Home Economics: Εσύ πόσο συχνά πλένεις τις πετσέτες σου;

Εσύ πόσο συχνά πλένεις τις πετσέτες σου; Περίμενε, πριν απαντήσεις, ας πάρουμε το παράδειγμα της Αμερικής, όπου πρόσφατη δημοσκόπηση που εστίασε στις πετσέτες σώματος αποκάλυψε… το ένοχο μυστικό πολλών (από εμάς)! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 50% των ερωτηθέντων που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν πως “είναι καθαροί όταν χρησιμοποιούν τις πετσέτες τους”, ενώ παραδέχτηκαν πως τις πλένουν μετά τις πέντε χρήσεις. Επιπλέον, το 14% απάντησε πως χρησιμοποιεί τις πετσέτες περισσότερες από οκτώ φορές πριν τις ρίξει στον κάδο με τα άπλυτα. Τι μας λέει, λοιπόν, αυτό; Πως οι περισσότεροι κάνουμε το ίδιο λάθος, αφού στηριζόμαστε σε λανθασμένο σκεπτικό! Ποια είναι, όμως, η σωστή απάντηση;

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι πετσέτες σώματος, προσώπου και χεριών θα πρέπει να πλένονται μετά τις δύο με τρεις χρήσεις! Ο κυριότερος (και προφανής) λόγος είναι το γεγονός πως αποτελώντας ένα νωπό και πορώδες περιβάλλον, επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με μετρήσεις, ακόμη και μετά τις τρεις ημέρες, έχουν ανιχνευθεί μούχλα, μύκητες και Εσερίχια κόλι! Γι’ αυτό και συχνά οι πετσέτες παρομοιάζονται από βιολόγους και δερματολόγους με τη λεκάνη… της τουαλέτας!

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι βασικοί κανόνες υγιεινής για τις πετσέτες του μπάνιου μας; Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να πλένονται κάθε δύο με τρεις ημέρες. Ωστόσο, αν φροντίζουμε να στεγνώνουν πλήρως ανάμεσα στις χρήσεις, είναι σχετικά ασφαλές να τις πλένουμε και μετά την τέταρτη χρήση. Αν από την άλλη, η πετσέτα έχει πάνω της σωματικά υγρά, όπως ιδρώτας ή αίμα, τότε θα πρέπει να πλυθεί αμέσως μετά τη μία χρήση. Τέλος, ο σωστός τρόπος πλυσίματος είναι σε “μεγάλο” πρόγραμμα του πλυντηρίου, δηλαδή στην υψηλότερη θερμοκρασία νερού, ώστε να αποστειρωθεί. Επιπλέον, αν υπάρχει στεγνωτήριο, τότε θα πρέπει να παραμείνουν οι πετσέτες σε αυτό για τουλάχιστον 45 λεπτά!

Read More

And More