Εσύ μπορείς να μαντέψεις ποιος θα πεθάνει απόψε;

Βραδιά θεάτρου ήταν για μένα η προηγούμενη Πέμπτη και ο δρόμος με οδήγησε με την παρέα μου στη νέα παράσταση των Ρέππα – Παπαθανασίου με την Κάτια Δανδουλάκη. Το «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» είναι σίγουρα ένα από τα πιο έξυπνα έργα που έχω δει τα τελευταία χρόνια και τα είχε όλα: μυστήριο, δράση και χιούμορ.

Ένας σύζυγος εξαφανίζεται, η γυναίκα του τα «χάνει» και το θρίλερ ξεκινά… Ποιος είναι όμως ο Φιλίπ και γιατί τα έβαλαν όλοι με τη δυστυχισμένη σύζυγό του; Όλοι κρύβουν από κάποιο μυστικό, όλοι λένε ψέματα, όλοι γνωρίζουν, εκτός από εσένα.

Όλα διαδραματίζονται σε ένα γαλλικό χωριουδάκι, όταν μια νιόπαντρη γυναίκα (Κάτια Δανδουλάκη) δηλώνει στις τοπικές αρχές πως ο σύζυγός της έχει εξαφανιστεί. Ο επιθεωρητής (Τάσος Χαλκιάς) έχει αναλάβει την υπόθεση, που αν και στην αρχή φαίνεται απλή όλο και περιπλέκεται. Ξαφνικά στο σπίτι εμφανίζεται κάποιος που λέει πως είναι ο εξαφανισμένος σύζυγός της, ο Φιλίπ (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος), αλλά η γυναίκα του δεν τον αναγνωρίζει.
Τα πράγματα μπερδεύονται κι άλλο, καθώς έρχονται νέα πρόσωπα να δώσουν εξηγήσεις, αλλά και να μας βάλουν σε νέες υποψίες. Η «χτυπημένη» από τη μοίρα Ρουμάνα νοσοκόμα (Τζόυς Ευείδη), η σπιτονοικοκυρά (Έλενα Κρίτα) και ο δυσαρεστημένος πελάτης από το Παρίσι (Παντελής Καναράκη) θα σε κάνουν να αλλάξεις πολλές φορές γνώμη για το ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος…

Και όλα αυτά σε μια άκρως χιτσκοκική ατμόσφαιρα (αφού και ο ίδιος ο Χίτσκοκ ήθελε να γυρίσει το έργο σε ταινία πριν πεθάνει, αλλά δεν πρόλαβε), με μουσική που σε καθηλώνει και σε κάνει μέρος του θρίλερ που διαδραματίζεται.
Αξίζει να αναφέρω πως μέσα από το κυνήγι του δολοφόνου -με τα στοιχήματα να πέφτουν βροχή για το ποιος να είναι-, ξεχώρισα το ρόλο του Παντελή Καναράκη που μας έκανε να γελάσουμε πολύ. Κάθε ατάκα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, να βγάζει γέλιο και να αποφορτίζει το κλίμα. “Ο τάφος του Ιμάμη” και το “θα πιω ακόμη ένα ποτηράκι” ήταν φράσεις που συνεχίσαμε να λέμε για πλάκα και στη βόλτα που κάναμε, αφού τελείωσε η παράσταση.

Τέλος, έχω να σου πω ότι το έργο του Ρομπέρτ Τομά, σίγουρα δεν σε αφήνει σε ησυχία και όσο θα νομίζεις πως είσαι κοντά στη λύση, τόσο θα σου ξεγλιστρά. Αν σου αρέσουν μάλιστα τα αστυνομικά έργα, αυτό θα το λατρέψεις!
Εμείς, αλλάξαμε τουλάχιστον πέντε φορές άποψη μες στη βραδιά για το ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος και φύγαμε από εκεί με την υπόσχεση να μην τον αποκαλύψουμε στους φίλους μας…

Εσύ πιστεύεις ότι μπορείς να λύσεις το μυστήριο;

And More