Πώς να διαλέξεις το σωστό κλιματιστικό!

Ο καύσωνας σου χτύπησε την πόρτα και δεν έχεις κλιματιστικό; Το σκέφτεσαι πολύ σοβαρά να αγοράσεις ένα; Τι πρέπει να ξέρεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή…


Το κλιματιστικό αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ του σπιτιού δεδομένου ότι οι ζέστες στη χώρα μας καλά κρατούν. Η αγορά και εγκατάσταση ενός κλιματιστικού είναι μια σοβαρή επένδυση για αυτό καλό είναι να κάνεις μια έρευνα αγοράς και να γνωρίζεις τι θα αγοράσεις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ;
Ισχύς
Το τι καίει ένα κλιματιστικό είναι βασικός παράγοντας για την επιλογή του καθώς το ρεύμα είναι ακριβό και οι εποχές δύσκολες. Ένα κλιματιστικό που έχει μεγάλη ισχύ μπορεί να μην αφυγραίνει τον αέρα αρκετά ενώ ένα με μικρή ισχύ δεν παράγει την επιθυμητή δροσιά.

Σαν γενική οδηγία, ένα κλιματιστικό 5.000 BTU είναι σχεδιασμένο να καλύπτει ένα δωμάτιο 14 τ.μ. Για αυτό πριν επιλέξετε την ισχύ μελετήστε το χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί για να έχει τη μέγιστη απόδοση.

Επιπλέον σήμερα υπάρχει και η τεχνολογία inverter που εξοικονομεί ενέργεια αφού το κλιματιστκό στην αρχή λειτουργεί στο φουλ και στη συνέχεια λειτουργεί ελάχιστα και συνεχόμενα, διατηρώντας την ψύξη.

Θόρυβος
Τα νέα κλιματιστικά είναι ως επί το πλείστον αθόρυβα, παράγοντας περίπου 60 με 75 ντεσιμπέλ. Εάν όμως η εξωτερική μονάδα -που παράγει και τον περισσότερο θόρυβο- είναι κοντά σε παράθυρο τότε ίσως να μην είναι τόσο αθόρυβο όσο θα περίμενες.

Για αυτό η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την εσωτερική. Φρόντισε να διαβάσεις στα χαρακτηριστικά του κλιματιστικού που θέλεις να αγοράσεις, πόσα ντεσιμπέλ παράγει η εσωτερική και εξωτερική μονάδα για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως με μια συσκευή που κάνει πολύ θόρυβο.



Σχεδιασμός

Το σχεδιαστικό κομμάτι των κλιματιστικών έχει βελτιωθεί απίστευτα τα τελευταία χρόνια. Οι εσωτερικές μονάδες βγαίνουν ακόμη και με σχέδια, χρώματα ή και καθρέφτη για να ταιριάζουν στο συνολικό ντεκόρ σου. Ίσως να πληρώσεις κάτι παραπάνω αλλά έτσι το κλιματιστικό σου θα δέσει καλύτερα με το περιβάλλον.

Συντήρηση
Η συντήρηση παίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρήσεις πολλά χρόνια το κλιματιστικό σου. Θα πρέπει να πλένεις τακτικά τα φίλτρα και να βεβαιώνεσαι ότι η εξωτερική μονάδα δεν έχει μπλοκάρει από φύλλα ή άλλα σκουπίδια. Καλό είναι μια φορά το χρόνο να καλείς έναν συντηρητή για να το ελέγχει.

Τιμή και εγγύηση
Τα περισσότερα κλιματιστικά πωλούνται με εγγύηση από δύο έως 5 χρόνια. Οι τιμές των κλιματιστικών έχουν πέσει αρκετά και μπορεί να ξεκινούν από 200 ευρώ εξαρτάται όμως πάντα από τα πόσα BTU ισχύ έχουν και αν είναι συμβατικά ή με τεχνολογία inverter.

Read More

And More