Ποιες είναι οι τάσεις στα χρώματα φέτος;

O διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης θα μας μιλήσει σήμερα για τα δυναμικά χρώματα του 2012 και πως συνδυάζονται μεταξύ τους. Είναι 3 διαφορετικές τάσεις ανάλογα με το στιλ που έχει ο καθένας μας…

Φέτος το καλοκαίρι τα χρώματα επανέρχονται δυναμικά στη διακόσμηση του σπιτιού. Οι κύριες τάσεις που προτείνουν διάσημοι αρχιτέκτονες και διακοσμητές είναι τρεις:
-Η πρώτη τάση για τολμηρούς και ιδιαίτερους χαρακτήρες, που θέλουν τους χώρους τους πολύχρωμους και πρωτότυπους.
-Η δεύτερη τάση ακολουθεί μια πιο ήπια τακτική, που προστάζει σπίτια ανάλαφρα και ήρεμα.
-Η τρίτη, πολύχρωμη και αυτή, αλλά πάντα κλασική, με μια πιο αρτίστικη όμως διάθεση.

Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά:

ΤΑΣΗ 1η
Εδώ τα χρώματα επηρεάζονται από τους τροπικούς εξωτικούς προορισμούς! Οι επιλογές είναι γεμάτες ένταση και δυναμισμό, χαρούμενες και γεμάτες αισιοδοξία. Τα 3 βασικά χρώματα της ομάδας αυτής είναι:

1. Tangerine tango. Το χρώμα που εκπροσωπεί το 2012 συνεχίζει ακάθεκτο να γεμίζει ένταση και το καλοκαίρι! Κρύβοντας μέσα του τη φρεσκάδα από το πορτοκαλί του μανταρινιού και την φλόγα του κόκκινου της κιννάβαρις, αποτελεί το απόλυτο must για τους τοίχους των σπιτιών μας. Συνδυάζεται ιδανικά με λευκό, σαν ένα εναλλακτικό κόκκινο. Προσοχή στην έκταση που θα καλύψει, γιατί είναι πολύ δυναμικό χρώμα και ίσως κουράσει σε πολύ μεγάλες επιφάνειες.

2. Lime. Το έντονο και δροσερό χρώμα του μοσχολέμονου, έρχεται για να δώσει την εξωτική του αύρα σε τοίχους και είδη διακόσμησης! Από τις πιο φλούο επιλογές της σαιζόν, γεμίζει φως και αισιοδοξία τους χώρους και παντρεύεται ιδανικά με το φούξια, το κίτρινο και το τιρκουάζ. Είναι ένα σχετικά εύκολο χρώμα γιατί παρόλη την ένταση του, κρατάει βαθιά μέσα του την ηρεμία και τη σταθερότητα του πράσινου. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να μην υπερβάλουμε ούτε σε αυτό το τόσο έντονο χρώμα.

3. Aqua. Η πιο δροσερή επιλογή της ομάδας! Ανάμεσα στο γαλάζιο και το βεραμάν, δίνει την αίσθηση του νερού σε όποιο χώρο επιλεχθεί να κυριαρχήσει. Υπέροχα καλοκαιρινό, συνδυάζεται σχεδόν με τα πάντα, αλλά του αρέσει να κάνει “παρέα” περισσότερο με το τιρκουάζ, το βαθύ ναυτικό μπλε και το βιολέ. Το χρώμα αυτό δε πρέπει να το φοβηθούμε καθόλου, ειδικά όταν συνδυαστεί με λευκό. Θα κάνει τους χώρους μας να μοιάζουν με καλοκαιρινό εξωτικό βυθό…

Τα 3 χρώματα που αντιπροσωπεύουν την 1η και εξωτική τάση της σαιζόν, μπορούν να συνδυαστούν και μεταξύ τους για ένα δυναμικό και πρωτότυπο αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει πραγματικά.


