Wreck collection: Η νέα συλλογή του studio Bentu δίνει νέα “ζωή” σε κεραμικά θραύσματα

Άλλη μία συλλογή επίπλων που δημιουργεί το κινεζικό studio Bentu, με στόχο την ανακύκλωση κεραμικών απορριμάτων και την μείωση των βιομηχανικών αποβλήτων που προκύπτουν από τις τοπικές εργοστασιακές μονάδες εκμετάλλευσης πηλού. Η νέα σειρά προϊόντων ονομάζεται Wreck και η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί προέρχεται από την πόλη Chaozhou, άλλη μία περιοχή της Κίνας που είναι διάσημη για την εκτενή παραγωγή κεραμικών δοχείων. Μάλιστα, μιλάμε μάλλον για την κυριότερη “πηγή” κεραμικών παγκοσμίως, μιας και από εκεί προέρχεται το 70% της διεθνούς παραγωγής. Έτσι, η σχεδιαστική ομάδα του Bentu, πιστή στην environmentally friendly φιλοσοφία του studio, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα θραύσματα που απομένουν από την παραγωγική διαδικασία, έπειτα να τα ανακατέψει με τσιμέντο, να τα περάσει από ειδικά κατασκευασμένα καλούπια και έτσι να καταλήξει στα μοναδικά έπιπλα της νέας συλλογής!

“Το όνομά μας σημαίνει ‘τοπική παραγωγή’. Σημαίνει να ξεκινάμε από τις πρώτες ύλες που βρίσκουμε σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη και η σκόνη μπορεί να είναι σημαντική όσο ένα διαμάντι, όταν διαχειριστεί με επιμέλεια” λέει η ομάδα του Bentu. Η συλλογή αποτελείται από side tables, φωτιστικά και πάγκους, στην επιφάνεια των οποίων είναι απολύτως εμφανή τα κεραμικά στοιχεία που εμπεριέχονται. Στόχος του studio είναι να τονίσει πως η δημιουργία επίπλων από υλικά που θεωρούνται απόβλητα, δίνοντας έτσι αξία σε όσα απορρίπτει η μαζική βιομηχανία.

Στο παρελθόν, το Bentu έχει πειραματιστεί και με άλλα υλικά, όπως το μπετόν, το terrazzo, οι παλιού μεταλλικοί σωλήνες, το χώμα ή ακόμη και η κοπριά. Όπως εξηγούν οι σχεδιαστές: “Πάντα δίνουμε προσοχή σε συνηθισμένα και φαινομενικά άχρηστα υλικά. Για παράδειγμα, το να μετατρέπουμε την βιοδιασπώμενη και οικολογική κοπριά σε οικιακά έπιπλα είναι μια προσπάθεια προστασίας των πηγών ενέργειας που διαθέτουμε, μείωσης της ενέργειας που καταναλώνουμε και ανακύκλωσης υλικών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε νέα ‘πνοή’ ακόμη και σε υλικά όπως η σκόνη από τα οστά ζώων ή από άχυρο”.

Read More

And More