Τα πρώτα είδη σερβιρίσματος που παράγονται από το φαγητό… που πετάς!

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα stylish σκαμπό από ανακυκλωμένο πλαστικό, γνωρίσαμε ένα ολόκληρο εστιατόριο φτιαγμένο από συμπιεσμένο και επαναχρησιμοποιούμενο πλαστικό, ενώ μας συστήθηκε και η πρώτη καλλιεργήσιμη “μεμβράνη” για την αποθήκευση του φαγητού μας. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, θα μάθουμε πώς μπορούν να παραχθούν σερβίτσια φαγητού από… φαγητό. Ναι, καλά διάβασες, η Anima collection είναι μια συλλογή με είδη σερβιρίσματος, τα οποία φιλοτέχνησε ο σχεδιαστής Kosuke Araki από το Τόκιο, ανακυκλώνοντας τροφές!

Η σειρά αποτελείται από κούπες, πιάτα και μπολ, τα οποία ο designer απανθρακωμένα λαχανικά και μια “βιολογική κόλλα” ζωικής προέλευσης. Ok, μπορεί η περιγραφή να σου φαίνεται… gore, αλλά αυτός ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να εκμεταλλευτεί και να ανακυκλώσει τα τροφικά απόβλητα, όπως φλούδες, κοτσάνια, κουκούτσια και κόκαλα για να φτιάξει απολύτως οικολογικά σκεύη!

Στόχος του Araki ήταν να παρουσιάσει τους εναλλακτικούς τρόπους χρήσης των υλικών που θεωρούνται άχρηστα και καταλήγουν στα σκουπίδια, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν στις χωματερές, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. “Κάθε μέρα, παράγονται απορρίμματα τροφίμων σε τεράστιες ποσότητες. Και παρ’ ό,τι κάποια από αυτά μπορεί να μεταχειριστούν με ορισμένους τρόπους, ώστε να καταλήξουν σε κάτι χρήσιμο, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγει σε χωματερές συμβάλλοντας τελικά στο περιβαλλοντικό πρόβλημα” εξηγεί ο σχεδιαστής.

Για να δημιουργήσει, λοιπόν, τα stylish σερβίτσια του, ο Kosuke Araki συνέλεξε και κατέγραψε τις ποσότητες μη βρώσιμων τροφικών απορριμμάτων, τα οποία παράγονται στο σπίτι του σε διάστημα δύο ετών. Η τελική ποσότητα ζύγιζε 315 κιλά. Έπειτα, έκαψε τα φυτικά απορρίμματα μέχρι να μετατραπούν σε κάρβουνο, ενώ για τα ζωικά υλικά προχώρησε σε έναν ειδικό βρασμό, που κατέληξε σε μια κολλώδη ουσία. Συνδυάζοντας τα δύο παράγωγα, έπλασε το τελικό υλικό, δημιουργώντας τα σκεύη του και στη συνέχεια τα έβαψε με urushi, ένα ιαπωνικό χρώμα στο οποίο οφείλεται και η ανθεκτική μορφή των σερβίτσιων του.

Read More

And More