Αλέκος Φασιανός: Σε κλίμα συγκίνησης το «τελευταίο αντίο» στον σπουδαίο ζωγράφο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κοιμητήριο Παπάγου η κηδεία του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού. Ο διακεκριμένος ζωγράφος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Κυριακή 16 Ιανουαρίου σε ηλικία 86 ετών. 

Ο Αλέκος Φασιανός, ο εμβληματικός αυτός ζωγράφος που σφράγισε με το έργο του την μια ολόκληρη εποχή, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια αρκετά προβλήματα υγείας τα όποια όπως αποδείχθηκε δεν κατάφερα να ξεπεράσει και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι τους έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο αφού τα όσα πρόσφερε ο Αλέκος Φασιανός στον Πολιτισμό με το έργο του αλλά και με τη στάση ζωής του ήταν πολλά. 

Σύζυγος Αλέκου Σοφιανού

 

Κυριάκος Μητσοτάκης – Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη

 

Βικτώρια Φασιανού

 

Μαρίζα Φασιανού

Σύζυγος Αλέκου Φασιανού

 

Αλέξανδρος Κασσανδρινός

 

Λίνα Μενδώνη

 

Γιώργος Καρτάλος

 

Προκόπης Παυλόπουλος

 

Μαρίζα Φασιανου, Βικτώρια Φασιανού

 

Μαρίζα Φασιανού, Βικτώρια Φαισανού

 

Το έργο του Αλέκου Φασιανού

Το χαρακτηριστικό ύφος του Φασιανού διαμορφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με τα θέματα που χαρακτήριζαν το έργο του να είναι τα εξής τρία βασικά: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον. Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού και η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες και τη χαρακτική επηρέασαν και το ζωγραφικό του έργο. Στις πρώτες συνθέσεις του κυριαρχούσε η μορφή του αξιωματικού με τα φουσκωτά, κόκκινα μάγουλα, τα φανταχτερά σιρίτια στη στολή και το γελοιογραφικά υποβλητικό ύφος. Σταδιακά οι μορφές του άρχισαν να κινούνται και απέκτησαν τη δική τους ζωή. Έγιναν ζεύγη που γέμιζαν το χώρο μόλις άγγιζαν η μία την άλλη, μένοντας ωστόσο ενωμένες σχεδιαστικά σε μία μάζα.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Read More

And More