Πώς να περιποιηθείς σωστά τα πατώματα

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα πατώματα. Σημαντικό στοιχείο του σπιτιού που χρειάζεται την ανάλογη περιποίηση για να διατηρηθούν σωστά. Είτε πλακάκια, είτε ξύλο, τα πατώματα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σπίτι. Επηρεάζουν το στιλ, την αίσθηση ενός χώρου και ανάλογα με το πρσωπικό σου ύφος, ανάλογα με τις επιλογές που έχεις κάνει χρειάζεσαι και τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή “χρήση” τους.
 
Πλακάκια
Τα πλακάκια δεν χρειάζονται καθημερινό σφουγγάρισμα. Επίσης, να θυμάσαι ότι δεν πρέπει όταν τα καθαρίζεις να χρησιμοποιείς πολύ νερό. Ναι, τα πλακάκια είναι ανθεκτικά, κανένα πρόβλημα, οι αρμοί όμως είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι οπότε αποφεύγεις τις μεγάλες ποσότητες νερού. 
 
 
Παρκέ
Τα παρκέ πατώματα είναι αρκετά ευαίσθητα για αυτόν ακριβώς τον λόγο όταν σφουγγαρίζεις πρέπει να χρησιμοποιείς ένα μαλακό απορρυπαντικό (υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προϊόντα) και χλιαρό προς κρύο νερό. Να ξέρεις ότι το πολύ νερό δεν κάνει καλό στο παρκέ σου, για αυτό όταν σφουγγαρίζεις φρόντισε να στίβεις καλά την σφουγγαρίστρα ώστε να μην έχει πολύ νερό πάνω. Όπως και στα πλακάκια έτσι και στο παρκέ, δεν πρέπει να σφουγγαρίζεις καθημερινά το πάτωμα, αλλά μπορείς να το σκουπίζεις με ένα μαλακό πανάκι και να βάζεις πάνω και λίγο γυαλιστικό για να διατηρείται και να φαίνεται σαν καινούριο!
 
Μωσαϊκό
Το μωσαϊκό θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί αν περάσει καιρός και δεν το έχεις φροντίσει καλά, κάνει τρύπες και δημιουργούνται μύκητες. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να το καθαρίζεις με χλιαρό ή κρύο νερό και πάνω από όλα με μαλακό απορρυπαντικό ώστε να μην χαλάσει. Μια καλή λύση όμως είναι να το περνάς με ειδικό γυαλιστικό μωσαϊκών!
 

Laminate
Το πάτωμα ή δάπεδο laminate είναι συνήθως φτιαγμένο από ένα συνδυασμό συνθετικών και φυσικών υλικών το οποίο δίνει την αίσθηση του ξύλου ή της πέτρας. Υπάρχουν όμως δύο επιφάνειες που θέλουν προσοχή. Όταν η επιφάνεια είναι από μελαμίνη, όταν έρθει η ώρα να καθαρίσεις θα πρέπει να στίψεις πολύ καλά την σφουγγαρίστρα ώστε να μην πέσει πολύ νερό ή ακόμα καλύτερα να καθαρίσεις με ένα μαλακό πανάκι. Όταν τώρα η επιφάνεια είναι ακρυλική δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορείς με χλιαρό ή κρύο νερό και απορρυπαντικό να καθαρίσεις φυσιολογικά. Η ακρυλική επιφάνεια είναι πιο ανθεκτική οπότε δεν χρειάζεται να στίβεις τη σφουγγαρίστρα.
 

Επιρητινωμένα
Τα επιρητινωμένα επειδή έχουν σκληρή επιφάνεια είναι πιο ανθεκτικά από άλλα πατώματα και αντέχουν την υγρασία. Έτσι μπορείς να σφουγγαρίσεις με κρύο ή χλιαρό νερό και ένα μαλακό απορρυπαντικό.
 
Προλουστραρισμένα
Τα προλουστραρισμένα πατώματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αφού ακόμη και μετά από σκληρή χρήση, συντηρούνται με τρίψιμο ή λουστράρισμα. Είναι αρκετά ανθεκτικά στη χρήση και μπορείς να τα σφουγγαρίζεις με κρύο νερό και μαλακό απορρυπαντικό, αλλά με πολύ καλά στιμμένη σφουγγαρίστρα!

Read More

And More