Η σχέση της Άννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα δύσκολα χωρά σε μία μόνο λέξη ή φράση. Υπήρξαν ζευγάρι, παντρεύτηκαν, απέκτησαν μαζί την κόρη τους, Σοφία, χώρισαν, συγκρούστηκαν, απομακρύνθηκαν, ξαναβρέθηκαν και, πάνω απ’ όλα, δημιούργησαν μαζί ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής μουσικής ιστορίας.
Μια σχέση που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια και πέρασε από πολλές διαφορετικές φάσεις, χωρίς όμως να κοπεί ποτέ πραγματικά ο δεσμός ανάμεσά τους. Ακόμη και όταν ο έρωτας έδωσε τη θέση του σε άλλες σχέσεις και άλλες ζωές, η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας παρέμειναν ο ένας σημείο αναφοράς για τον άλλον. Και ίσως γι’ αυτό να μας είναι τόσο δύσκολο σήμερα να πιστέψουμε πως αυτή οι δυο άνθρωποι έχουν φτάσει σήμερα στο σημείο να ανταλλάσσουν δημόσιες επιστολές εξαπολύοντας πυρά ο ένας προς τον άλλον, και να βρίσκονται ένα βήμα πριν τις δικαστικές αίθουσες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και ίσως ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς αυτή τη σχέση είναι μέσα από τα δικά τους λόγια. Μέσα στα χρόνια, οι δυο τους έχουν μιλήσει πολλές φορές δημόσια ο ένας για τον άλλον, άλλοτε με τρυφερότητα, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε χωρίς να κρύβουν τις δύσκολες στιγμές και τις μεγάλες συγκρούσεις που πέρασαν.
Ο κεραυνοβόλος έρωτας του Νίκου Καρβέλα
Ο Νίκος Καρβέλας έχει παραδεχτεί ότι από τη δική του πλευρά ο έρωτας ήταν σχεδόν ακαριαίος. Για την Άννα Βίσση, ωστόσο, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν με τον ίδιο τρόπο.
«Την ερωτεύτηκα αμέσως μόλις την είδα. Ήταν ντροπαλή, εγώ καθόλου. Δε με γούσταρε καθόλου. Δεν της άρεσα. Της είχα πει ότι δε θα γίνουμε ποτέ φίλοι…Της είχα πει ότι ο Καρβέλας δε γίνεται ποτέ φίλος με μια γυναίκα» είχε πει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χρόνια αργότερα, θα περιέγραφε ακόμη πιο έντονα εκείνα τα πρώτα συναισθήματα που του προκάλεσε η γνωριμία τους.
«Τη συγκίνηση την ένιωσα πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 50 λεπτά της γνωριμίας μας, με το που μπήκες στο σπίτι… Σε ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα και θανατηφόρα».
Η Άννα Βίσση για τον άνδρα που αρχικά… δεν ήθελε
Η Άννα Βίσση, έχει περιγράψει με τον δικό της χαρακτηριστικό τρόπο τα πρώτα χρόνια της σχέσης τους, αλλά και όσα ήταν εκείνα που σταδιακά την έκαναν να γοητευτεί από την προσωπικότητα του Νίκου Καρβέλα.
«Την πρώτη δεκαετία της σχέσης μου με τον Νίκο Καρβέλα, δεν τον ήθελα καθόλου. Ήταν λίγο επιθετικός… Άρχισα να ενδιαφέρομαι. Μου άρεσε. Άργησα πολύ να επιτεθώ, και όταν επιτέθηκα, εκείνος αμύνθηκε. Μου έλεγε όλες τις βρωμιές που έκανε…
Το 83 παντρευτήκαμε. Ήμουν τριών μηνών έγκυος κι εγώ τότε ξεδίπλωνα μια καριέρα, δεν είχα φτάσει να κάνω τίποτα σπουδαίο αλλά ήμουν σε μια καλή φάση, κέρδιζα λεφτά. Τραγούδια του, επιτυχία είπα από το 84 και μετά που άρχισε να μου γράφει αποκλειστικά, γιατί ήμασταν ανδρόγυνο και ψάχναμε τη μουσική, τη ζωή, την καριέρα.
