Πέντε φυσικά και πανεύκολα tips για να… συνεφέρεις την κουζίνα σου σε μόλις πέντε λεπτά!

Μετά από μια… μεγάλη εβδομάδα με τις παραδοσιακές παρασκευές, όπως τα κόκκινα αυγά, τα κουλούρια, τα τσουρέκια, έφτασε το Μεγάλο Σάββατο με τη μαγειρίτσα και τις πίτες, για να δώσει τη θέση του στην Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα με το σουβλιστό ή φουρνιστό αρνί, τις ψητές πατάτες και τις πολυάριθμες σαλάτες! Κάθε ημέρα και ένα διαφορετικό τραπέζι στο σπίτι! Άλλωστε, αυτό δεν είναι και το νόημα των γιορτών, να ερχόμαστε κοντά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και να διασκεδάζουμε γύρω από ένα πλούσιο γεύμα; Πώς λες, όμως, να το “εξέλαβε” αυτό… η κουζίνα σου; Βλέπεις, το μόνο σίγουρο είναι πως για όλα αυτά τα φαγητά και τις προετοιμασίες, οι περισσότεροι περάσαμε πολύ χρόνο στις κουζίνες μας, προσπαθώντας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ευχαριστήσουμε τους φίλους και την οικογένειά μας! Και αυτό σημαίνει, πως μετά από όλους τους εορτασμούς, αφήσαμε πίσω μας… συντρίμμια!

Όπως και σε κάθε ανάλογη περίσταση, όπως τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιπες γιορτές, οι κουζίνες μας είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο! Και όταν λέω κουζίνες, εννοώ από τις εγκαταστάσεις και τις ηλεκτρικές συσκευές έως τα μαχαιροπίρουνα, τις κατσαρόλες, τα αποθηκευτικά σκεύη, τα πιάτα και τα ποτήρια. Κάθε ένα από αυτά ανέβηκε το δικό του… Γολγοθά, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα την κατάλληλη στιγμή και με το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα! Κάπως, όμως, θα πρέπει και αυτά να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους και να ξαναμπούν σε τάξη! Και τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα!

Ωστόσο, μιας και δεν χρειάζονται όλα να συνοδεύονται από κόπο, δάκρυα και ιδρώτα, παρακάτω σου μάζεψα πέντε (φυσικούς) τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις την κουζίνα σου στους φυσιολογικούς ρυθμούς της σε 5′!

Καθάρισε το φούρνο μικροκυμάτων με ένα λεμόνι

Ο φούρνος δεν είναι ο μόνος που “πλήττεται” κατά τη διάρκεια των γιορτών, αφού πολλές φορές θα χρειαστεί να ξαναζεστάνεις κάτι στα μικροκύματα. Γι’ αυτό, κόψε ένα λεμόνι, στύψε το χυμό σε ένα μικρό μπολ με νερό και ρίξε στο μπολ και τις δύο λεμονόκουπες. Βάλε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για πέντε λεπτά. Η φρεσκάδα από το άρωμα λεμονιού θα εξαφανίσει τη δυσοσμία, ενώ οι ατμοί από το λεμόνι και το νερό θα μαλακώσουν τόσο τους λεκέδες που μετά θα μπορείς απλώς να τους σκουπίσεις με ένα στεγνό πανί!

Γυάλισε τα ποτήρια σου με ρύζι

Τα ποτήρια κρασιού είναι βέβαιο πως είχαν την τιμητική τους στα εορταστικά γεύματα αυτών των ημερών. Πώς μπορείς, όμως, να τα καθαρίσεις καλά, όταν το σχήμα τους δεν βοηθά καθόλου; Γέμισε κάθε ποτήρι με νερό μέχρι τη μέση, πρόσθεσε υγρό απορρυπαντικό πιάτων και μια κουταλιά ξύδι μαζί με ένα φλιτζάνι ρύζι. “Χτύπησε” το μείγμα, καλύπτοντας το στόμιο του ποτηριού, σαν να είναι shaker για cocktail για δύο λεπτά και ξέπλυνε με άφθονο νερό! Τώρα τα ποτήρια σου θα είναι πιο λαμπερά και καθαρά από ποτέ!

Καθάρισε τις inox επιφάνειες με λάδι καρύδας

Οι περισσότερες ηλεκτρικές επιφάνειες, όπως ο φούρνος, το ψυγείο, ο κάδος απορριμάτων και τα μικροκύματα ή οι βραστήρες, είναι συνήθως επενδυμένες με inox. Αυτό σημαίνει ότι οι λαδωμένες δαχτυλιές, οι σταγόνες από κρασιά και οι επίμονοι λεκέδες είναι εμφανείς σε όλη την επιφάνειά τους! Πώς να τις καθαρίσεις; Άπλωσε λάδι (βούτυρο) καρύδας σε ένα καλής ποιότητας πανί με μικροΐνες και τρίψε απαλά τις επιφάνειες που θέλεις. Έτσι θα έχεις καλογυαλισμένες και πεντακάθαρες συσκευές!

Αποστείρωσε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής στο φούρνο μικροκυμάτων

Είναι σίγουρο πως αυτές τις ημέρες τα ξύλα κοπής πήραν… φωτιά, τεμαχίζοντας κάθε πιθανό κρεατικό και λαχανικό για το τραπέζι! Για να τα αποστειρώσεις, λοιπόν, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι -εφόσον έχουν πλυθεί και καθαριστεί επαρκώς- να τα βρέξεις και να τα τοποθετήσεις στο φούρνο μικροκυμάτων για 60 δευτερόλεπτα! Έτσι θα ξεφορτωθείς όλα τα βακτήρια που αναπτύσσονται από τα τρόφιμα! Προσοχή, όμως, αυτό το tip αφορά ΜΟΝΟ τις ξύλινες επιφάνειες και σε καμία περίπτωση τις πλαστικές ή από σιλικόνη!

Φρέσκαρε το ψυγείο σου με καφέ

Είναι ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα hacks για τις μυρωδιές του ψυγείου, που σίγουρα μετά από τόσα είδη τυριού, ψητό αρνί και ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια θα έχει πάρει μια κακή… εσάνς! Απλά ρίξε μερικές κουταλιές αρωματικού καφέ σε ένα μπολάκι και τοποθέτησέ το σε κάποιο ράφι του ψυγείου σου! Ο καφές θα απορροφήσει τη δυσοσμία και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσθέτεις κάθε δύο μήνες φρέσκο καφέ, ώστε να έχεις μονίμως φρεσκάδα και καθαρή οσμή στο ψυγείο σου!

 

Read More

And More