Φτιάχνεις κουζίνα; Αυτά τα tips θα σε βοηθήσουν!

Η κουζίνα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα σπίτι. Οφείλει λοιπόν να είναι λειτουργική -πάνω από όλα- και σαφώς να εκφράζει την αισθητική μας. Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας βοηθάει να διαμορφώσουμε αλλά και να διακοσμήσουμε την κουζίνα μας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σπίτι…
Ειδικά η κουζίνα είναι ένας χώρος πολύ σημαντικός, μιας και στεγάζει πολλές και σύνθετες λειτουργίες. Αυτό την καθιστά δωμάτιο υψηλού επιπέδου δυσκολίας στο στήσιμο.
Για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, ας σκεφτούμε πρώτα τις ανάγκες και τα θέλω μας και ας προσαρμόσουμε την κουζίνα μας σε αυτά. Κάνουμε, λοιπόν, μια λίστα πριν καταλήξουμε και προσέχουμε 2 βασικά πράγματα: Διαμόρφωση και διακόσμηση!
Aπό την συλλογή Dash Basic

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ…

Πάνω απ’ όλα μια κουζίνα οφείλει να είναι πρακτική. Ειδικά στις μέρες μας που οι γυναίκες δεν είναι πια μόνο νοικοκυρές αλλά και βαριά εργαζόμενες, η πρακτικότητα αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Για να καταφέρουμε να γίνει η κουζίνα μας πρακτική προσέχουμε 4 βασικούς κανόνες…
1. Μεγάλος μονοκόμματος νεροχύτης, διαστάσεων 70, 80, 90 cm έως και 1m αν μας παίρνει. Θα μας βοηθήσει πολύ στην εύκολη πλύση μεγάλων οικιακών σκευών, όπως τα ταψιά και οι κατσαρόλες! Οι νεροχύτες που έχουν 2 γούρνες συνήθως είναι άβολοι στη χρήση, μιας και η διάσταση της κάθε γούρνας είναι μικρή για τα σκεύη αυτά με αποτέλεσμα να κάνουμε τα πάντα χάλια όταν τα πλένουμε. Αποφεύγουμε λοιπόν τις διπλές γούρνες και επιλέγουμε μία πραγματικά μεγάλη!
2. Διαλέγουμε μη ενεργοβόρες και καινούριας τεχνολογίας οικιακές συσκευές για να έχουμε ευκολία στη χρήση λόγω των αυτοματισμών και χαμηλή κατανάλωση στο ρεύμα. Φυσικά και οι συσκευές φυσικού αερίου είναι οι καλύτερες αλλά δεν μπορούμε να τις προσαρμόσουμε σε όλα τα σπίτια λόγω έλλειψης δικτύου.
Aπό την συλλογή Dash Exclusive
3. Μοντέρνας τεχνολογίας υλικά στους πάγκους εργασίας και στις πλάτες της κουζίνας μας. Στην αγορά υπάρχουν πια τα πάντα και για όλα τα βαλάντια! Υλικά που καθαρίζουν εύκολα και είναι ασφαλή για την υγεία, όπως τα ακριβά: corian και χαλαζίας, καθώς και τα φθηνότερα: βακελίτης και πλακάκι. Ένα πολύ πρακτικό υλικό είναι και το inox, που όμως δίνει μια πιο “επαγγελματική” όψη στη κουζίνα. Αποφεύγουμε στους πάγκους και στις πλάτες υλικά απορροφητικά όπως το μάρμαρο και ειδικότερα το ξύλο!
4. Ενσωματώνουμε μηχανισμούς στα ντουλάπια και στα συρτάρια για να ανοιγοκλείνουν σωστά και αθόρυβα. Οι σύγχρονες κουζίνες διαθέτουν επίσης μεγάλα συρτάρια, τα λεγόμενα βαγονέτα, που βολεύουν πολύ στην αποθήκευση αλλά και στη χρήση.

