Οδηγός για ενοικιαστές: Πώς να διακοσμήσεις το διαμέρισμά σου, χωρίς δραστικές παρεμβάσεις

Υπάρχουν εκείνοι οι τυχεροί που έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν το σπίτι τους από την αρχή και εκείνοι που μπορούν να αγοράσουν το σπίτι τους και να είναι περίπου όπως το θέλουν. Ακόμη, όμως, και να μην ταιριάζει στην αισθητική τους, μπορούν να του… αλλάξουν τα φώτα, αφού είναι ιδιοκτησία τους. Και έπειτα είμαστε εμείς οι υπόλοιποι, που ζούμε σε διαμερίσματα, τα οποία νοικιάζουμε. Και ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να βρεις έναν χώρο που να σου “πηγαίνει” απόλυτα τόσο στην αισθητική, όσο και στην… τσέπη! Και κάπως έτσι, ξεκινάμε να το διακοσμήσουμε με όσες περισσότερες προσθήκες γίνεται, ώστε να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στα γούστα μας, αλλά αυτό ίσως ποτέ να μην είναι αρκετό! Διότι, υπάρχουν στοιχεία, τα οποία δεν μπορείς να αλλάξεις, εκτός κι αν προβείς σε δραστικές αλλαγές (κατεδάφιση-της-κουζίνας-και-κατασκευή-από-την-αρχή alert!). Ή τουλάχιστον αυτό νόμιζες έως τώρα! Γιατί στην πραγματικότητα μπορείς να επέμβεις αισθητά στο διαμέρισμά σου, χωρίς να κάνεις μόνιμες μετατροπές! Πώς;

Ρίξε μια ματιά παρακάτω και θα μάθεις! (Μπορείς να με ευχαριστήσεις αργότερα…)

Χώρος: Κουζίνα & μπάνιο

⇒ Κεφάλαιο: Πλακάκια

Το πρόβλημα: Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της κουζίνας και του μπάνιου σε ένα διαμέρισμα που νοικιάζεται είναι τα άσχημα πλακάκια, με τα οποία έχουν επενδυθεί οι τοίχοι και τα δάπεδα.

Η δυσκολία: Δυστυχώς, δεν μπορείς να πάρεις μια βαριοπούλα και να αρχίσεις να σπας τα πλακάκια, προς αντικατάστασή τους με νέα.

Η λύση: Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον στο εμπόριο οι ειδικές “ταπετσαρίες” για αυτή ακριβώς τη χρήση! Αυτοκόλλητα με τα οποία μπορείς να καλύψεις τα απαράδεκτα πλακάκια στο μπάνιο και την κουζίνα, ώστε να τους δώσεις τη μορφή που θέλεις! Μιμούνται με τεράστια ευκολία τα κανονικά πλακάκια, μπορείς να επιλέξεις από τεράστια γκάμα στυλ και μοτίβων και όταν χρειαστεί να ξενοικιάσεις το σπίτι, απλά τα ξεκολλάς! Σαν να μην υπήρξαν ποτέ!

Χώρος: Κουζίνα

⇒ Κεφάλαιο: Πάγκοι

Το πρόβλημα: Κανένα -μα, κανένα!- διαμέρισμα δεν έχει στην κουζίνα του τον uber stylish πάγκο από μάρμαρο/ξύλο/γρανίτη/μωσαϊκό που πάντα ονειρευόσουν.

Η δυσκολία: Δυστυχώς, δεν είναι εφικτό να πετάξεις από το παράθυρο αυτό τον πλαστικό πάγκο που αποφάσισε να τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, σκεπτόμενος ότι “είναι πολύ γουστόζικο”!

Η λύση: Ευτυχώς, και σε αυτή την περίπτωση οι αυτοκόλλητες επιφάνειες που μιμούνται φυσικά υλικά, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης, είναι πολύ επιτυχημένες! Αρκεί να διαλέξεις το στυλ που σου ταιριάζει, να προμηθευτείς το ανάλογο αδιάβροχο και ανθεκτικό πλαστικό και σύντομα θα έχεις την κουζίνα των ονείρων σου!

Χώρος: Παντού

⇒ Κεφάλαιο: Φωτισμός

Το πρόβλημα: Όλα τα σπίτια διαθέτουν τη στοιχειώδη ηλεκτρική εγκατάσταση, ώστε να έχουν μόνο φωτιστικά οροφής.

Η δυσκολία: Δυστυχώς, ένα φωτιστικό οροφής δεν είναι ποτέ αρκετό.

Η λύση: Βρες νέες ιδέες για να αναβαθμίσεις τον φωτισμό του σπιτιού σου! Άλλωστε, δεν απαγορεύεται να τρυπήσεις τους τοίχους και τις οροφές! Επίλεξε, λοιπόν, μερικές επιτοίχιες απλίκες, για να δώσεις στυλ στον εκάστοτε χώρο! Εναλλακτικά, αν θέλεις ένα διπλό φωτιστικό οροφής, τότε μην διαστάζεις να το κρεμάσεις! Γενικά, “δούλεψε” λίγο παραπάνω το κομμάτι του φωτισμού, μιας και θα αλλάξει αμέσως την αίσθηση του χώρου!

Χώρος: Σαλόνι

⇒ Κεφάλαιο: Τοίχοι

Το πρόβλημα: Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι τοίχοι είναι βαμμένοι στην πιο αδιάφορη απόχρωση του μπεζ. Στην χειρότερη, το λαχανί είναι το χρώμα που εκφράζει τον σπιτονοικοκύρη σου.

Η δυσκολία: Ο ιδιοκτήτης αρνείται να βάψει ξανά το σπίτι, γιατί είναι super ευχαριστημένος με τις επιλογές του!

Η λύση: Έχεις δύο επιλογές στην προκειμένη περίπτωση. Είτε θα βάψεις ένα μέρος ή και ολόκληρο το σπίτι (ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές σου) στα χρώματα που θέλεις και όταν ξενοικιάσεις το σπίτι, θα το επαναφέρεις στην αρχική (απαράδεκτη) κατάστασή του. Είτε θα χρησιμοποιήσεις αυτοκόλλητη ταπετσαρία, που μπορεί να ξεκολλήσει εύκολα χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι στους τοίχους, όταν χρειαστεί να μετακομίσεις. Διάλεξε και πάρε!

Read More

And More