Spring Roots: Έξι tips για την ανοιξιάτικη περιποίηση των φυτών σου

Ενδέχεται να μην μπορείς να το πιστέψεις ώρες-ώρες, αλλά διανύουμε επίσημα την περίοδο της άνοιξης. Και ενώ τα περίεργα καιρικά φαινόμενα κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους αυτές τις ημέρες, παρ’ όλα αυτά η ατμόσφαιρα έχει “γλυκάνει” σχετικά, οι θερμοκρασίες δεν είναι τσουχτερές, ενώ ο ήλιος παλεύει να δείξει τα δόντια του. Αυτό σημαίνει πως πέρα από την ανανέωση του προσωπικού χώρου σου, θα πρέπει να σκεφτείς και ένα-δυο πράγματα ακόμη, όπως τα φυτά σου! Διότι, τα φυτά εσωτερικού χώρου (και εξωτερικού) μπαίνουν στην περίοδο ανάπτυξης και αναπαραγωγής τους και χρειάζονται την ανάλογη φροντίδα για να ανθίσουν και να προετοιμαστούν για το καλοκαίρι! Ξέρεις, όμως, ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να τα βοηθήσεις να φτάσουν στο peak των ικανοτήτων τους;

Ξέρω ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να περιποιηθείς τα φυτά σου και γι’ αυτό σου συγκέντρωσα παρακάτω τα βασικά ανοιξιάτικα tasks, ώστε να τα προετοιμάσεις κατάλληλα!

Tip #1: Καθάρισε τα φύλλα τους

Όπως όλες οι επιφάνειες του σπιτιού, έτσι και τα φύλλα των φυτών συγκεντρώνουν πάνω τους σκόνη. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τα καθαρίζεις τακτικά με ένα νωπό και απαλό πανί, ώστε να απομακρύνεις τους ρύπους. Διαφορετικά, εάν κατά τους πιο θερμούς μήνες τα μετακινείς σε εξωτερικό χώρο, τότε μπορείς να τους κάνεις ένα ελαφρύ ντους με το λάστιχο ποτίσματος. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσεις τα φυτά σου πιο όμορφα, αλλά κυρίως πιο υγιή!

Tip #2: Μεταφύτευσε τα φυτά σου

Η άνοιξη είναι η κατεξοχήν εποχή των μεταφυτεύσεων και πλέον μπορείς να ξεκινήσεις την μετακίνηση των φυτών εσωτερικού χώρου σε νέες, μεγαλύτερες γλάστρες. Με αυτό τον τρόπο, θα τα βοηθήσεις να αναπτυχθούν καλύτερα και περισσότερο, αφού θα τους προσφέρεις περισσότερο χώρο για να μεγαλώσει το ριζικό σύστημά τους. Πρόσεξε, όμως, γιατί δεν είναι απαραίτητο να μεταφυτευτούν όλα τα φυτά.

Πώς θα καταλάβεις ότι το φυτό σου χρειάζεται μεταφύτευση:
• το χώμα τους είναι πάντα στεγνό και δεν κρατάει το νερό
• οι ρίζες εμφανίζονται στις τρύπες της γλάστρας ή πάνω από το χώμα
• η γλάστρα έχει παραμορφωθεί
• το φυτό έχει ψηλώσει πολύ και πέφτει συνεχώς με την γλάστρα
• το φυτό έχει αργή ή και καθόλου ανάπτυξη

Tip #3: Μετάφερε τα φυτά στο μπαλκόνι

Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου επωφελούνται από την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού (βλέπεις, τα περισσότερα indoor φυτά είναι τροπικής φύσεως). Εάν αποφασίσεις, λοιπόν, να τα μεταφέρεις προς τα έξω, τότε φρόντισε η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της νύχτας να είναι οπωσδήποτε πάνω από 10°C. Επίσης, τοποθέτησέ τα σε σημείο απάνεμο, που δεν το “καίει” ο ήλιος, διότι μπορεί να πάθουν εγκαύματα τα φύλλα τους ή να σκιστούν από τον αέρα.

Tip #4: Άρχισε να ποτίζεις περισσότερο

Τον χειμώνα, η συχνότητα του ποτίσματος είναι πολύ μικρή, καθώς μειώνονται οι ανάγκες των φυτών σε νερό λόγω ψύχους. Από την άνοιξη, όμως, με την άνοδο της θερμοκρασίες, αυξάνεται η ανάγκη τους σε νερό και επομένως πρέπει να ποτίζονται πιο συχνά. Παρ’ όλα αυτά, πάντα θα πρέπει να ελέγχεις την κατάσταση του χώματος μεταξύ των ποτισμάτων, ώστε να αποφύγεις τις υπερβολές και το σάπισμα των ριζών τους.

Tip #5: Πρόσθεσέ τους λίπασμα

εσωτερικη διακοσμηση

Η άνοιξη είναι επίσης καλή περίοδος για να προσθέσεις λίπασμα στο χώμα των φυτών σου. Το λίπασμα σε μορφή κόκκων είναι το πλέον διαδεδομένο και έτσι μπορείς να ρίξεις μια χούφτα στο χώμα των φυτών σου. Αν επιλέξεις υγρό λίπασμα, τότε ρίξε μικρή ποσότητα για αρχή και αύξησέ την διαδοχικά έως το καλοκαίρι.

Tip #6: Κλάδεψε το φύλλωμα

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, το φύλλωμα μπορεί να έχει αποκτήσει αδύναμα και με πτωτικές τάσεις στοιχεία. Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή να καθαρίσεις και να κλαδέψεις τα φυτά σου, απομακρύνοντας όσα φύλλα ή κλαδιά μοιάζουν “πεσμένα”. Επίσης, τώρα μπορείς να προχωρήσεις στον πολλαπλασιασμό (να φυτέψεις τα κλαδιά που κόβεις) ή των διαχωρισμό (να μοιράσεις τις ρίζες σε περισσότερες γλάστρες) των φυτών σου.

Read More

And More