Compact living: Πώς να “μεγαλώσεις” τον χώρο σου με τα μυστικά του σκανδιναβικού design

Αν υπάρχει ένα αισθητικό ρεύμα που να είναι απολύτως ταιριαστό στο σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το compact living και τους λιλιπούτειους χώρους, τότε αυτό είναι αδιαμφισβήτητα το scandinavian design! Άλλωστε, το μινιμαλιστικό κίνημα του Βορρά είναι μοναδικό στο είδος του, χάρη στη μαγική ικανότητά του να γεμίζει ενέργεια, “ζεστασιά” και άνεση οποιονδήποτε χώρο επενδύει σχεδιαστικά! Γι’ αυτό και πλέον θεωρούμε πως είναι το ιδανικό look για κάθε μικροσκοπικό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, που έχει ανάγκη ένα λειτουργικό layout, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να διαθέτει coziness και να χαλαρώνει τον ένοικό του! Και επειδή πια σχεδόν όλοι ζούμε σε studio και γκαρσονιέρες ή τουλάχιστον σε περιορισμένης έκτασης σπίτια, σίγουρα θα μας φανεί χρήσιμο το nordic style που τόσο πολύ αγαπάμε και οι βασικοί κανόνες που το διέπουν!

Το σκανδιναβικό design είναι μια τεράστια τάση τα τελευταία αρκετά χρόνια στο interior design και όχι άδικα. Είναι το διακοσμητικό στυλ που χαρακτηρίζεται από τον αφαιρετισμό και λατρεύει την άνεση. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως παρέχει ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, με τρία έπιπλα. Αντιθέτως, οι χρωματικές παλέτες που το συνοδεύουν, αλλά και η έμφαση στα φυσικά υλικά, στις διαφορετικές υφάνσεις και το layering, το καθιστούν αμέσως ένα απολύτως “ζεστό” design, που μπορεί να δώσει πόντους πολυτέλειας και ταυτόχρονα… καθημερινής ευκολίας στον εκάστοτε χώρο! Και επειδή, τα περιορισμένα τετραγωνικά θέλουν και τον κατάλληλο χειρισμό, το scandinavian look είναι η καλύτερη διακοσμητική λύση!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις πέντε κανόνες του nordic touch που θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις το compact σπίτι σου με τον πιο stylish τρόπο!

 

Βάψε τους τοίχους σε αποχρώσεις του λευκού και του γκρι

Όπως ξέρεις πολύ καλά, οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις έχουν την ικανότητα να κάνουν έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος, γιατί αντικατοπτρίζουν το φως. Ταυτόχρονα, η ψυχρή παλέτα του σκανδιναβικού στυλ είναι εμπνευσμένη από τον μινιμαλισμό και για αυτό χρησιμοποιεί το λευκό και το ανοιχτό γκρι ως τον ιδανικό καμβά πάνω στον οποίο θα “στηθεί” η υπόλοιπη διακόσμηση! Ταιριάζοντας τις δύο ιδέες, καταλήγεις με ένα μεγαλύτερο (φαινομενικά) σπίτι, που… λάμπει από το αφαιρετικό στυλ του!

 

Άλλαξε τα φωτιστικά σου

Τα μικρά σπίτια χρειάζονται επαρκή και τακτικό φωτισμό σε πολλά σημεία, ώστε ο χώρος να μην “κλείνει”, αλλά φαίνεται μεγαλύτερος. Ο σκανδιναβικός σχεδιασμός δίνει μεγάλη έμφαση στις γεωμετρικές γραμμές και χρησιμοποιεί αρκετά κυβιστικές και γραμμικές επιφάνειες για να επενδύσει έναν χώρο. Ταυτόχρονα, για να “μειώσει” την αυστηρότητα, προσθέτει φωτιστικά στοιχεία με καμπύλες που “μαλακώνουν” τον αιχμηρό χαρακτήρα των επίπλων. Γι’ αυτό και επενδύοντας στνο φωτισμό σου θα καταφέρεις να αναδείξεις τον χώρο σου!

 

“Παίξε” με πιο παστέλ αποχρώσεις

Πέρα από τους τοίχους του σπιτιού και τα έπιπλα μαζί με τις υφάνσεις χρειάζεται να κινούνται σε πιο ανοιχτόχρωμους τόνους, ώστε να μην φαίνεται ότι “απασχολούν” μεγάλη έκταση του ούτως ή άλλως περιορισμένου χώρου. Την ίδια στιγμή, το scandi style αγαπάει τις χρωματικές διακυμάνσεις που συναντάμε στη φύση. Ενώνοντας αυτά τα δύο στοιχεία, θα έχεις έναν minimal, αλλά ταυτόχρονα “ζωντανό” χώρο!

 

Πρόσθεσε ένα μεγάλο φυτό

Τα φυτά είναι η μεγαλύτερη τάση στη διακόσμηση και η χρήση τους δεν εξαρτάται καθόλου από την έκταση του σπιτιού! Επίσης, εάν φροντίσεις να ακολουθήσεις τους παραπάνω κανόνες, το πιο πιθανό είναι πως θα δημιουργήσεις έναν πολύ ανοιχτόχρωμο χώρο. Γι’ αυτό θα χρειαστείς μία έντονη προσθήκη χρώματος, για να μην μοιάζει το σπίτι αποστειρωμένο και ψυχρό. Τα oversized φυτά, λοιπόν, είναι η καλύτερη λύση!

 

Πρόσθεσε φυσικά υλικά

Το σκανδιναβικό στυλ λατρεύει τα φυσικά υλικά, που δίνουν ζωντάνια στο design και αλλάζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την έκταση του χώρου, τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο, η ψάθα και το μπαμπού θα δώσουν το απαραίτητο styling boost που χρειάζεσαι, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσουν και στο οπτικό αποτέλεσμα του μεγέθους, χάρη στον διάτρητο χαρακτήρα τους και την φυσική απόχρωσή τους!

Read More

And More