Από την συλλογή Dash Exclusive

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Εδώ τα πράγματα είναι που δυσκολεύουν πολύ! Γιατί τα γούστα ποικίλουν και η αισθητική είναι υποκειμενική έννοια. Άσχετα όμως από την επιλογή του καθενός μας, 4 κανόνες που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας για να βγει η κουζίνα μας “σωστή” και όμορφη είναι οι εξής :
1. Χρωματική αρμονία ανάμεσα στα στοιχεία της κουζίνας, όπως ντουλάπια, πάγκους, πλάτες και συσκευές. Εάν οι αποχρώσεις είναι κοντινές και ανήκουν στην ίδια χρωματική παλέτα, ξέρετε σίγουρα ότι δεν θα κάνουμε λάθος! Διαλέγουμε ήσυχα χρώματα, ήρεμα και ζεστά για ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα, δυνατά και με έντονες αντιθέσεις για πιο παιχνιδιάρικη διάθεση. Οι οικιακές συσκευές πρέπει οπωσδήποτε να έχουν όλες το ίδιο χρώμα.
Από την συυλογή Dash Prime
2. Χρυσός κανόνας: Σκουρόχρωμα ντουλάπια κουζίνας, ανοιχτότερα χρώματα στους πάγκους, στις πλάτες και στους τοίχους. Ανοιχτότερα στα ντουλάπια, σκουρόχρωμα στα υπόλοιπα.
3. Εναρμονίζουμε το στιλ της κουζίνας με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Κλασικό σπίτι, κλασική κουζίνα. Μοντέρνο σπίτι, μοντέρνα κουζίνα.

Από την συλλογή Dash Exclusive
4. Προσέχουμε τα μεταλλικά στοιχεία! Καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα μόνο χρώμα μετάλλου. Δεν είναι ωραίο να έχουμε inox βρύση και μπρούτζινα πόμολα, ειδικά στις μοντέρνες κουζίνες. Στις κλασικές ο κανόνας αυτός είναι πιο ελαστικός αλλά και εκεί χρειάζεται προσοχή…
Τέλος, θα πρέπει να σας τονίσω ότι μια κουζίνα για να στηθεί σωστά χρειάζεται πολύ καλή έρευνα αγοράς. Όποιος κι αν είναι αυτός που θα διαλέξουμε να μας τη σχεδιάσει και να μας την τοποθετήσει, πρέπει να καταλάβει ακριβώς αυτό που ζητάμε και αν δεν το ξέρουμε να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε!
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ!
Σε περίπτωση που δεν στήνουμε καινούρια κουζίνα αλλά θέλουμε να φρεσκάρουμε την όψη της παλιάς μας, πρέπει να σας πληροφορήσω, ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ!!! Οι αλλαγές είναι πάντα μικρής εμβέλειας και εξαρτώνται από το υλικό της κάθε κουζίνας.
Αφήστε που συνήθως αυτές οι αλλαγές κοστίζουν και αρκετά!

Από την συλλογή Dash Exclusive

Κόστος υψηλό! Σε κουζίνες από φυσικό ξύλο είναι εύκολο να αλλάξουμε χρώμα στα ντουλάπια. Στις βακελιτικές είναι από δύσκολο έως αδύνατο.
Κόστος υψηλό έως μέτριο! Οι πλάτες αλλάζουν ευκολότερα από τους πάγκους. Επενδύονται με καινούρια πλακάκια και ψηφίδες σχετικά εύκολα.
Κόστος μέτριο έως χαμηλό! Μια εύκολη αλλαγή είναι στα πόμολα. Με τον περιορισμό ότι αν έχουμε πόμολα μονής στήριξης δεν μπορούμε να βάλουμε διπλής και το αντίθετο. Αλλιώς θα μας μείνουν οι τρύπες αμανάτι!
Κόστος χαμηλό! Ο καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε τη διάθεση της κουζίνας μας είναι να βάψουμε τους τοίχους και το ταβάνι με ένα καινούριο χρώμα. Είναι τρόπος σίγουρος, γρήγορος και φυσικά οικονομικότερος από όλους!

Read More

And More