλαδή εάν θα είναι τετράγωνο, ορθογώνιο, στρογγυλό ή οβάλ. Αυτό καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την έκταση του χώρου και τις αποστάσεις που πρέπει να έχει το τραπέζι από τα υπόλοιπα έπιπλα. Έτσι, λοιπόν, η απόσταση του coffee table από τον καναπέ πρέπει να είναι από 30 έως 45 cm. Επιπλέον, από το τραπέζι έως το έπιπλο της τηλεόρασης ή το τζάκι (δηλαδή την απέναντι πλευρά του δωματίου) η απόσταση πρέπει να είναι από 60 έως 80 cm. Για να βρεις, λοιπόν, το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα, μέτρησε αυτές τις αποστάσεις, που θα σου φανερώσουν την σωστή μορφή τραπεζιού που χρειάζεσαι!

 

Rule #4: Η σωστή ισορροπία στον χώρο

Μπορεί να έχεις μετρήσει τα πάντα και να έχεις βρει τις τέλειες αναλογίες για τα έπιπλά σου, αλλά να χαλάσει αυτή η ισορροπία εξαιτίας ορισμένων… μορφολογικών στοιχείων. Τι εννοώ; Η ισορροπία των όγκων είναι πολλές φορές κομβικής σημασίας για ένα σαλόνι. Όταν, λοιπόν, έχεις έναν καναπέ με λεπτά και ευδιάκριτα πόδια, τότε καλό είναι να επιλέξεις ένα coffee table που να εφάπτεται στο έδαφος ή να έχει πιο κοντά και “χοντρά” πόδια. Αντιθέτως, αν τα πόδια του καναπέ δεν είναι εμφανή, τότε θα πρέπει να σκεφτείς ένα τραπέζι με ψηλά και λεπτά πόδια. Έτσι θα πετύχεις τις σωστές αναλογίες στον χώρο.

 

Rule #5: Το σωστό lifestyle

Πρέπει να θυμάσαι ότι δεν θα ταυτιστείς εσύ με το coffee table σου, αλλά εκείνο με τον τρόπο ζωής σου. Επομένως, η επιλογή σου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το προσωπικό ή οικογενειακό lifestyle σου! Εάν τείνεις να παρατάς πράγματα στο τραπέζι, διάλεξε ένα με περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους. Αν καλείς συχνά κόσμο στο σπίτι, επίλεξε ένα που να είναι άνετο για πολλά άτομα. Αν έχεις παιδιά, ξέχνα τις αιχμηρές γωνίες και τα γυάλινα coffee tables και τέλος, αν το τραπέζι σου λειτουργεί και σαν… υποπόδιο, τότε ένα ottoman ίσως είναι η καλύτερη επιλογή σου!

 

Rule #6: Το σωστό υλικό του τραπεζιού

Αφού, λοιπόν, έχεις καταλήξει σε όλα τα υπόλοιπα σημεία, ήρθε η ώρα να βρεις και το κατάλληλο υλικό ανάλογα με τον χώρο σου. Αν το σαλόνι είναι μικρό, τότε ένα coffee table από πλεξιγκλάς ή γυαλί είναι η ιδανική επιλογή για να μην “κλείνει” ο χώρος. Αν τα πατώματά σου είναι ξύλινα, τότε απόφυγε το ξύλο και προτίμησε κάτι από μάρμαρο ή άλλη πέτρα. Αν θέλεις να μετακινείται εύκολα, τότε στόχευσε σε ένα τραπέζι από ξύλο. Με λίγα λόγια, επίλεξε έξυπνα και με βάση το στυλ σου!

Read More

And More