Stahl House: Το εμβληματικό σπίτι “γνώρισε” την πιο σημαντική αλλαγή στην ιστορία του

Ένα από τα πιο εμβληματικά σπίτια των Η.Π.Α., το διάσημο Stahl House που έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες, διαφημιστικά spots και επαγγλματικές φωτογραφίσεις, μόλις υπέστη ολοκληρωτική ανακαίνιση στο interior design του από το σχεδιαστικό γραφείο Design Within Reach και τα αποτελέσματα δεν μπορούν παρά να περιγραφούν ως εκπληκτικά! Κατασκευασμένο το 1959 από τον iconic αρχιτέκτονα Pierre Koenig ως μέρος του προγράμματος Case Study Houses, που στόχευε στην επίλυση του οικιστικού προβλήματος που ανέκυψε στην Αμερική μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το υπερπολυτελές και εκθαμβωτικό σπίτι συνεχίζει έως σήμερα να αποτελεί αρχιτεκτονικό υπόδειγμα!

Με την εναλλακτική ονομασία Case Study House #22, το Stahl House ήταν ανάμεσα σε εκείνες τις κατασκευές που ολοκληρώθηκαν ανάμεσα στις συνολικά 36 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα από κορυφαίους αρχιτέκτονες, όπως οι Richard Neutra, Raphael Soriano, Craig Ellwood, Charles and Ray Eames, Pierre Koenig, Eero Saarinen, A. Quincy Jones, Edward Killingsworth, και Ralph Rapson. Το εντυπωσιακό σπίτι που βρίσκεται στο Los Angeles της California είναι τυπικό δείγμα μοντερνισμού που εφάπτεται άψογα στο στυλ που μεσουράνησε στη δεκαετία του ’60 και έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό μέσα από τη διάσημη φωτογραφία του Julius Shulman, στην οποία πρωταγωνιστούσαν δύο γυναίκες που κάθονταν νωχελικά στο σαλόνι του σπιτιού, πλάι στην πελώρια τζαμαρία και με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη! Μάλιστα, το 2013 το μοναδικό αρχιτεκτόνημα συμπεριλήφθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Ιστορικών Τοποθεσιών της Αμερικής!

Αυτό το εκπληκτικό παράδειγμα της σύγχρονης αμερικανικής αρχιτεκτονικής της Αμερικής, λοιπόν, δέχθηκε ένα διακριτικό μεν, εκτενές δε, makeover που καταφέρνει να εξυψώσει την υπέροχη αισθητική του, παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα ούτως ή άλλως συγκλονιστικό κτίριο! Το μεγάλο κατόρθωμα αυτής της εκτεταμένης αλλαγής που επήλθε στο interior design είναι πως παρά τα ολοκαίνουρια έπιπλα, διακοσμητικά και φωτιστικά υψηλής contemporary αισθητικής που χρησιμοποιήθηκαν και προέρχονται από την “A-list” των σύγχρονων σχεδιαστών, ανάμεσά τους και οι Norm Architects, Jerome & Evelyn Ackerman, Nathan Yong, Neil Logan, Note Design Studio και Ibon Arrizabalaga, αλλά και δημιουργίες από το ίδιο το studio Design Within Reach που ανέλαβε την ανακαίνιση, η στιλιστική ροή του σπιτιού δεν παρεκκλίνει καθόλου από τις ιστορικές καταβολές του!

Read More

And More