Υπνοδωμάτιο: Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες για ένα ξεκούραστο και χαλαρωτικό αποτέλεσμα

Cocooning. Να μια λέξη που λανθασμένα έχει συνδεθεί με το χειμώνα και τις κρύες ημέρες που σε προκαλούν να κουλουριαστείς με το πλεκτό κουβερτάκι σου και να απολαύσεις τη ζεστασιά του σπιτιού σου. Γιατί στην πραγματικότητα το staying-in, μακριά από το “θόρυβο” της καθημερινότητας και των πολλών υποχρεώσεων είναι μια τακτική που δεν έχει εποχή! Ειδικά τώρα, τόσο την άνοιξη, όσο και πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι, η ανάγκη να… αποσυρθείς και να γεμίσεις τις “μπαταρίες” σου, στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού σου, αλλά και να χαρείς τη δροσερή και φρέσκια διάθεση που σου προσφέρει η ελαφριά, καλοκαιρινή διακόσμησή σου, είναι αρκετά δυνατά “θέλω” που αξίζει να τους δώσεις σημασία!

Και μιας και ο χώρος του σπιτιού που έχει φτιαχτεί για αυτές ακριβώς τις ανάγκες “αποσυμφόρησης” είναι το υπνοδωμάτιο, μάλλον έχει έρθει η στιγμή, ανάμεσα σε όλες τις ανανεωτικές κινήσεις που κάνεις στο σπίτι σου αυτό τον καιρό, να δώσεις λιγάκι παραπάνω έμφαση και στη σωστή διαχείριση του πιο πολύτιμου δωματίου! Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στο feng shui για να αντιληφθείς πως για να είναι η κρεβατοκάμαρά σου ξεκούραστη και… θελκτική, δεν πρέπει να σου προκαλεί “φασαρία”, αλλά αντιθέτως είναι πολύ σημαντικό να σε προδιαθέτει για ανάπαυση και χαλάρωση κάθε στιγμή της ημέρας! Άλλωστε, από όποια πλευρά και να… εξετάσεις το ζήτημα, είτε πρόκειται να αντιμετωπίσεις το θέμα ως ενεργειακό, είτε απλά ως οπτικό αποτέλεσμα, η ουσία βρίσκεται στον ήσυχο και “θεραπευτικό” χώρο που είναι ιδανικός για τις ώρες… απόσυρσης και περισυλλογής!

Οι βασικοί κανόνες στη διακόσμηση του δωματίου είναι ίδιοι, όπως και για κάθε άλλο χώρο του σπιτιού. Πάντα με γνώμονα το προσωπικό σου γούστο, τις ανάγκες σου, αλλά και τις δυνατότητες που σου προσφέρει το σπίτι! Ωστόσο, στο δωμάτιο ίσως χρειαστεί να δείξεις λίγη περισσότερη προνοητικότητα, σχετικά με τις αυξανόμενες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν και στις οποίες θα κληθείς να προσαρμόσεις το δωμάτιο.

Για να μην χρειάζεται, λοιπόν, να… αναθεωρείς συνεχώς και να επαναπροσδιορίζεις τις διακοσμητικές γραμμές που ακολουθείς στην κρεβατοκάμαρα, μπορείς να ρίξεις μια ματιά παρακάτω στις κεντρικές ιδέες που αξίζει να ενσωματώσεις στο δωμάτιό σου για να έχεις την ξεκούραση στο… τσεπάκι σου!

Στηρίξου στη συμμετρία


Η σωστή “γεωμετρία” ενός χώρου είναι εκείνη που καθορίζει και την αίσθηση ισορροπίας που σου δίνει. Είναι, λοιπόν, αρκετά σημαντικό να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η “αρχιτεκτονική” δομή και οι διακοσμητικές επιλογές σου να διανέμονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχεις την απαραίτητη συμμετρία, που δεν κουράζει στην όψη, αλλά αντίθετα “ηρεμεί” το βλέμμα.

“Αγκάλιασε” το μινιμαλισμό


Δεν είναι πάντοτε κανόνας στο interior design, αλλά το ρητό “less is more” δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη εφαρμογή από τη διακόσμηση του υπνοδωματίου! Η αλήθεια είναι πως όσο λιγότερα μικροαντικείμενα και περισσότερους κεντρικούς όγκους διαθέτει ένα δωμάτιο, τόσο πιο… εύπεπτο είναι για εκείνον που το χρησιμοποιεί. Προσπάθησε, επομένως, να μην υπερφορτώνεις το χώρο με πολλές και διαφορετικές διακοσμητικές αναφορές, για να είναι το αποτέλεσμα πιο ξεκούραστο.

“Γείωσε” την ενέργεια με χαλιά


Ναι, μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά έχει πολύ πρακτικά οφέλη. Ένας χώρος χωρίς χαλιά δημιουργεί μεγάλα κενά, αφήνοντας ακάλυπτο το πάτωμα και κάνοντας το δωμάτιο να μοιάζει “κρύο” και αφιλόξενο. Ακόμα και το καλοκαίρι, λοιπόν, είναι βασικό να χρησιμοποιήσεις έστω μικρά χαλάκια στα πλαϊνά του κρεβατιού, ώστε να γίνεται ο χώρος ακόμη πιο θελκτικός και ήσυχος.

Τακτοποίησε το χώρο


Πέρα από τους αμιγώς διακοσμητικούς “κανόνες” για ένα ελκυστικό υπνοδωμάτιο, υπάρχουν και κάποια κομβικά σημεία που πρέπει να προσέχεις σε καθημερινή βάση. Ένα από αυτά είναι και το καθημερινό στρώσιμο του κρεβατιού, αλλά και η αποφυγή “φασαρίας” μέσα από συσσώρευση ρούχων και αχρείαστων αντικειμένων στο χώρο. Είναι αναγκαίο ο χώρος να παραμένει σε τάξη και να είναι καθαρός, για να σου δημιουργεί ακόμη πιο έντονη και ανακουφιστική αίσθηση χαλάρωσης.

“Παίξε” με το φυσικό φως


Ναι, κατά τη διάρκεια του ύπνου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη από πλήρη συσκότιση για να ξεκουραστούν. Ωστόσο, το φυσικό φως στη διάρκεια της ημέρας είναι ικανό να “γλυκάνει” την ατμόσφαιρα σε τέτοιο βαθμό, που να είναι αναγκαίο να υπάρχει προκειμένου να χαλαρώσεις και να γεμίσεις ενέργεια!

Μην “παίζεις” με τα χρώματα


Όσο μεγάλος και αν είναι ο πειρασμός να βάλεις στο δωμάτιο ποικιλία έντονων και “δυνατών” χρωμάτων, στην πραγματικότητα αυτές οι επιλογές μπορεί να καταλήξουν σε… φιάσκο! Το ιδανικό για ένα υπνοδωμάτιο είναι να “κινηθείς” σε περισσότερο neutral και ήσυχες αποχρώσεις και συνδυασμούς που θα κάνουν τη διακόσμηση ήσυχη και “ανοιχτή”.

Read More

And More