To “Πράσινο Σπίτι” είναι τάση… Και όχι μόνο!

Οικολογικό και ταυτόχρονα οικονομικό. Ο Διευθυντής Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρίας Dash, Κωνσταντίνος Σκορδάκης, λύνει όλες τις απορίες μας σχετικά με το “Πράσινο Σπίτι”… Γιατί συμφέρει!

Τι σημαίνει Πράσινο σπίτι;
Πράσινο Σπίτι είναι το σπίτι ενεργειακής απόδοσης, το οποίο καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί. Είναι ένα “υγιές” σπίτι το οποίο προσφέρει καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ζωής, ενώ ταυτοχρόνως μας ωφελεί οικονομικά.

Στην DASH® προσέχουμε το διαταραγμένο περιβάλλον και προσπαθούμε να συμβάλουμε στην Οικολογική Δόμηση, για ένα «Πράσινο Σπίτι».

Μιλάμε για οικοδομικά υλικά μόνο ή επεκτείνεται και στη διακόσμηση (έπιπλα, συσκευές κλπ);
Το “Πράσινο Σπίτι” επεκτείνεται και στην διακόσμηση. Για τα Έπιπλα Κουζίνας, παρέχεται σήμερα κάποιο είδος οικολογικής σήμανσης, η οποία δίνει στον καταναλωτή ορισμένα εχέγγυα για την περιβαλλοντική φερεγγυότητα του προϊόντος.
Η DASH® χρησιμοποιεί για την κατασκευή μιας ολοκληρωμένης κουζίνας προϊόντα ξύλου με σχεδόν μηδενικές εκπομπές φορμαλδεΰδης, ενώ όλα τα πορτάκια των μοντέλων της DASH καλύπτονται με διαφόρων τύπων μεμβράνες πολυαιθυλενίου και όχι PVC. Επίσης σας παρέχουμε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με αναλογίες και στοιχεία; Για παράδειγμα, πόση ενέργεια εξοικονομείται, πως βοηθάμε τον πλανήτη, αλλά και εμάς; Τι κερδίζουμε;
Το “Πράσινο Σπίτι” διακρίνεται για την εξαιρετική εξοικονόμηση ενέργειας θέρμανσης-ψύξης έως 70% και την αξιοποίηση ενέργειας από τον ήλιο, ενώ κατασκευάζεται από οικολογικά υλικά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με έρευνες, τα ενεργειακά διπλά τζάμια είναι αυτά που μειώνουν ετησίως την κατανάλωση έως και κατά 4.000 κιλοβατώρες για τη θέρμανση και ψύξη κατοικιών εμβαδού 100 τ.μ. Το ενεργειακό τζάκι επίσης έχει απόδοσή της τάξεως του 60%.
Επιπλέον οι πράσινες στέγες μειώνουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης του κτιρίου, διότι λειτουργούν ως επιπλέον θερμομόνωση και ταυτόχρονα μειώνουν το κόστος ψύξης εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα ενώ παράλληλα βελτιώνουν και την ισορροπία του οικοσυστήματος.
Το «Πράσινο Σπίτι» με σύμμαχο την ίδια την φύση, προσφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη ενώ παράλληλα βοηθάει τον πλανήτη και βελτιώνει αισθητά την ποιότητα της ζωής μας.
Το κόστος είναι μικρότερο; Ή μεγαλύτερο μεν αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας που έχουμε αργότερα μας συμφέρει πολύ;
Το «Πράσινο Σπίτι» συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του κλίματος αλλά και της τσέπης μας. Τα ενεργειακά κρύσταλλα προσφέρουν όφελος έως και 750 ευρώ κάθε χρόνο στον ένοικο ενός τυπικού διαμερίσματος μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, οι πράσινες στέγες έχουν πολλά οικονομικά οφέλη διότι μειώνουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης και ψύξης, ενώ αυξάνουν την εμπορική αξία του κτιρίου. Το κατασκευαστικό κόστος δεν αυξάνεται, εφόσον εφαρμόζονται απλά συστήματα και τεχνολογίες. Αλλά και κατά την εφαρμογή ειδικών τεχνολογιών ή υλικών η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους αποσβένεται σε περίπου δύο χρόνια από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τι είναι προτιμότερο να επιλέξει κανείς (αν πρέπει να κάνει μία επιλογή): να χτίσει το σπίτι του με οικολογικά υλικά ή το εσωτερικό του (συσκευές, έπιπλα κλπ);
Βασική αρχή είναι η ελαχιστοποίηση της σπατάλης ενέργειας και των φυσικών πόρων. Ο σωστός σχεδιασμός ο οποίος αξιοποιεί τα στοιχεία της φύσης και η χρήση των κατάλληλων οικολογικών υλικών και τεχνικών διασφαλίζουν τη θερμική προστασία των κτιρίων τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, περιορίζοντας σημαντικά τη χρήση πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Εν συνεχεία μπορούμε να επεκταθούμε και στην διακόσμηση (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές) για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, ποιότητα ζωής και υγεία εξασφαλίζοντας τα μέγιστα οφέλη.
Tι σημαίνει ενεργειακό τζάκι;
Το ενεργειακό τζάκι, είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοση της τάξεως του 60% και πάνω, και συνδυάζετε πάντα με ρυθμιζόμενη καύση και μπορεί και παράγει ζεστό αέρα.
Tι σημαίνει κρύσταλλα ηλιακού ελέγχου;
Τα κρύσταλλα ηλιακού ελέγχου είναι τα νέας τεχνολογίας τζάμια, τα ενεργειακά τζάμια τα οποία επιτρέπουν στο φως να διαπερνά ένα παράθυρο ή μία πρόσοψη ενώ ταυτόχρονα διαχέουν και αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας και παρέχουν ιδιαίτερα καλή μόνωση.

