Green Green!

Φυτά εσωτερικού χώρου: Τι πρέπει να ξέρεις…

Όταν αισθάνεσαι ότι κάτι λείπει από το σπίτι σου και δεν ξέρεις τι είναι, βάλε ένα φυτό. Όταν νιώθεις ότι ο χώρος σου χρειάζεται μια ανανέωση, αλλά δεν ξέρεις πώς ή το μπάτζετ σου είναι περιορισμένο, βάλε ένα φυτό. Όταν το σαλόνι, η κρεβατοκάμαρα, το μπάνιο έχουν ανάγκη από μια πινελιά χρώματος, βάλε ένα φυτό. Όταν θέλεις να δώσεις “προσωπικότητα” σε έναν χώρο και δεν ξέρεις πώς, βάλε ένα φυτό. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι η σίγουρη λύση, η ασφαλής και η πιο σύγχρονη. 

Ποιο όμως είναι το κατάλληλο για το σπίτι σου; Και τι πρέπει να γνωρίζεις για τη φροντίδα τους;

Πώς θα κρίνεις ποιο φυτό θα επιζήσει στο φως του σπιτιού σου; Ένα από τα πιο καίρια σημεία στην αναζήτηση του κατάλληλου φυτού για το σπίτι σου είναι η φωτεινότητα του χώρου σου για αυτό και είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις. Συνήθως, τα σπίτια με βόρειο και δυτικό προσανατολισμό δέχονται περισσότερο έμμεσο φως, ενώ εκείνα με νότιο και ανατολικό προσανατολισμό παίρνουν άμεσο ηλιακό φως. Ανάλογα, λοιπόν, με το φωτισμό του δικού σου χώρου μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα εξής:
-Για χώρους με δυνατό φως ενδείκνυται ο φίκος, το μπέντζαμιν και η συκιά.
-Για χώρους με έμμεσο ηλιακό φως η καλύτερη λύση είναι το κολοκάσι (αυτί του ελέφαντα), η κέντια και η παχίρα.
-Αν ο χώρος είναι χαμηλού φωτισμού, τότε η δράκαινα, η σανσεβιέρα και το αγλαόνημα ή και ο πόθος είναι τα πιο κατάλληλα.

Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το φυτό σου: Πέρα από το φυσικό ηλιακό φως που είναι απαραίτητο -ανεξαρτήτως της απαιτούμενης έντασης- για όλα τα φυτά, υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία καθορίζουν την υγεία και τη μακροζωία τους και τα οποία πρέπει να λάβεις υπόψη.
Αυτά είναι:
-Η ροή του αέρα στο χώρο, από τα παράθυρα ή και τον εξαερισμό.
-Η υγρασία που υπάρχει στο χώρο.
-Η διαφορά ανάμεσα σε πρωινό και απογευματινό φως.

Τα φυτά χρειάζονται λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον τους, όπως για παράδειγμα ο φίκος που ρίχνει τα φύλλα του όταν τον μετακινείς. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να εφοδιαστείς με υπομονή και ίσως να δώσεις λίγο παραπάνω φροντίδα τους πρώτους τρεις μήνες, όπως να τους παρέχεις λίπασμα, μέχρι να εγκλιματιστούν στην καινούρια… κατοικία τους.
Επίσης, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η παρουσία κατοικίδιων ζώων στο σπίτι, καθώς αρκετά φυτά είναι τοξικά για τα ζώα και καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή μαζί τους!

Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος φυτού για το σπίτι σου; Βλέποντας ένα “νεογέννητο” φυτό δεν θα έπρεπε να σε παρασύρει η εικόνα του, νομίζοντας πως αυτό είναι το πραγματικό μέγεθός του! Το μέγεθος που έχει τώρα δεν είναι βέβαιο πως θα διατηρηθεί και στο μέλλον. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτική και να αναζητήσεις τις τελικές διαστάσεις που θα αποκτήσει το εκάστοτε φυτό. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, δεν είναι πάντα σίγουρο πως το φυτό σου δεν θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όταν καταφέρει να νιώσει καλά και άνετα στο νέο σπίτι του! Σε κάθε περίπτωση, θυμήσου πως τα φυτά τείνουν να μεγαλώνουν ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας που τα φιλοξενεί!

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις τα φυτά σου; Τα φυτά είναι σαν τα μωρά, δηλαδή ποτέ δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού που πρέπει να τους δώσεις. Αντιθέτως, θα πρέπει να έχεις όλες τις αισθήσεις σου τεταμένες, ώστε να αντιληφθείς αν έχουν “φάει” αρκετά ή αν χρειάζονται κάτι παραπάνω, γιατί θα σου δείξουν εκείνα τι έχουν ανάγκη. Φρόντισε, λοιπόν, να υγράνεις διεξοδικά το χώμα των φυτών σου και έπειτα να παρατηρείς και να τσεκάρεις τακτικά την κατάστασή τους. Ο καλύτερος… μετρητής είναι το δάχτυλό σου, δηλαδή η αφή! Θα πρέπει να αγγίζεις το χώμα για να ελέγχεις την ξηρότητά του και να κρίνεις αν είναι αναγκαίο να τα ξαναποτίσεις. Ένας άλλος τρόπος είναι να τεστάρεις το βάρος τους, ανασηκώνοντας τη γλάστρα και αντιστοίχως να βλέπεις αν είναι αρκετά βαριά πως δεν χρειάζονται πότισμα ή αν είναι ελαφριά πως χρειάζονται επειγόντως νερό!

Ποτέ πρέπει να μεταφυτεύσεις τα φυτά σου: Υπάρχει μια κοινή παρανόηση σχετικά με τα φυτά, αφού όλοι θεωρούν πως μόλις τα αγοράσουν θα πρέπει κατευθείαν να τα μεταφέρουν σε νέα, μεγαλύτερη γλάστρα. Και όμως, επειδή οι περίοδοι μεταφύτευσης είναι πολύ συγκεκριμένοι (μέσα σε άκρες, φθινόπωρο και άνοιξη) πολύ συχνά θέτουμε σε κίνδυνο την ευημερία των φυτών μας! Η αλήθεια, όμως, είναι πως σχεδόν όλα τα φυτά μπορούν να επιζήσουν και μάλιστα να είναι απολύτως υγιή και στην αρχική γλάστρα τους για χρονικό διάστημα ακόμη και ενός έτους. Όταν οι ρίζες τους αρχίζουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και να εμφανίζονται μέσα από το χώμα ή στα ανοίγματα στο κάτω μέρος της γλάστρας, θα σου δώσουν την ένδειξη πως είναι καιρός να τους αλλάξεις δοχείο!

Read More

And More