90 χρόνια το Φράγμα Μαραθώνα δίνει “ζωή” στην Αθήνα – Επετειακή έκθεση

Ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν, με μεγάλη ιστορική σημασία, έρχεται να μας υπενθυμίσει την αξία που προσέθεσε στην Αθήνα το εμβληματικό έργο του Φράγματος του Μαραθώνα. Η ΕΥΔΑΠ γιορτάζει τα 90 χρόνια από την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα, διοργανώνοντας μια μεγάλη έκθεση με τεκμήρια από το ιστορικό της αρχείο και προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πλούσιο αδημοσίευτο υλικό.

Όσοι επισκεφτούν την έκθεση, θα μπορέσουν να ζήσουν όλα τα στάδια που πέρασε η Αθήνα μέχρι να αποκτήσει νερό ψηλής ποιότητας, μέσα από μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες, επίσημα έγγραφα, αλλά και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα. Η ΕΥΔΑΠ, μέσα από την έκθεση αυτή, για πρώτη φορά εκθέτει τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο, παρουσιάζοντας στο κοινό αδημοσίευτο υλικό.

Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα, σε 3D/VR animation βίντεο, καθώς και την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, που είχε τραβηχτεί εκείνη την εποχή με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, από το εργοτάξιο του Μαραθώνα, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε πρότυπο για τα μετέπειτα έργα του Μεσοπολέμου.

Άποψη από το χώρο της επετειακής έκθεσης

Η έκθεση περιλαμβάνει:
• Φωτογραφικό υλικό (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση).
• Αρχιτεκτονικά Σχέδια και Χάρτες (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση).
• Έγγραφα τεκμήρια (Συμβάσεις, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα, βιβλία).
• Αντικείμενα, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του Φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920.
• Τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα.
• Κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα. Τα πλάνα είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχητικά.

Πώς έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν από το φράγμα του Μαραθώνα;“, “Πώς αξιοποιήθηκαν η επιστήμη και η τεχνολογία στον τομέα της υγιεινής;“, “Πώς βίωσαν οι κάτοικοι την εποχή του Μεσοπολέμου;” είναι ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν στην έκθεση «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ».

Η Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση» για την ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020. Την έκθεση επιμελείται η Ερατώ Κουτσουδάκη, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ώρες και ημέρες λειτουργίας Έκθεσης:

Δευτέρα Κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30

Παρασκευή 9:00-20:00

Σάββατο 11:00-16:00

Κυριακή 10:00-18:00

Η ΕΥΔΑΠ στα social media:
Facebook https://www.facebook.com/eydapgr
Twitter https://twitter.com/eydapgr
Instagram https://www.instagram.com/eydapgr/
Youtube http://www.youtube.com/channel/UCCTm1UBUuiZpOOWcfbGgzQg
Linkedin https://www.linkedin.com/company/eydap

Ενημερωθείτε για όλες τις δραστηριότητες της ΕΥΔΑΠ στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας ΕΔΩ