Wild orchid: Βήμα-βήμα πώς θα βοηθήσεις τις ορχιδέες στο σαλόνι σου να… θριαμβεύσουν!

Αν θεωρείς πως σου μιλάω πολύ συχνά και πολύ εντατικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, δεν έχεις άδικο. Αλλά, πραγματικά, μπορείς να με κατηγορήσεις όταν μιλάμε για την (δικαίως!) μεγαλύτερη τάση του interior design; Όταν έχουμε να κάνουμε με την πιο φρέσκια προσθήκη που μπορείς να κάνεις στον προσωπικό χώρο σου; Παρ’ όλα αυτά, έχω επικεντρωθεί στα φυτά και όχι στα λουλούδια και αναγνωρίζω την παράληψη που έχω κάνει. Γι’ αυτό και σήμερα θα σου μιλήσω για την ορχιδέα. Για να μάθουμε παρέα τα μυστικά ευζωίας της, μπας και μάθω κι εγώ τίποτα, γιατί εδώ που τα λέμε πολλές ορχιδέες καταδικάστηκαν σε βέβαιο θάνατο όταν τοποθετήθηκαν στο σαλόνι μου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα διαβάζω online, η ορχιδέα έχει φανατικούς υποστηρικτές που την θεωρούν εύκολη και καλόβολη, αλλά και ορκισμένους εχθρούς που πιστεύουν ότι είναι δύστροπη και απαιτητική. Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται κάπου στην μέση και αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως πρέπει να πατήσεις τα σωστά κουμπιά για να καταφέρεις να την πάρεις με το μέρος σου!

Ποια είναι αυτά τα κουμπιά; Αρχικά, η γλάστρα στην οποία πρέπει να τοποθετηθεί η ορχιδέα πρέπει να έχει τρύπες (δηλαδή να μην είναι κασπώ), ώστε να έχει καλή αποστράγγιση και κατά προτίμηση από φυσικό υλικό (πήλινη). Επιπλέον, το χώμα της πρέπει να είναι ειδικό και να προορίζεται για ορχιδέες. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως πρέπει να είναι ένα μείγμα χώματος, ξύλου και φλοιού δέντρων, τύρφης, βρύων και περλίτη.

Όσο για το κεφάλαιο φως, η ορχιδέα χρειάζεται αρκετή επαφή με τον ήλιο για να ανθίσει, επομένως κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο είναι η ιδανική θέση. Ωστόσο, αν προσέξεις ότι τα φύλλα της καίγονται, τότε πρέπει να την μετακινήσεις. Αν το φύλλωμα έχει σκούρο πράσινο χρώμα, τότε θέλει περισσότερο φως. Και αν τα φύλλα της είναι σε ανοιχτόχρωμη πράσινη απόχρωση και τεντωμένα, τότε όλα βαίνουν καλώς.

Τέλος, φτάνουμε στο πιο ζόρικο κομμάτι, εκείνο του νερού. Βλέπεις, η ορχιδέα κινδυνεύει άμεση από το…υπερπότισμα και η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου είναι το σάπισμά της. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ποτίσματος είναι μερικά παγάκια στο χώμα της μία φορά την εβδομάδα, ώστε να αποφύγεις την συγκέντρωση νερού και άρα το σάπισμα. Ένας άλλο τρόπος είναι να βρέχεις απευθείας το χώμα στην γλάστρα μέσα στον νεροχύτη με τρεχούμενο νερό βρύσης για 15” και έπειτα να αφήσεις την γλάστρα να στραγγίξει για 15 λεπτά στον δίσκο για τα πιάτα. Σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε επιχείρηση ποτίσματος, θα πρέπει να ελέγξεις το χώμα της ορχιδέας και να προσθέσεις νερό μόνο εφόσον είναι τελείως στεγνό και η γλάστρα με το φυτό είναι ελαφριά όταν την ανασηκώνεις.

Ελπίζω, λοιπόν, να καταφέρεις να διατηρήσεις ζωντανή και ευτυχισμένη την επόμενη ορχιδέα που θα αγοράσεις, ακολουθώντας αυτά τα απλά tips!

Read More

And More