Ποιο είναι το χρώμα που πρέπει να βάλεις στο υπνοδωμάτιο ανάλογα με τις ανάγκες σου

Όταν ξεκινάς την αναδιαμόρφωση του υπνοδωματίου σου, το πιο απαιτητικό challenge με το οποίο έρχεσαι αντιμέτωπη είναι το χρώμα που θα βάψεις τους τοίχους. Εντάξει, αυτή είναι μεγάλη πρόκληση για κάθε χώρο του σπιτιού, αλλά ειδικότερα στην περίπτωση του δωματίου σου, οι διακοσμητικές επιλογές πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και πάντα έχοντας στο μυαλό το χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τις ανάγκες σου, μιας και εκεί… αποσύρεσαι για να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς! Αυτό σημαίνει πως το υπνοδωμάτιο είναι ένας “ιερός” χώρος και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό και προσοχή. Το δύσκολο, όμως, είναι να βγάλεις… άκρη ανάμεσα σε εκατοντάδες και χρώματα και τις χιλιάδες τονικές διαβαθμίσεις τους. Αυτό κι αν είναι απαιτητικό! Πώς μπορείς, λοιπόν, να καταλήξεις στη χρωματική παλέτα με την οποία θα επενδύσεις τελικά αυτό το προσωπικό καταφύγιό σου;

Η αλήθεια είναι πως σε ένα γενικότερο πλάνο, το υπνοδωμάτιο θεωρείται πως πρέπει να κυριαρχείται αν όχι από λευκό, τότε από γήινες και ουδέτερες ανοιχτόχρωμες πινελιές, ώστε να είναι φωτεινό, αλλά να προωθεί και την ηρεμία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως έχει εφαρμογή σε κάθε διαφορετική προσωπικότητα. Αν, για παράδειγμα, είσαι περισσότερο νυχτερινός τύπος και απολαμβάνεις να διαβάζεις το μυθιστόρημά σου σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο πριν κοιμηθείς, τότε οι σκουρόχρωμες τονικότητες, οι moody αποχρώσεις και τα βαθιά χρώματα ίσως να είναι η πρώτη επιλογή σου. Αντιθέτως, αν ανήκεις στην κατηγορία “morning person” και θέλεις να ξυπνάς νωρίς με το φως του ήλιου να “λούζει” το υπνοδωμάτιό σου και να σε γεμίζει ενέργεια, τότε οι ανοιχτόχρωμες, οι παστέλ και οι διαβαθμίσεις του λευκού είναι οι go-to αποχρώσεις σου!

Όπως αντιλαμβάνεσαι, τα πάντα καθορίζονται από τις ανάγκες και το στυλ σου και γι’ αυτό παρακάτω μπορείς να βρεις ένα μικρό οδηγό με τα χρώματα που σε εκφράζουν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο υπνοδωμάτιό σου!

Σκούρο γκρι

Μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις, που ταυτίζεται με τα… νυχτοπούλια που θέλουν να δώσουν πιο σκοτεινή αύρα στο δωμάτιό τους. Ταιριάζει υπέροχα με κάθε πιθανή απόχρωση που θα χρησιμοποιήσεις στο χώρο, είτε σε διακοσμητικά αντικείμενα, είτε σε υφάνσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχει τέλεια αποτελέσματα σε ένα ηλιόλουστο δωμάτιο, μιας και “γειώνει” τον πρωινό… ενθουσιασμό!

Σκούρο παστέλ μελιτζανί

Ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των χρωμάτων που λειτουργεί χαλαρωτικά, παρά το γεγονός πως ανήκει στις σκουρόχρωμες αποχρώσεις. Είναι μια βαθιά απόχρωση που “απογειώνει” το coziness του υπνοδωματίου, η οποία όμως είναι πανεύκολη στη χρήση της, μιας και ταιριάζει άψογα με τις έντονες, αλλά και τις παστέλ αποχρώσεις, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες αντιθέσεις!

Off-white και ivoire

Οι “χλωμές” αποχρώσεις που βρίσκονται κοντά στο λευκό, αλλά αγγίζουν πότε στο γκρι, πότε στο ιβουάρ και άλλοτε στην πέτρα, είναι ιδανικές για ένα υπνοδωμάτιο με στόχο τη χαλάρωση και τον καλό ύπνο! Παράλληλα, μπορεί να έχει ένα ιδιαιτέρως εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα χάρη στη μονοχρωματική ευαισθησία του!

Ανοιχτό γκρι με βάση το μπλε

Είναι μια ελαφρώς πιο ψυχρή απόχρωση, που επιτρέπει όμως τις μικρές χρωματικές πινελιές σε πιο έντονες εκφάνσεις. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το τέλειο layering, ενώ σετάρεται απίστευτα με το λευκό, αλλά και με το ξύλο!

Σκουρόχρωμο παστέλ πράσινο

Ανήκει στις moody και άρα ατμοσφαιρικές αποχρώσεις και προσθέτει ένα δραματικό τόνο στο υπνοδωμάτιο. Ταυτόχρονα, προσδίδει αυτό το ονειρικό στοιχείο που χρειάζεται ο συγκεκριμένος χώρος, αλλά ταιριάζει και με τις υπόλοιπες παστέλ τονικότητες!

Read More

And More