Βάζα: Ένα διακοσμητικό “φετίχ” που μπορείς να χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους

Ένα βάζο είναι πάντα απαραίτητο στο σπίτι. Για να βάζεις πού και πού τα λουλούδια που αγοράζεις (ή που σου έστειλαν) και να το τοποθετήσεις στο τραπέζι. Οι διακοσμητικές τάσεις όμως έχουν εξελίξει τη χρησιμότητα των βάζων και τα φέρνουν δυναμικά στην πρώτη γραμμή.

Στην αγορά θα βρείτε πραγματικά έργα τέχνης, που φλερτάρουν με το προσωπικό σας γούστο και σας προκαλούν να τα βάλετε σπίτι σας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους -πέραν του αυτονόητου.

Τοποθετήστε τα παντού. Στο τραπεζάκι του σαλονιού, στην τραπεζαρία, στα ράφια, στις γωνίες, στο πάτωμα. Μπορείτε να δημιουργήσετε συνθέσεις. Πολλά διαφορετικά βάζα, συγγενικού ύφους και της ίδιας χρωματικής παλέτας, άλλα γεμάτα, άλλα άδεια δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα εικόνα πάνω σε κάποιο έπιπλο. 

Σημειώστε πως η χρωματική ομοιομορφία φέρνει στο χώρο αρμονία. Αν όμως θέλετε να πειραματιστείτε με αντιφατικά στοιχεία και στιλ, δοκιμάστε το φροντίζοντας πάντα να κρατάτε ένα μέτρο και να αποφύγετε τις υπερβολές.

Όπως είπαμε και στην αρχή, τα βάζα έχουν γίνει ένα ισχυρό διακοσμητικό όπλο και έρχονται δυναμικά για να προσθέσουν στιλ στο χώρο μας. Ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα και πλέον βρίσκουν τη θέση τους σχεδόν σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Στο καθιστικό, στο σαλόνι, ακόμα και στην κρεβατοκάμαρα.

Κομοδίνα, βιβλιοθήκες, ράφια, βοηθητικά τραπεζάκια μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ή περισσότερα βάζα και να προσθέσουν ενδιαφέρον στο χώρο. Μπορείτε να δημιουργήσετε στιλάτες εικόνες “σετάροντάς” τα με κεριά ή με άλλα διακοσμητικά σε ανάλογο ύφος.

Ένας σύγχρονος και πραγματικά κομψός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο βάζο (ή περισσότερα) σε κάποια γωνία του χώρου που θέλετε να εμπλουτίσετε. Εκτός του ότι “γεμίζει” τις γωνίες, τους προσθέτει -χωρίς αμφιβολία στιλ.


Και όπως θα έχετε καταλάβει, τα βάζα πια δεν γεμίζουν απαραίτητα με λουλούδια. Μερικές φορές μάλιστα δεν γεμίζουν καν παίζοντας απλά το ρόλο του διακοσμητικού αφήνοντας την λειτουργικότητά τους στην άκρη. Γεμίστε με λουλούδια (φυσικά!), κλαδιά, πρασινάδες… με ό,τι ταιριάζει στο γούστο σας και στο κέφι σας.

Και φυσικά μην ξεχάσετε να γεμίσετε με Pampas grass, μία από τις πιο ισχυρές τάσεις τελευταία. Αυτό το χνουδωτό και αφράτο διακοσμητικό φυτό έχει αμέτρητες ινσταγκραμικές εμφανίσεις και δίνει πραγματικά ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο χώρο. 


Αγοράστε βάζα λοιπόν και βγάλτε όσα έχετε στο ντουλάπι. Χρησιμοποιήστε τα ως διακοσμητικά και προσθέστε ενδιαφέρον στο σπίτι σας. Συνδυάστε δύο και τρία μαζί, γεμίστε τις επιφάνειες των επίπλων, τοποθετήστε τα στο πάτωμα, στο τραπέζι, στο κομοδίνο. Συνδυάστε διαφορετικά υλικά μεταξύ τους, βάλτε τα κεραμικά δίπλα στα γυάλινα ή τα μεταλλικά. Παίξτε με διαφορετικά μεγέθη, με ό,τι σας κάνει κέφι.

Τα βάζα ήρθαν για να μείνουν… Και προφανώς είναι μια υπέροχη αφορμή ώστε να φέρνουμε στο σπίτι μας πιο συχνά λουλούδια!

Φωτογραφίες: iStock

And More