ΑΦΜ σε νεογνά και ανήλικους προωθεί η κυβέρνηση!

Με τη δήλωση του παιδιού στο ληξιαρχείο θα κινείται άμεσα και η διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ. Το σχέδιο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του συνόλου των πολιτών προβλέπει σύνδεση ΑΦΜ με ΑΜΚΑ. Στόχος να υπάρξει πλήρης εικόνα για το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογουμένου. Προσπάθειες για να μπει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο μέσα στο 2020

Χορήγηση ΑΦΜ από το μαιευτήριο, έκτακτη διαδικασία απονομής αριθμού φορολογικού μητρώου σε όλους τους ανηλίκους μέσω των φορολογικών δηλώσεων της επόμενης χρονιάς και σύνδεση των ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ αλλά και τους αριθμούς των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτοποίηση του συνόλου των πολιτών της χώρας.

Οι συζητήσεις στις οποίες εμπλέκονται τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Εργασίας αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς ο στόχος είναι το σχέδιο να μπει σε πλήρη εφαρμογή μέσα στο 2020.

Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πολιτών εκτιμάται ότι αποτελεί το «κλειδί» για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς θα ανοίξει ο δρόμος για τη μετατροπή σε ηλεκτρονικές πολλών διαδικασιών που σήμερα γίνονται με επίσκεψη σε μία ή περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, η ηλεκτρονική ταυτοποίηση εκτιμάται ότι αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα προκειμένου να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο ο ελεγκτικός μηχανισμός του Δημοσίου. Μεταξύ των στόχων είναι, για παράδειγμα, η «ενοποίηση» του αρχείου με τους οφειλέτες του Δημοσίου το οποίο τηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με το αντίστοιχο των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία πού τηρεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι το φιλόδοξο σχέδιο απονομής ΑΦΜ σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της χώρας να γίνει χωρίς να υποστούν ταλαιπωρία.

Το πρώτο βήμα θα είναι να θεσπιστεί η διαδικασία απόδοσης του ΑΦΜ στα μαιευτήρια. Εκεί, οι γονείς έρχονται ούτως ή άλλως σε επαφή με το ελληνικό Δημόσιο, καθώς οφείλουν εντός 10 ημερολογιακών ημερών από τη γέννηση του παιδιού να προσκομίσουν (στις περισσότερες περιπτώσεις) αντίγραφα ταυτοτήτων, πρόσφατη ληξιαρχική πράξη γάμου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης προκειμένου να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού. Στη συνέχεια εκδίδεται από το ληξιαρχείο ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεογνού προκειμένου οι γονείς να ζητήσουν (συνήθως μέσω ΚΕΠ) και την έκδοση του ΑΜΚΑ.

Πηγή: newsit

 

 

 

Read More

And More