Ο Νίκος ήταν λίγο τρομακτικός, αλλά ελκυστικός. Ο πιο διαφορετικός γκόμενος που είχα στη ζωή μου. Το πιο διαφορετικό μυαλό, εκκεντρικός, ψαγμένος, φιλοσοφημένος αλλά και “βρωμιάρης”…»
«Γουρουνίτσα μου, κάνω μεγάλα γράμματα δημοτικού για να μπορείς να διαβάζεις χωρίς γυαλιά. Χθες το βράδυ έκανες τα μάτια μου να δακρύσουν, τα αφτιά μου να δονηθούν εξαίσια, σήμερα το πρωί τη γλώσσα μου να ριγήσει και τη μύτη μου να αγαλιάσει. Πάντα η αφή συνεχίζει να μας χωρίζει, γαμώτο» της είχε γράψει σε ένα γράμμα ο Νίκος Καρβέλας, το οποίο της έδωσε εκείνη τη μέρα η Αννίτα Πάνια, με την Άννα Βίσση να μην καταφέρνει να κρύψει τη συγκίνησή της.
Ο δύσκολος χωρισμός και οι «Δαίμονες»
Η σχέση τους, βέβαια, δεν υπήρξε ποτέ ανέφελη. Ο Νίκος Καρβέλας έχει μιλήσει ανοιχτά για μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της κοινής τους ζωής, την εποχή των «Δαιμόνων», όταν η προσωπική τους σχέση έφτασε στο τέλος της.
«Πάνω στο ξεκίνημα των “Δαιμόνων” χωρίσαμε. Είναι ο δαιμονισμός πλέον ολικής αλέσεως. Τρελός εγώ, αλλά για δέσιμο σε φάση καταθλιπτική, μανιακή, υστερική, εκτός τόπου και χρόνου.
Ήταν να παίξω εγώ. Ξεκινάμε την πρώτη πρόβα, και αφού τελειώνουμε τη σκηνή πέφτω σε τέτοια κατάθλιψη, του νοσοκομείου. Κρίση καταθλιπτική. Επικίνδυνη. Της είπα ότι δε θέλω ούτε να το ξανασκεφτώ…Ήμουν για λύπηση, με είδε η Άννα και μου είπε να μη το ξανακάνω, γιατί ήμουν για αυτοκτονία…
Τελικά μείναμε άφραγκοι, χωρίσαμε, μαλώσαμε, δεν ήθελα να τη βλέπω. Σκοτωθήκαμε. Χωρίζουμε, τελειώνουν οι δεύτεροι “Δαίμονες”, κι εγώ σε μια κρίση αυτογνωσίας πια, είπα ότι δε θέλω πλέον την Ελλάδα».
Ο χωρισμός τους μπορεί να ήταν επεισοδιακός, όμως δεν κατάφερε να διαγράψει όλα όσα είχαν ήδη δημιουργήσει. Οι ζωές τους συνέχισαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά η μουσική εξακολουθούσε να λειτουργεί ως το νήμα που τους ένωνε.
«Δεν υπάρχει Καρβέλας χωρίς Βίσση και Βίσση χωρίς Καρβέλα»
Ίσως καμία άλλη φράση του Νίκου Καρβέλα να μην περιγράφει τόσο καθαρά τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβανόταν για χρόνια τη δημιουργική σχέση τους.
«Δεν υπάρχει Καρβέλας χωρίς Βίσση και Βίσση χωρίς Καρβέλα, γιατί καμία Ελληνίδα τραγουδίστρια – δεν είναι μόνο τραγουδίστρια – δε μπορεί να κάνει αυτό που κάνει η Άννα. Γι’ αυτό άλλωστε δεν την άλλαξα και ποτέ, δεν πήγα να αναζητήσω κάποια άλλη τραγουδίστρια…Ήταν πάντα ο άνθρωπός μου…» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.
