Πώς να διαλέξεις το σωστό τραπεζάκι για το σαλόνι σου

Όταν φτιάχνουμε το σπίτι μας κάποια πράγματα είναι δεδομένα. Ο καναπές, το κρεβάτι, το τραπέζι… Απαραίτητα, χρήσιμα και δεν γίνεται χωρίς αυτά. Κι αν η αγορά τους στο μυαλό σου φαίνεται απλή, θα σου έλεγα να το ξανασκεφτείς. Είναι αποφάσεις που χρειάζονται χρόνο, σκέψη, μελέτη, έρευνα αγοράς. Το ζητούμενο είναι να είναι χρηστικά, να διευκολύνουν την καθημερινότητά σου, να ταιριάζουν στο lifestyle σου και ταυτόχρονα στο στιλ σου.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το τραπεζάκι του σαλονιού. Αναπόσπαστο κομμάτι του σαλονιού σου, αλλά και της ζωής σου. Αυτό σημαίνει ότι πριν καταλήξεις στην αγορά του, πρέπει να έχεις λάβει υπόψη σου συγκεκριμένα πράγματα. Κι εδώ ακριβώς θα σε βοηθήσουμε εμείς σήμερα, ώστε να διαλέξεις το ιδανικό για τον χώρο σου, αλλά και για σένα.

Τσέκαρε το ύψος! Πόσες φορές έχεις συναντήσει στην πορεία σου ένα τραπέζι σαλονιού πολύ κοντό ή πολύ ψηλό για τον καναπέ στον οποίο αναφέρεται; Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως δεν υπάρχει πιο άβολο πράγμα από το λανθασμένο ύψος του coffee table. Για αυτό και θα πρέπει πάντα να επιλέγεις ένα τραπέζι που έχει ίδιο ύψος ή είναι το πολύ δύο εκατοστά πιο χαμηλό από τα μαξιλάρια του καναπέ!

 

 

Τσέκαρε το μήκος! Τι γίνεται όταν ένα τρίτο και ένα τέταρτο άτομο κάθεται στον καναπέ σου και μπροστά του αντιμετωπίζει το απόλυτο κενό; Πού θα ακουμπήσει το ποτήρι και το κινητό του; Επομένως, θα πρέπει πριν αγοράσεις το coffee table σου να έχεις πάρει… τα μέτρα του καναπέ! Ο γενικός κανόνας λέει πως το τραπέζι του σαλονιού πρέπει να έχει έκταση τα δύο τρίτα του μήκους του καναπέ. Δηλαδή, για έναν καναπέ δύο μέτρων θα προμηθευτείς ένα coffee table μήκους 1,30 μέτρων.

 

Το σωστό σχήμα! Εφόσον έχεις καταλήξει στο ύψος και το μήκος του coffee table, σειρά έχει το σχήμα του. Θα είναι τετράγωνο, ορθογώνιο, στρογγυλό ή οβάλ; Αυτό καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την έκταση του χώρου και τις αποστάσεις που πρέπει να έχει το τραπέζι από τα υπόλοιπα έπιπλα. Έτσι, λοιπόν, η απόσταση του coffee table από τον καναπέ πρέπει να είναι από 30 έως 45 cm. Επιπλέον, από το τραπέζι έως το έπιπλο της τηλεόρασης ή το τζάκι (δηλαδή την απέναντι πλευρά του δωματίου) η απόσταση πρέπει να είναι από 60 έως 80 cm. Για να βρεις, λοιπόν, το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα, μέτρησε αυτές τις αποστάσεις, που θα σου φανερώσουν την σωστή μορφή τραπεζιού που χρειάζεσαι!

 

Η σωστή ισορροπία! Μπορεί να έχεις μετρήσει τα πάντα και να έχεις βρει τις τέλειες αναλογίες για τα έπιπλά σου, αλλά να χαλάσει αυτή η ισορροπία εξαιτίας ορισμένων… μορφολογικών στοιχείων. Τι εννοώ; Η ισορροπία των όγκων είναι πολλές φορές κομβικής σημασίας για ένα σαλόνι. Όταν, λοιπόν, έχεις έναν καναπέ με λεπτά και ευδιάκριτα πόδια, τότε καλό είναι να επιλέξεις ένα coffee table που να εφάπτεται στο έδαφος ή να έχει πιο κοντά και “χοντρά” πόδια. Αντιθέτως, αν τα πόδια του καναπέ δεν είναι εμφανή, τότε θα πρέπει να σκεφτείς ένα τραπέζι με ψηλά και λεπτά πόδια. Έτσι θα πετύχεις τις σωστές αναλογίες στον χώρο.

 

Το lifestyle σου… Πρέπει να θυμάσαι ότι δεν θα ταυτιστείς εσύ με το coffee table σου, αλλά εκείνο με τον τρόπο ζωής σου. Επομένως, η επιλογή σου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το προσωπικό ή οικογενειακό lifestyle σου! Εάν τείνεις να παρατάς πράγματα στο τραπέζι, διάλεξε ένα με περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους. Αν καλείς συχνά κόσμο στο σπίτι, επίλεξε ένα που να είναι άνετο για πολλά άτομα. Αν έχεις παιδιά, ξέχνα τις αιχμηρές γωνίες και τα γυάλινα coffee tables…

 

Από τι υλικό; Αφού, λοιπόν, έχεις καταλήξει σε όλα τα υπόλοιπα σημεία, ήρθε η ώρα να βρεις και το κατάλληλο υλικό ανάλογα με τον χώρο σου. Αν το σαλόνι είναι μικρό, τότε ένα coffee table από πλεξιγκλάς ή γυαλί είναι η ιδανική επιλογή για να μην “κλείνει” ο χώρος. Αν τα πατώματά σου είναι ξύλινα, τότε απόφυγε το ξύλο και προτίμησε κάτι από μάρμαρο ή πέτρα. Αν θέλεις να μετακινείται εύκολα, τότε στόχευσε σε ένα τραπέζι από ξύλο. Με λίγα λόγια, επίλεξε έξυπνα και με βάση το στιλ σου!

Read More

And More