Σου μοιάζει το φαγητό του αεροπλάνου άνοστο; Μάθε γιατί!

Ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνο και πάντα έχεις παράπονο για το φαγητό; Αναρωτιέσαι γιατί αυτά που σου σερβίρουν είναι άνοστα και πιστεύεις ότι ο “σεφ’ δεν είναι στα κέφια του… Μάλλον η εξήγηση που ψάχνεις βρέθηκε και έρχεται να σου ανατρέψει τα δεδομένα.

Όπως δείχνει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα η ανεξήγητη έλλειψη νοστιμιάς από τα φαγητά οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την αίσθηση της γεύσης τους, όταν ακούνε συνεχώς το διάχυτο θόρυβο που υπάρχει μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και των εργαστηρίων της εταιρίας Unilever που παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό για θέματα διατροφής “Food Quality and Preferences” (Ποιότητα Τροφής και Προτιμήσεις), σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές εφημερίδες ανακάλυψαν ότι ο λεγόμενος “λευκός θόρυβος” στο υπόβαθρο μέσα σε ένα αεροσκάφος συνίσταται από τυχαίους ήχους σε διαφορετικές συχνότητες, π.χ. από τους κινητήρες του αεροπλάνου. Ο ήχος αυτός έχει μια απρόσμενη επίδραση, καθώς μειώνει την ικανότητα του ανθρώπου να γεύεται ιδιαίτερα το αλάτι και τη ζάχαρη, με συνέπεια τα φαγητά που σερβίρουν οι αεροσυνοδοί, να φαίνονται -ανάλογα με τον κάθε επιβάτη- ανάλατα ή άγλυκα.

Αυτό φαίνεται πως εξηγεί και τη συνήθεια των αεροπορικών εταιρειών να προσθέτουν περισσότερο αλάτι, ζάχαρη ή σάλτσες στα φαγητά τους, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς επιβάτες. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι αισθήσεις αλληλεξαρτώνται με περίεργους τρόπους, με συνέπεια ο ήχος να παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της γεύσης. Μάλιστα οι βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι, πέρα από την αλλοίωση της γεύσης του αλμυρού και του γλυκού, ορισμένοι ήχοι επηρεάζουν την αντίληψή μας για το πόσο τραγανιστή είναι μια τροφή, πράγμα που υποσυνείδητα επηρεάζει τη γνώμη μας για το πόσο φρέσκια αλλά και εύγεστη είναι. Όσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος ή η μουσική, τόσο από τη μια χάνεται η γεύση του αλμυρού και του γλυκού και τόσο, από την άλλη, αυξάνεται η αίσθηση του τραγανιστού.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες έκαναν διάφορα πειράματα βάζοντας εθελοντές με κλειστά μάτια να τρώνε διάφορα φαγητά, ακούγοντας παράλληλα από ακουστικά ποικίλους θορύβους (ή κανένα θόρυβο) και ζητώντας τους στη συνέχεια να βαθμολογήσουν τη γεύση της τροφής. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι όταν οι άνθρωποι ακούνε ευχάριστους ήχους, αντιλαμβάνονται ως πιο γευστικό το φαγητό τους, πράγμα που εξηγεί γιατί τόσα εστιατόρια έχουν μια απαλή μουσική στο υπόβαθρο. Όπως επίσης αυτό εξηγεί γιατί η NASA αναγκάζεται να ταϊζει με φαγητά που έχουν πολύ έντονη γεύση τα πληρώματα των αστροναυτών της, όταν ταξιδεύουν στο διάστημα με τα πολύ θορυβώδη σκάφη τους.

Read More

And More