Τι είναι η συναισθηματική διακόσμηση και τί τα αειφόρα χαρακτηριστικά; Ο artist interior designer, Ευάγγελος Μιχέλης, έχει την απάντηση…

Και να που μπαίνει ένας καινούριος όρος στη ζωή μας. Συναισθηματική διακόσμηση. Τι είναι και πώς συνδυάζεται με τα αειφόρα χαρακτηριστικά; Ο Ευάγγελος Μιχέλης, artist interior designer, επικεφαλής του διακοσμητικού studio v.michelis και κύριος εκπρόσωπος της συναισθηματικής διακόσμησης μας εξηγεί…

Αναρωτιέστε τι είναι η συναισθηματική διακόσμηση; Είναι ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των project, των χώρων, αν θέλετε, που επικεντρώνεται στα συναισθήματα που μας δημιουργούνται μέσα από τη διακόσμηση. Μια εκλεκτική διακοσμητική αντιμετώπιση, όπου δεν προσπαθώ να επιβάλλω την προσωπική μου αισθητική, αλλά “μεταφράζοντας” το στιλ και τις ανάγκες του κάθε πελάτη, δημιουργώ κάτι μοναδικό για αυτούς.

Όσο για τα projects που αναλαμβάνω, πρόκειται για τη διακόσμηση και την ανακαίνιση διαμερισμάτων, πολυτελών κατοικιών (προς ενοικίαση ή για κύρια κατοικία), boutique Hotels, εστιατορίων, yacht, café και bar, αλλά και όποια άλλη πρόταση μου κινήσει το ενδιαφέρον.


-Υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα που συνδυάζουν την αισθητική με το sustainability, ώστε να δημιουργήσουν design;
Η προστασία του περιβάλλοντος και το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των βιομηχανιών αποτελούν θέματα που μας αφορούν όλους.Έτσι, πολλές εταιρείες έχουν ενσωματώσει αυτούς τους προβληματισμούς στις αξίες τους. Μάλιστα, έχουν επενδύσει σημαντικά σε τμήματα έρευνας και τεχνολογίας, που μέσα από πολύχρονη μελέτη δημιουργούν καινοτόμα υλικά, τα οποία προσφέρουν και μια νέα πρόταση στο design. Όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες συλλογές τους.


-Μπορεί η διακόσμηση να παντρέψει την αισθητική με το sustainability, την αειφορία, δηλαδή;
Όσο περισσότερο αυξάνει το ενδιαφέρον και η αγωνία του κοινού για το περιβάλλον, τόσο η αειφορία θα μονοπωλεί τη συζήτηση στη μόδα, την ομορφιά και, φυσικά, στη διακόσμηση. Πλέον, οι τάσεις σχεδόν επιβάλλουν ανακυκλώσιμα υλικά. Κουρτίνες, υφάσματα επίπλωσης, διακοσμητικά αντικείμενα και επικαλύψεις τοίχου από πρώτες ύλες που επαναχρησιμοποιούνται, έπιπλα που αποκτούν μια… δεύτερη ζωή, vintage κομμάτια που μετατρέπονται σε κάτι άλλο. Η πλειοψηφία των έργων που έχω ολοκληρώσει περιλαμβάνουν τέτοιου είδους υλικά.

-Υπάρχουν εταιρείες που έχουν εντάξει στη γκάμα τους τέτοια είδη;
Κορυφαίες και πρωτοπόρες στο είδος τους εταιρείες, όπως οι ELITIS, DESIGNERS GUILD, PIERRE FREY, SAHCO και αρκετές άλλες με τις οποίες έχω συνεργασία και παρακολουθώ κάθε χρόνο τις παρουσιάσεις τους στο Παρίσι, με εμπνέουν ώστε να προτείνω και να δημιουργώ αισθητική εναρμονίζοντας τα καινοτόμα αυτά προϊόντα με τις ανάγκες των πελατών μου. Η χρήση τέτοιων υλικών αποτελεί, άλλωστε, κομμάτι της φιλοσοφίας του διακοσμητικού studio v.michelis.

-Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στον χώρο;
Κάθε χώρος πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Άλλωστε, οι ανάγκες, η αισθητική, η χρήση, αλλά και το budget του κάθε πελάτη διαφέρουν. Δική μου δουλειά είναι να δημιουργήσω ιδιαίτερες προτάσεις συνδυάζοντας τα ανακυκλώσιμα, αειφόρα υλικά, τα αναπαλαιωμένα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα -και όχι μόνο- με τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε πελάτη. Έτσι, το αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο ενδιαφέρον και ξεχωριστό αλλά, κυρίως, με sustainable χαρακτήρα.

 

Evangelos Michelis

www.vmichelis.com

Read More

And More