Color layering: Πώς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά χρώματα στο σπίτι για να αναδείξεις την αρχιτεκτονική του

Όπως θα έχεις καταλάβει αν παρακολουθείς “στενά” τα διακοσμητικά trends που ξεπηδούν ανά… δεκάλεπτο αυτή την περίοδο, το μεγαλύτερο “trending topic” την άνοιξη είναι τα χρώματα! Κάθε σεζόν, άλλωστε έχει τις δικές της αποχρώσεις, ανάλογα με το κλίμα (και τις θερμοκρασίες), ώστε να προσαρμόζεται και το σπίτι στις δικές σου διαθέσεις και ανάγκες! Έτσι και τώρα, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι πληθαίνουν οι προτάσεις των interior designers για τις κατάλληλες χρωματικές επιλογές και συνδυασμούς που μπορείς να κάνεις, ώστε να έχεις έναν πλήρως ανανεωμένο χώρο, ακριβώς όπως τον θέλεις! Και ενώ έχουμε ήδη μιλήσει για τα πιο δημοφιλή χρώματα του καλοκαιριού, αλλά και για τους κορυφαίους συνδυασμούς που ενδείκνυνται για το καλοκαιράκι, υπάρχει και κάτι ακόμη που ίσως να μην είχες σκεφτεί έως τώρα και είναι οι “συνενώσεις” χρωμάτων σε έναν τοίχο! Με λίγα λόγια; Η “αρχιτεκτονική” χρήση των χρωμάτων!

Και εξηγούμαι… Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει μόνο ένα χρώμα σε κάθε τοίχο σου! Αντιθέτως, η γεωμετρική επένδυση των τοίχων με περισσότερες από μία εντελώς διαφορετικές ή και παρεμφερείς αποχρώσεις είναι κάτι που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο σπίτι και θα κάνει τη διακόσμησή σου λιγάκι πιο εκκεντρική, αλλά άκρως εντυπωσιακή. Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί, η διακόσμηση χρειάζεται ρίσκο και πρωτοπορία για να καταφέρει να σε βγάλει από τη ρουτίνα και τη μονοτονία. Φυσικά, κανείς δεν είπε πως δεν εκτιμά το λευκό interior, το moody iterior ή τις υπόλοιπες χρωματικές τάσεις που έχουν επικρατήσει κατά καιρούς και είναι ιδιαίτερα διαχρονικές. Ωστόσο, το σπίτι είναι κάτι σχεδόν “ζωντανό” και δεν χρειάζεται να έχει παγιωμένη και πολυχρονισμένη αισθητική -ειδικά όταν έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια αλλαγή (όπως ο χρωματισμός των τοίχων) ακόμη και μόνη σου, χωρίς… απαγορευτικά έξοδα!

Ένας τρόπος να “αντιμετωπίσεις” τα διαφορετικά χρώματα σε έναν τοίχο είναι να τα θεωρήσεις μέρος της γενικότερης αρχιτεκτονικής δομής του σπιτιού. Το τμηματικό βάψιμο μιας επιφάνειας δημιουργεί βάθος και προοπτική, ενώ λειτουργεί και ως διαχωριστικό στοιχείο. Ταυτόχρονα, μπορεί να ιδωθεί και ως ένα είδος layering, κάνοντας το χώρο να μοιάζει πολυεπίπεδος και με μεγάλη υφολογική ποικιλία.

Παρακάτω μπορείς να δεις τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να δημιουργήσεις αυτό το φανταστικό… εφέ στο σπίτι σου!

Βάψε γύρω από κάποιο ράφι


Ένας τρόπος να δώσεις έμφαση τόσο στο ράφι που δεν ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο τοίχο, όσο και στα διακοσμητικά αντικείμενα με τα οποία το έχεις στολίσει, είναι να χρωματίζεις το ίδιο, αλλά και ένα ορισμένο πλαίσιο γύρω του. Διάλεξε την αγαπημένη σου απόχρωση και βουρ στο… ψητό!

“Παίξε” με τις βιβλιοθήκες σου


Ένας ακόμη τρόπος να δώσεις λιγάκι παραπάνω ενδιαφέρον στις “στρυφνές” και άχρωμες χωνευτές βιβλιοθήκες του σπιτιού σου είναι να δημιουργήσεις κάποιο χρωματικό layering, ανάμεσα σε αυτή και τον τοίχο που τη “φιλοξενεί”.

Χρησιμοποίησε το χρώμα ως διαχωριστικό


Όταν βάφεις ένα τμήμα του τοίχου, δημιουργώντας μια περιοχή που πλαισιώνει συγκεκριμένα έπιπλα, μπορείς να έχεις το εφέ του διαχωρισμού, σαν να πρόκειται για ένα εντελώς ξεχωριστό “δωμάτιο” μέσα στο δωμάτιο.

Δημιούργησε μια… οπτική ψευδαίσθηση


Ένας ακόμη τρόπος να δώσεις περισσότερο ενδιαφέρον σε ένα “κρύο” interior είναι να χρησιμοποιήσεις το χρώμα ως σχεδιαστική γραμμή και με αυτό να έχεις ένα απολύτως ξεχωριστό αποτέλεσμα. Ακόμη και βάφοντας απλώς τα πορτοπαράθυρά σου θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κάνε μια επέκταση και στο… πάτωμα


Βάλε τη γεωμετρία στη ζωή σου και δώσε ύψος και βάθος στο χώρο σου, επεκτείνοντας την τμηματική χρωματική επένδυση του τοίχου και στο πάτωμά σου. Έτσι θα δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο χώρος είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, ενώ θα έχεις και ένα ιδιαίτερο “έργο τέχνης” στο σπίτι σου!

Γίνε δημιουργική και καλλιτεχνική


Βρες τους κατάλληλους συνδυασμούς χρωμάτων που σε εκφράζουν αυτή την περίοδο και γίνε… Πικάσο! Βάψε γεωμετρικά σχέδια στους τοίχους, με σωστή διάταξη και “όγκο” και δώσε στο σαλόνι σου… μουσειακές διαστάσεις!

Read More

And More