Πουλί του Παραδείσου: Πώς να φροντίσεις το πιο εντυπωσιακό φυτό του interior design!

Πουλί του Παραδείσου, όνομα και πράμα! Όχι, δεν είναι πτηνό, αλλά σίγουρα είναι παραδεισένιο, χάρη στην εξωτική φύση του και τη μαγική ικανότητά του να σε ταξιδεύει σε τροπικές παραλίες και γαλαζοπράσινα νερά! Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει το αγαπημένο φυτό εσωτερικού χώρου και ένα από τα μεγαλύτερα trends στη διακόσμηση! Αρκεί μια βόλτα στο Instagram για να σε πείσει, αφού όλοι θέλουν ένα oversized (μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα σε ύψος) καταπράσινο φυτό με tropical αναφορές στο interior design τους! Πώς θα καταφέρεις, όμως, να φροντίσεις το Πουλί του Παραδείσου που έβαλες στο σαλόνι σου, χωρίς να το καταδικάσεις σε… σίγουρο θάνατο; Εύκολα, αφού όπως είδαμε και εδώ, ανήκει στην κατηγορία των φυτών που αντέχουν στις αντίξοες συνθήκες των διαμερισμάτων μας, αρκεί να τηρήσεις ορισμένους (εύκολους και βολικούς) κανόνες!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις μερικές σημαντικές συμβουλές για το Πουλί του Παραδείσου!

 

Φως και χώμα:


Μιας και πρόκειται για ένα φυτό που ευδοκιμεί στο τροπικό κλίμα, το Πουλί του Παραδείσου έχει ανάγκη από φως! Γι’ αυτό και η καλύτερη θέση είναι εκείνη που βρίσκεται κοντά σε παράθυρο ή μπαλκόνι, ώστε να δέχεται όσο περισσότερο ηλιακό φως είναι δυνατό. Ωστόσο, δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με τις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καλό είναι να μετακινηθεί μεν σε ένα φωτεινό χώρο μεν, αλλά χωρίς άμεσο ηλιακό φως. Αν παρατηρήσεις πως οι άκρες τω φύλλων του αρχίζουν να κιτρινίζουν, τότε θα πρέπει να το τοποθετήσεις σε πιο φωτεινό σημείο. Όσον αφορά το χώμα του, θα πρέπει να κάνει καλή αποστράγγιση, που να κρατάει μερικών την υγρασία.

Πότισμα:


Το Πουλί του Παραδείσου χρειάζεται ένα τακτικό πρόγραμμα ποτίσματος. Το χώμα του θα πρέπει να κρατάει κάποια υγρασία στη διάρκεια του καλοκαιριού και της άνοιξης, αλλά το χειμώνα καλό είναι να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Ωστόσο, αν το νερό της βρύσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, τα φύλλα του κινδυνεύουν να καούν. Επομένως, θα χρειαστεί να το αντικαταστήσεις με αποσταγμένο νερό ή ακόμη και βρόχινο! Όσο για την υγρασία, το φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει στην κοινή υγρασία ενός σπιτιού, αλλά ίσως το χειμώνα χρειαστεί να ψεκάζεις τα φύλλα του που και που αν ο καιρός είναι ξηρός.

Ζιζάνια:


Επειδή ως φυτό είναι ευαίσθητο σε ορισμένα έντομα, όπως οι ψευδοκοκκίδες, τα κελυφοειδή και οι τετρανυχίδες, πρέπει να φροντίζεις τα μεγάλα φύλλα του! Πολύ απλά, σκούπιζέ τα είτε με ένα απαλό στεγνό πανί, είτε με λίγο νερό και σαπούνι. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ ή εντομοκτόνα σπρέι, καθώς μπορούν να κάψουν τις άκρες του φυλλώματος.

Read More