«Ο Νίκος είναι η καριέρα μου»
Αντίστοιχα, η Άννα Βίσση δεν υποβάθμισε ποτέ δημόσια τον καθοριστικό ρόλο του Νίκου Καρβέλα στην πορεία της. Μιλώντας για εκείνον, έχει αναφερθεί τόσο στον χαρακτήρα του όσο και στον τρόπο ζωής που επέλεξε όσο περνούσαν τα χρόνια.
«Με τα χρόνια και ωριμάζοντας έχει γίνει πιο απόλυτος. Πάντα ήταν αντικοινωνικός, όχι γιατί είναι κακός άνθρωπος, το αντίθετο. Πάντα δε μπορούσε τη μετριότητα, τους ψεύτικους ανθρώπους, τους ξερόλες, είναι πολλά, και έχει γίνει ακόμα περισσότερο. Τώρα έχει αποσυρθεί από όλα αυτά τα κοινωνικά, που έτσι κι αλλιώς δεν του άρεσαν και ζει στην Καλαμάτα σε ένα σπίτι πάνω στη θάλασσα και γράφει δικά του πράγματα και τον ενοχλώ εγώ συνεχώς…Ο Νίκος είναι η καριέρα μου…»
Το γράμμα της Άννας Βίσση στον Καρβέλα στο Καλλιμάρμαρο
Και η Άννα Βίσση, όμως, επέλεξε κάποτε να απευθυνθεί δημόσια στον Νίκο Καρβέλα μέσα από ένα γράμμα. Σε μία από τις μεγάλες συναυλίες της στο Καλλιμάρμαρο, η τραγουδίστρια μίλησε για τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από τα τραγούδια που ερμήνευε επί ώρες μπροστά στο κοινό της.
«Όλη μου η ζωή ήταν και θα είναι η καρμική μου σχέση με τη μουσική. Εδώ και τρεις ώρες, ερμηνεύω τραγούδια που έγραψε εκείνος που είχα την τύχη να γνωρίσω το 1973..Η ζωή μας από τότε κοινή, στα πάντα. Ιδέες, σκέψεις, σχέδια, οράματα, απογοητεύσεις και χαρές ή ακόμα και λάθη που οδηγούσαν στα σωστά πράγματα κοιτώντας μπροστά… εκείνος έγραφε και εγώ ερμήνευα. Μαζί ονειρευόμασταν και συνεχίζουμε ακόμα», είχε γράψει τότε μεταξύ άλλων η Άννα Βίσση για τον Νίκο Καρβέλα.
Από τον κεραυνοβόλο έρωτα και τον γάμο μέχρι τον δύσκολο χωρισμό, τις συγκρούσεις και τις διαφορετικές ζωές που ακολούθησαν, η ιστορία της Άννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα δεν ακολούθησε ποτέ μια συμβατική διαδρομή.
Περισσότερο από μισό αιώνα μετά την πρώτη τους γνωριμία, όσα έχουν πει δημόσια ο ένας για τον άλλον αποτυπώνουν μια σχέση που άλλαξε πολλές μορφές, χωρίς όμως να χάσει ποτέ την έντασή της. Ένας έρωτας που έγινε οικογένεια, μια οικογένεια που επέζησε του χωρισμού και μια δημιουργική σχέση που έγραψε τη δική της ιστορία στην ελληνική μουσική, αλλά σήμερα φαίνεται να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί που είναι έτοιμο να σπάσει με τις δυο πλευρές να είναι διατεθειμένες να φτάσουν στα άκρα.
Η τελευταία αυτή ρήξη ήρθε με αφορμή τη μεγάλη συναυλία της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ και τις διαφορετικές απόψεις τους γύρω από την καλλιτεχνική κατεύθυνση των εμφανίσεών της. Ο Νίκος Καρβέλας εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του, με την Άννα Βίσση να απαντά με δική της ανακοίνωση και να κάνει λόγο για παράλογες οικονομικές απαιτήσεις από την πλευρά του αλλά και για απειλές. Έτσι, μια σχέση ζωής που για δεκαετίες επιβίωσε από χωρισμούς και διαφωνίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