Tι είναι τα οικολογικά δομικά υλικά;
Τα οικολογικά δομικά υλικά είναι τα δομικά υλικά εκείνα: ξύλο, δομικοί λίθοι, προκατασκευασμένα στοιχεία και κεραμικά τούβλα τα οποία είναι οικολογικά, μη τοξικά, δεν επιβαρύνουν τους εσωτερικούς χώρους με τοξικούς ρύπους, επικίνδυνους για την υγεία και βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος (π.χ.οι νέες βαφές απορροφούν τα καυσαέρια λειτουργώντας κατασταλτικά στην ανάπτυξη νέφους και ρύπανσης της ατμόσφαιρας).
Τι είναι η πράσινη στέγη και πως μπορεί να “ενσωματωθεί” σε μια πολυκατοικία;
Με τον όρο «Πράσινη Στέγη», ονομάζουμε ένα δώμα το οποίο έχει μετατραπεί σε κήπο, ο οποίος όμως αναπτύσσεται σε ελεγχόμενες συνθήκες. Οι πράσινες στέγες είναι επίσης γνωστές ως φυτεμένα δώματα, πράσινες ταράτσες, οικολογικές στέγες, ταρατσόκηποι, roof gardens και διάφορες άλλες ονομασίες.
Οι πράσινες στέγες έχουν πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, μειώνουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης και ψύξης ενώ βελτιώνουν και την ισορροπία του οικοσυστήματος. Μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε μια πολυκατοικία ενώ αναβαθμίζουν το κτίριο αισθητικά.
Τα οικολογικά δομικά υλικά είναι τα πιο ασφαλή. Οι κατασκευές από κεραμικά τούβλα παρουσιάζουν έξοχη σταθερότητα. Αυτοί οι τοίχοι έχει αποδειχθεί ότι είναι 10 φορές δυνατότεροι από τους συνηθισμένους και εξασφαλίζουν ασφάλεια, οικονομία και διάρκεια κατασκευής των κτιρίων ειδικά σε περιοχές επιρρεπείς στους σεισμούς.

Δώστε μας μερικές χρήσιμες συμβουλές, κάποιες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε, αν το σπίτι μας δεν είναι “πράσινο” ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα ίσως…
Κάνοντας κάποια απλά πράγματα μπορούμε να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε πηγή εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως να βάψουμε το σπίτι μας με υδατοδιαλυτά χρώματα, να τοποθετήσουμε ενεργειακά τζάμια για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργιακό τζάκι προς αποφυγή χρήσης γαιάνθρακα, να ανανεώσουμε τα έπιπλα μας με προϊόντα ξύλου με σχεδόν μηδενικές εκπομπές φορμαλδεΰδης, να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά για θέρμανση με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και να φτιάξουμε μια όσο πιο πράσινη στέγη μπορούμε.
Στην DASH® βοηθάμε την Ελληνική οικογένεια να ζει καλύτερα σε ένα «Πράσινο Σπίτι» και να δημιουργεί στους καθημερινούς χώρους του σπιτιού, στην κουζίνα, στο καθιστικό, στο υπνοδωμάτιο, μέσα από ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που υποστηρίζεται από Γερμανική τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Read More

And More