Αδύναμα μαλλιά: Που οφείλονται και τι μπορείτε να κάνετε για να τα δυναμώσετε

Τα μαλλιά μπορεί να αποδυναμωθούν για πολλούς λόγους, αλλά ευτυχώς με τα κατάλληλα μέτρα μπορείτε να προστατευθείτε από το καθημερινό σπάσιμο και την τριχόπτωση.

Τα αδύναμα μαλλιά μπορεί να είναι άτονα ή θαμπά, να έχουν λεπτύνει πολύ, να σπάνε ή να πέφτουν. Μπορεί ακόμα να είναι επιρρεπή στην ψαλίδα, στην υπερβολική ξηρότητα ή αντίθετα στην ακραία λιπαρότητα. Όπως κι αν εκδηλωθούν, τα αδύναμα μαλλιά είναι ορατά σε όλους και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την αυτοεικόνα του ατόμου.

Πού οφείλεται, όμως, η εξασθένησή τους; Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές και διαφορετικές και κυμαίνονται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα μαλλιά μας έως την κληρονομικότητα.

Στην πραγματικότητα, τα αίτιά τους συχνά είναι γενετικά ή ορμονικά. Οι ραγδαίες ορμονικές διακυμάνσεις ορισμένων περιόδων της ζωής (π.χ. της κλιμακτηρίου ή του τοκετού) μπορεί εύκολα να αποδυναμώσουν τα μαλλιά. Την ίδια συνέπεια μπορεί να έχει:

  • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά)
  • Ορισμένες ασθένειες (π.χ. υποθυρεοειδισμός, διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως η νευρογενής ανορεξία)
  • Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο (π.χ. χημειοθεραπεία).

Άλλα πιθανά αίτια για τα αδύναμα μαλλιά είναι το στρες, η κακή διατροφή, η μυκητίαση στο δέρμα του κρανίου και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

  • Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου
  • Η έκθεση στο χλωριωμένο νερό της πισίνας ή στο θαλασσινό νερό
  • Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Η έκθεση των μαλλιών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. συχνό πιστολάκι ή ισιωτική μαλλιών)
  • Η έκθεση των μαλλιών στον ξηρό αέρα των χώρων που κλιματίζονται ή/και έχουν κεντρική θέρμανση.

Φυσιολογική vs παθολογική απώλεια

Οι ειδικοί λένε ότι είναι φυσιολογικό να χάνουμε 100-150 τρίχες την ημέρα. Επειδή, ο μέσος άνθρωπος διαθέτει περίπου 100.000 τρίχες στο δέρμα του κρανίου του, η απώλεια αυτή δεν είναι σημαντική. Ούτως ή άλλως, υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε φορά που χάνουμε μία τρίχα, αναπτύσσεται μία νέα στη θέση της. Αυτό όμως συμβαίνει μέχρι τη μέση ηλικία. Ύστερα, η εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών αρχίζει να επιβραδύνεται και τα μαλλιά μπορεί να αραιώσουν.
Αυτό όμως είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Το αφύσικο είναι να σπάνε και να αραιώνουν τα μαλλιά επειδή είναι αδύναμα. Όταν συμβαίνει αυτό, αφορά μεγάλα τμήματα του τριχωτού και όχι μερικές μόνο τρίχες, ενώ η απώλεια δεν αφορά μόνο ολόκληρες τρίχες αλλά και τμήματά τους.

Διαβάστε περισσότερα στο iatropedia.gr

Read More

And More