Contemporary mix & match: Πώς να εντάξεις μοντέρνα στοιχεία στον “παραδοσιακό” χώρο σου

Αν κοιτάξεις λιγάκι την αρχιτεκτονική της πόλης στην οποία ζεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αντικρίσεις ένα παράξενο συνονθύλευμα εντελώς διαφορετικών χρονικών περιόδων και σχεδιαστικών ρευμάτων. Αυτό ακριβώς το περίεργο μοτίβο, κατά πάσα πιθανότητα, μεταφέρεται και μέσα στο σπίτι σου, ανεξάρτητα από τη χρονολογία κατά την οποία κατασκευάστηκε. Βλέπεις, οι επιρροές είναι πολλές και το σύγχρονο στυλ σχεδιασμού τείνει να… ανακατεύει τις διαφορετικές γραμμές στην αρχιτεκτονική των εσωτερικών χώρων. Από την άλλη, όμως, αν ρωτούσες έναν επαγγελματία interior designer ποιος πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να διακοσμήσεις το πλουραλιστικό σπίτι σου, το πιο πιθανό είναι πως θα σου απαντούσε ότι πρέπει να σεβαστείς και να λάβεις υπόψη σου τη χρονική περίοδο και το αντίστοιχο design που πρεσβεύει ο χώρος. Και κάπου εκεί τα πράγματα θα άρχιζαν να περιπλέκονται ακόμη πιο πολύ, αφού φαντάζει κάπως δύσκολο να συνδυάσεις τις νεοκλασικές γραμμές με τη μεσοπολεμική αρχιτεκτονική και τις… εργολαβίες των 90s! Και όμως, υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος για να διαχειριστείς μια τόσο απαιτητική κατάσταση!

Τα τελευταία χρόνια μπορεί ο μινιμαλισμός να έχει επικρατήσει ως design κατεύθυνση, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι είναι δύσκολο να τον εντάξεις σωστά σε ένα σπίτι με μωσαϊκά και σκαλιστές οροφές. Ευτυχώς, όμως, που παράλληλα ζούμε την εποχή του σκανδιναβικού σχεδιασμού, που καταφέρνει να “μαλακώσει” την αυστηρότητα του minimal, δίνοντας πιο cozy μορφή στους χώρους. Αν σε αυτό προσθέσεις και την επάνοδο του Danish design, με την αρχοντική προσωπικότητα και τις λιτές γραμμές του, τότε έχει το τέλειο παράδειγμα ενός σύγχρονου χώρου! Με λίγα λόγια, ένα μοντέρνο mix & match φτιαγμένο… στον παράδεισο! Και πώς θα το καταφέρεις στο χώρο σου;

Ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις τους πέντε πιο εύκολους τρόπους να φέρεις τη σύγχρονη αισθητική στο “πολυπολιτισμικό” σπίτι σου!

Χρησιμοποίησε τη σύγχρονη τέχνη

Όση vintage χροιά κι αν θεωρείς πως έχει πάρει ο χώρος σου, ο πιο εύκολος τρόπος να επαναφέρεις την ισορροπία είναι να κρεμάσεις ένα κάδρο με σύγχρονη αισθητική. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσεις το κατάλληλο mix & match, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις τεράστιες αλλαγές στο χώρο σου.

Άλλαξε το στήσιμο των βιβλίων σου

Παραδοσιακά, τα βιβλία οργανώνονται σε κάθετη θέση, το ένα δίπλα στο άλλο. Γιατί, όμως, να παραμείνεις παραδοσιακή στον τρόπο που επιδεικνύεις τις βιβλιοθήκες και τα ράφια σου, όταν μπορείς να φρεσκάρεις την εικόνα τους; Άρχισε, λοιπόν, να τοποθετείς τα βιβλία σου σε στοιβάδες, άλλες οριζόντιες και άλλες κάθετες, ώστε να αλλάξει η οπτική γεωμετρία!

Φώτισε τον χώρο με μικρές λεπτομέρειες

Ο καλύτερος τρόπος να ανανεώσεις με μοντέρνα στοιχεία μία κλασική διακόσμηση είναι να προσθέσεις μερικές χρωματικές λεπτομέρειες εντελώς διαφορετικές από το αναμενόμενο! Με αυτό τον τρόπο θα φωτιστεί ο χώρος και θα αλλάξει η ενέργειά του. Ένα έντονο Gen Z Yellow, μία παστέλ μέντα ή ακόμη και το θαρραλέο cobalt blue μπορούν να δώσουν μοντέρνα πνοή στο σπίτι σου!

Φέρε international στοιχεία στον χώρο

Θα μπορούσαμε, σε γενικές γραμμές, να πούμε πως ένας boho χώρος μοιάζει πιο “ζωντανός” από έναν κλασικό! Γι’ αυτό και για να… εκμοντερνίσεις την τωρινή διακόσμησή σου μπορείς να προσθέσεις περισσότερο έθνικ στοιχεία με αφρικανικές, λατινοαμερικανικές ή και ασιατικές αναφορές, που θα δώσουν ενδιαφέρον και ζωηράδα στον χώρο.

Εκμεταλλεύσου τον μινιμαλισμό

Ένα από τα στοιχεία που τον κάνουν πολύ δημοφιλή είναι η μονοχρωματική αισθητική του. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να εκμεταλλευτείς με μεγάλη ευκολία, αν αισθάνεσαι πως ο χώρος σου παραείναι vintage ή παραδοσιακός. Επιλέγοντας, για παράδειγμα, ένα σκουρόχρωμο γκρι ως βάση για τους τοίχους σου θα δώσεις αμέσως στον χώρο την μοντέρνα αισθητική γραμμή που έχει ανάγκη!

Read More

And More