1968: Οι συντελεστές της ταινίας γευμάτισαν στο στέκι της ΑΕΚ [pics]

Η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη με τίτλο “1968” δεν είναι ένα ακόμη αθλητικό ντοκιμαντέρ. Ο γνωστός σκηνοθέτης εμπνέεται από από τον επικό αγώνα ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας του 1968. 50 χρόνια μετά, ο δημιουργός της «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά», επιστρατεύει ένα πλούσιο και ταλαντούχο καστ για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Έναν πραγματικό αθλητικό άθλο που έγραψε ιστορία, ένωσε ολόκληρη την Ελλάδα σε μια νύχτα και απέδειξε περίτρανα τη δύναμη της ελληνικής ψυχής ενάντια σε κάθε αντίπαλο, όσο ισχυρός κι αν είναι.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Γιώργος Μητσικώστας, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Στέλιος Μάινας, ο Γιάννης Βούρος, και πολλοί ακόμα αγαπημένοι ηθοποιοί, ενσαρκώνουν καθημερινές ιστορίες σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη.

Μια χρονιά, το 1968, όταν η αναπάντεχη νίκη μιας ομάδας με ψυχή ανακήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού την Ελλάδα Κυπελλούχο Ευρώπης. Λίγα 24ωρα πριν από την αποψινή avant premiere της ταινίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Παλλάς, οι συντελεστές της μας έδωσαν ραντεβού στον Λουκιδέλη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένα παλιό κουτούκι γνωστό επειδή είναι το στέκι της ΑΕΚ, καθώς και πολλών ανθρώπων του παλιού κινηματογράφου.

Σε αυτή τη ζεστή ατμόσφαιρα, ο Τάσος Μπουλμέτης αλλά και οι ηθοποιοί που βρέθηκαν στη συνάντηση μας μετέφεραν τις δικές τους σκέψεις και τα δικά τους συναισθήματα από όσα έζησαν στην προετοιμασία της ταινίας αλλά και τον ιδιαίτερο δεσμό που έχει ο καθένας με την συγκεκριμένη ομάδα.

Το 1968 είναι μία ταινία μυθοπλασίας με μαρτυρίες από το βράδυ της 4ης Απριλίου του 1968, τη βραδιά που για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ένας σύλλογος κατακτά ένα διεθνές τρόπαιο.

Ο Τάσος Μπουλμέτης, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και δηλωμένος οπαδός της ΑΕΚ, τονίζει ότι η ταινία αναφέρεται περισσότερο στον άθλο της ελληνικής ψυχής και όχι αποκλειστικά σε ένα κατόρθωμα μιας συγκεκριμένης ομάδας.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Πριν δύο χρόνια περίπου, ο δημιουργός δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της AEK BC, κύριο Μάκη Αγγελόπουλο. Με αφορμή τα 50 χρόνια από τη βραδιά κατάκτησης του κυπέλλου που κλείνει η ΑΕΚ το 2018, έγινε πρόταση στον Τάσο Μπουλμέτη να γράψει και να σκηνοθετήσει μία ταινία επετειακή. Έτσι, ξεκίνησε μία καταγραφή υλικού, περίπου 25 ώρες αρχείου με συνεντεύξεις από παράγοντες και παλαίμαχους αθλητές της ΑΕΚ.

Από τις συνεντεύξεις αυτές προέκυψε ένα σενάριο μυθοπλασίας με ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που καταγράφουν τα ήθη της εποχής.

Χάρη στην πένα του Μπουλμέτη, η ταινία έχει έντονα κωμικά αλλά και δραματικά στοιχεία. Διαθέτει σκηνές με χιούμορ αλλά και συγκίνηση.

4 από τους ηθοποιούς της ταινίας -στη συνέχεια μπήεκ στην παρέα μας και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης- μίλησαν για το πόσο συγκινητική είναι η εικόνα που μας μεταφέρει μέσα από τις ιστορίε ςπου αφηγείται.

Ο Γιάννης Βούρος, που υποδύεται έναν παράγοντα της ΑΕΚ και υπήρξε ο ίδιος ποδοσφαιριστής στην ομάδα στη νεανική του ηλικία. Συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Τάσο Μπουλμέτη και δηλώνει ενθουσιασμένος.

Η Βασιλική Τρουφάκου που εμφανίζεται στην ταινία ως μία ερωτευμένη κοπέλα που καρδιοχτυπά για τον αγώνα, αλλά περισσότερο για τον επικείμενο γάμο με τον άντρα που αγαπά.

Έναν ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟΠΟ της εποχής υποδύεται ο Γιώργος Μητσικώστας στην ταινία. Μάλιστα είναι η πρώτη του κινηματογραφική συμμετοχή.

Ο Ορφέας Αυγουστίδης υποδύεται έναν νεαρό που παρά την αγάπη του για την ΑΕΚ προσωπικοί λόγοι τον κάνουν να εύχεται να χάσει η ομάδα στον αγώνα.

Στη μουσική της ταινίας, η Ευανθία Ρεμπούτσικα συνθέτει, το σάουντρακ του «1968». Με 17 μουσικές συνθέσεις, το λαϊκό στοιχείο διαδέχεται τον συμφωνικό ήχο, τα χασάπικο και το ζεϊμπέκικο πλέκονται μοναδικά με τις χαρακτηριστικές, μελωδικές συνθέσεις της Ρεμπούτσικα – και διαφορετικά είδη μουσικής αφηγούνται μελωδικά, δημιουργώντας συγκίνηση, αισιοδοξία και ανάταση.

Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά («σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ). Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας.

Το “1986” κυκλοφορεί επίσημα από τις 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους, από τη Feelgood.

Σύνοψη:

4 Απριλίου 1968. Το φωταγωγημένο Καλλιμάρμαρο βουίζει με χιλιάδες κόσμο και η περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου αναμεταδίδεται μέσα από εκατομμύρια τρανζιστοράκια. Ο αγώνας ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας αρχίζει. Μία ερωτευμένη κοπέλα κάνει πρόβα νυφικού μπροστά στον καθρέφτη της, ενώ ο μελλοντικός γαμπρός βρίσκεται σε απόγνωση κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σκοράρει. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων θυμάται την πατρίδα που άφησε πίσω. Ένας νεαρός κομμουνιστής κρατούμενος πανηγυρίζει με κάθε πόντο και ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ γίνεται εξομολογητήριο παλιών και πρόσφατων τραυμάτων. Χρόνια πριν από αυτή τη βραδιά, τρεις Πολίτες αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα αθλητικό σωματείο για να πουν την ιστορία τους. Μέχρι το τέλος της βραδιάς, η ιστορία της Ελλάδας θα αλλάξει για πάντα. Μέχρι το τέλος του 1968, η ιστορία του κόσμου θα αλλάξει για πάντα.

Συντελεστές

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μούκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδαμής

Παραγωγή: AEK BC & Mάκης Αγγελόπουλος

Σε συμπαραγωγή με την: Όνιον Φιλμς E.E.

Εκτέλεση Παραγωγής: Viewmaster Films

 

Φωτογραφίες για το TLIFE: Πέτρος Χόντος

 

Read More

And More