ΤΑΣΗ 2η
Η επιλογή αυτή είναι ήπια και ανάλαφρη και τα χρώματα που χρησιμοποιούμαι δημιουργούν χώρους που μοιάζουν κλασικοί και φινετσάτοι, αλλά συγχρόνως, μοντέρνοι και δροσεροί. Τα 3 βασικά χρώματα της ομάδας είναι:

1. Coral. Η πιο ανοιχτή απόχρωση του κόκκινου κοραλλιού, αγκαλιάζει το σπίτι μας! Ανάμεσα στο σωμόν και το ροζ, με λίγο από την ένταση του βερυκοκί στο βάθος του, δημιουργεί μια ευχάριστη θαλπωρή που θυμίζει ηλιοβασίλεμα. Ταιριάζει απόλυτα με μπεζ, ιβουάρ και ανοιχτά γκρι και μπορεί να καλύψει μεγάλες επιφάνειες χωρίς να γίνεται κουραστικό. Ένα παστέλ χρώμα, που πραγματικά “χαϊδεύει” τα μάτια μας…

2. Cerulean. Πρόκειται για την ανοιχτή εκδοχή ενός γαλάζιου που το σύστημα Pantone ονόμασε χρώμα της χιλιετίας! Δροσερό σαν καλοκαιρινή αύρα, ανάλαφρο και ξεχωριστό, το γαλάζιο αυτό είναι ιδανικό για να διώξουμε την ζέστη μέσα από τα σπίτια μας. Μπορεί να καλύψει μεγάλες επιφάνειες και ταιριάζει ιδανικά με μπεζ, ιβουάρ και κρεμ, καθώς και με τις θερμές αποχρώσεις του γκρι.

3. Grey Lilac. Ίσως είναι η πιο κλασάτη επιλογή της σαιζόν! Το μοβ της πασχαλιάς ενώνεται με το ανοιχτό γκρίζο και δημιουργούν ένα παστέλ ανοιχτό χρώμα που κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις. Ήρεμο και ξεκούραστο, δίνει μια μυστηριακή νότα στους χώρους, που λίγα παστέλ χρώματα μπορούν να πετύχουν. Θέλει όμως λίγο προσοχή στους συνδυασμούς με τα υπόλοιπα χρώματα, αφού η ευαίσθητη δύναμή του δεν αντέχει συγκρίσεις με έντονες αποχρώσεις. Το χρησιμοποιούμε με μπεζ, ιβουάρ και ιδανικά με όλα τα ανοιχτά γκρι.

Φυσικά τα τρία χρώματα που εκπροσωπούν τη 2η φινετσάτη τάση, μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν εκπληκτικά και μοναδικά αποτελέσματα!

ΤΑΣΗ 3η
Η τελευταία τάση της σαιζόν προτείνει την διαχρονικά κλασική, αλλά πάντα εντυπωσιακή ένωση των 3 βασικών χρωμάτων, μπλε, κόκκινο και κίτρινο. Μια ένωση γεμάτη δυναμισμό και καλλιτεχνική διάθεση, μιας και οι χώροι που παντρεύουν τα 3 βασικά χρώματα, στις καθαρές τους μορφές, θυμίζουν έργα μοντέρνας τέχνης. Για το καλοκαίρι του 2012 οι ειδικοί μας προτείνουν το ναυτικό μπλε συνδυασμένο με το κόκκινο του καδμίου και το φωτεινό κίτρινο. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι πως η ένωση αυτή θα πρέπει να περιοριστεί κυρίως στα έπιπλα, τα υφάσματα και τα είδη διακόσμησης που απαρτίζουν το χώρο μας. Το κέλυφος καλό είναι να μείνει ουδέτερο και να ντυθεί από λευκό, μπεζ, ιβουάρ ή κάποιο ανοιχτό γκρίζο.

Για το τέλος άφησα το μεγαλύτερο πρωταγωνιστή και της φετινής καλοκαιρινής σαιζόν που δεν είναι άλλος από το αιώνιο λευκό! Εκτός συναγωνισμού, συνδυάζεται με τα πάντα, αλλά μπορούμε να το αφήσουμε να καλύψει και τα πάντα… Το white trend είναι χρόνια στη μόδα και από οτι φαίνεται θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα, για να ομορφαίνει τους χώρους μας κάνοντας τους ξεχωριστούς και δροσερούς.

Read More

And More