Απεργία 2 Οκτωβρίου: Όλα όσα έγιναν στις πορείες ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία του ΠΑΜΕ για την απεργία. Πορεία έκαναν και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Νωρίτερα το ΠΑΜΕ απέτρεψε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Καυστική ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σημερινή απεργία.

Χιλιάδες κόσμου, κυρίως από το ΠΑΜΕ διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί σήμερα από τα συνδικάτα σε πολλούς κλάδους.  Συγκνέτρωση και πορεία έκαναν και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά με λιγότερη συμμετοχή κόσμου. Η 24ωρη απεργία έχει παραλύσει κυρίως τις συγκοινωνίες με αποτέλεσμα από το πρωί να υπάρχει αυξημένη κίνηση σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τις σημερινές κινητοποιήσεις κάνοντας λόγο για απεργία των λίγων και ταλαιπωρία των πολλών.

Έγραψε ο πρωθυπουργός: «Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί! Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!»

Η πορεία του ΠΑΜΕ

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από το ΠΑΜΕ που έκανε συγκέντρωση στα Προπύλαια και στην συνέχεια πορεία προς την βουλή. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ενάντια στις εργασιακές ρυθμίσεις στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι πρέπει «να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το «όπλο» μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία».

Στην πορεία συμμετείχε και ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση, αμέσως τώρα, να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρονών», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Απεργία: ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ

Στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου είχε προκηρύξει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στη Βουλή.

Σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, έκαναν στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι πολεοδομίες, οι νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές.

Παράλληλα, 24ωρη απεργία αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.

Πηγή: Newsit

Read More

And More