Μυρίζει καλοκαίρι!

Η άνοιξη έχει επίσημα μπει! Ο καιρός δεν σε βοηθάει και πάρα πολύ να το πιστέψεις αλλά αν ρίξεις μια ματιά στο ημερολόγιό σου θα το διαπιστώσεις. Έμειναν τρία μηνάκια μέχρι το καλοκαίρι! Ούτε πολύ ούτε όμως και λίγο.

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ είμαι από αυτούς που ήδη έχω αρχίσει να σκέφτομαι εξορμήσεις στις παραλίες, ουζάκι δίπλα στο κύμα, μοχιτάρες με τις κολλητές και ηλιομάζεμα στο κέντρο της πόλης.

Όλα αυτά είναι η εισαγωγή του καλοκαιριού που σιγά σιγά όσο ο καιρός γίνεται πιο ζεστός δρομολογούνται…

Αναπόφευκτα όμως έρχονται στο μυαλό μου και τα σχέδια για τις ερχόμενες διακοπές αλλά και οι αναμνήσεις περασμένων… μεγαλείων! Πέρυσι, είχα περάσει αξέχαστα στην “πριγκίπισσα των Σποράδων”, την Αλόννησο. Σε εκείνο το ταξίδι είχα δώσει δύο υποσχέσεις. Η πρώτη ήταν να ξαναγυρίσω κάποια στιγμή στο νησί και η δεύτερη να σου μιλήσω για τα φωκάκια!

Αυτά τα πανέμορφα πλασματάκια που τόσο πολύ σε έχουν ανάγκη και που τόσα λίγα ξέρεις για αυτά! Εγώ τα ερωτεύτηκα όταν βρέθηκα στο νησί. Όχι γιατί τα είδα αλλά γιατί τα γνώρισα! Εννοείται ότι ήθελα σαν τρελή να δω ένα φωκάκι -αξίζει να σου αναφέρω ότι παρά το χαϊδευτικό που χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο θηλαστικό φτάνει τα 300 κιλά και τα 3 μέτρα περίπου- αλλά όπως ενημερώθηκα ζουν προστατευμένες στο νησάκι Πιπέρι που αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Στο Πάρκο χρειάζεται ειδική άδεια για να πας. Οι μόνοι που έχουν πρόσβαση είναι οι άνθρωποι που τις φροντίζουν γιατί να ξέρεις δεν είναι και πολύ φιλικές με τους ανθρώπους. Όχι γιατί έχουν επιθετικά ένστικτα αλλά γιατί εμείς είμαστε αυτοί που τους χαλάμε την ησυχία και καταστρέφουμε το περιβάλλον τους. Εκτός από το ότι πολλές φορές μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων ή ξεβράζονται στα ανοιχτά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα, στο παρελθόν τις κυνηγούσαν για να πάρουν το δέρμα τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μουσείο που υπάρχει στο λιμάνι, στο Πατητήρι μπορείς να βρεις εκθέματα από τσαρούχια που φτιάχτηκαν από φώκιες.

/

Οι Μονάχους Μονάχους είναι περίπου 500 σε ολόκληρο τον κόσμο και το μεγαλύτερο ποσοστό από το συγκεκριμένο είδος, όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, ζει στην χώρα μας. Μία επίσκεψη στο κέντρο ενημέρωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης MOm ήταν αρκετή για να μάθω ότι χρειάζεται να ξέρω. Το σημαντικότερο είναι ότι τα φωκάκια κινδυνεύουν και το πρώτο βήμα για να τα βοηθήσεις είναι να ενημερωθείς και να ενισχύσεις το έργο αυτών που έχουν ταχθεί στην προστασία τους.

Η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας ή αλλιώς Mom κλείνει φέτος 25 χρόνια! Είναι πολύ απλό να μάθεις το πολύτιμο έργο της μπαίνοντας απλά στην επίσημη σελίδα της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις κι εσύ, από το να υιοθετήσεις ένα από αυτά τα πλασματάκια ή απλά να αγοράσεις ένα μπλουζάκι με την μουρίτσα τους!

Φυσικά εγώ φρόντισα και απέκτησα ένα τέλειο σε γαλάζιο χρώμα και πέρυσι το φόραγα συνέχεια και αυτό σκοπεύω να κάνω και φέτος. Εντάξει, όχι συνέχεια. Είμαι σίγουρη πως θα τα αγαπήσεις πάντως αυτά τα πλασματάκια!

Εγώ είχα την χαρά να δω εκπροσώπους της οικογένειας πολλούς μήνες μετά τις διακοπές μου, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Την Μάρα και την Σάρα. Μαμά και κόρη! Μπορείς να φανταστείς ότι έπεσα θύμα… ενθουσιασμού! Παράφορου! Και ξέρεις τι θυμήθηκα; Τον Andre!

Ο φιλαράκος της Τόνι ή κατά κόσμον Tina Majorino ήταν ένα θαλάσσιο λιοντάρι. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία! Αγαπημένη οικογενειακή ταινία που ευτυχώς η ιδιωτική τηλεόραση είχε προβάλει άπειρες φορές. Η γλυκιά πρωταγωνίστρια βέβαια έχει πλέον μεγαλώσει αλλά στο μυαλό μου θα την θυμάμαι πάντα ως το μικρό κοριτσάκι που ήταν κολλητή με τον Andre.

Ξέρεις κάτι; Θα μπορούσα να σου μιλάω άπειρες ώρες! Υπάρχουν άπειρα πράγματα που βρίσκω ενδιαφέροντα για αυτά τα πλάσματα. Εκατομμύρια βιντεάκια που μπορώ να σου δείξω. Χιλιάδες φωτογραφίες. Δεκάδες ιστορίες που θα σε συγκινήσουν ή θα σε κάνουν να γελάσεις. Χωρίς να θεωρώ, και πάλι, ότι είναι αρκετά…

Θα σου τονίσω μόνο το πόσο σημαντικό είναι ο οικολογικός παράδεισος που επιλέγουν οι φώκιες να ζήσουν, να παραμείνει παράδεισος για αυτές!

P.S. Ψάξε στο You Tube το τραγούδι Kokomo από τους The Beach Boys και ξεμυαλίσου! Έρχεται καλοκαίρι…

Read More